Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

AM par Rimšēviču kompromitējošo foto: Izvērsta masveida informācijas operācija

Aizsardzības ministrija vērš uzmanību, ka saistībā ar pēdējo dienu notikumiem banku sektorā un ar Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča aizturēšanu, ir augsta varbūtība, ka tiek īstenota no ārienes organizēta plaša mēroga informācijas operācija, kas pēc struktūras un izpildījuma ir identiska tām, kas tika novērotas priekšvēlēšanu laikā ASV, Francijā un Vācijā, portālam Diena.lv pavēstīja ministrijas pārstāvji. Tiesa gan jānorāda, ka attēla autentiskums šobrīd netiek apstrīdēts.

AM analīze liecina, ka operācijas avots ir Associated Press žurnālista Karlo Piovano (Carlo Piovano) tvīts (ievietots Twitter 19.februārī 19:05)  ar saiti uz vietni AP News un fotogrāfiju, kurā redzams Latvijas Bankas prezidents Rimšēvičs kopā ar  vairākām personām. Pārbaudot fotogrāfiju starptautiskās fotoaģentūras Scanpix datubāzē, ir secināts, ka konkrētā fotogrāfija tajā ievietota vakar, 2018.gada 19.februārī, nevis jau 2010.gadā, un to ievietojusi trešā persona.

Jānorāda gan, ka nav minēts, ka fotogrāfija būtu viltota, kā to šodien preses konferencē šodien minēja Ilmārs Rimšēvičs. Tāpat arī premjers Māris Kučinskis sacījis, ka nav pamata pieņemt, ka bilde ir viltota.

Jāatgādina, ka Latvijas sociālajos medijos izskanējusi informācija, ka raksts, kuru pavadīja kompromitējošais attēls, nevarēja tapt divu dienu laikā kopš izskanēja pirmās ziņas par Rimšēviča aizturēšanu. 

Tomēr, kā otrdienas pēcpusdienā paziņoja datorspeciālists un aktīvists Ilmārs Poikāns (zināms arī kā Neo) - raksta autors ar viņu jau sazinājās 2017.gada oktobrī.

Portāls Diena.lv sazinājās ar Poikānu, lai precizētu šo paziņojumu. Viņš skaidroja, ka ar šo izteikumu nevēlas norādīt, "kurš ir labais un kurš ir sliktais", bet gan precizēt un atspēkot sazvērestības teorijas, ka izskanējušas par raksta radīšanu divu dienu laikā. Viņš atminējās, ka vienā jautājumā žurnālists tieši pieminēja Rimšēviču. 

"Viņš [AP žurnālists - red.] šo lietu ir pētījis jau ilgu laiku, vismaz četrus mēnešus. Es esmu tika viens no potenciālajiem avotiem, viņš acīmredzot ir arī pirms manis un pēc manis sazinājies ar citiem. Es to ieliku tāpēc, ka izskanēja publiskajā telpā konspirācijas teorijas, ka tādu rakstu (..) divās dienas nevar uzrakstīt. Tā ir taisnība, ka nevar divas dienās, viņš pie tā ir strādājis jau ilgāku laiku," portālam Diena.lv norādīja Poikāns, pasvītrojot, ka viņam būtiski bija norādīt šo faktu, kura patiesumu viņš var apliecināt. 

AM, pētot attēla izplatību, savukārt vērš uzmanību, ka pēc publikācijas šī ziņa un fotogrāfija tikusi izplatīta interneta vietnēs, kas pirms tam par Latviju nav neko informējušas, daudzas no tām ir mazpazīstamas vai ar finanšu sektoru nesaistītas,  tai skaitā India Everyday, Idaho Press, The North Platte Telegraph, Conservative Angle, The Fresno Bee, Last Minute Christmas un citās. Dažās no šīm vietnēm konkrētais raksts ir vienīgā šāda veida publikācija. Šī ir metode, ar kuras palīdzību īsā laka posmā iespējams palielināt informācijas apjomu, kas uzrādās meklēšanas sistēmās.

"Tas viss liecina, ka tā ir, iespējams, ļoti plaša informācijas operācija, lai nomelnotu Latvijas tēlu Rietumu valstīs un grautu sabiedrības uzticēšanos valstij. Ar diezgan augstu varbūtību var paredzēt, ka šīs nav informācijas operācijas beigas, un sekos turpinājums," norāda ministrijā. Aizsardzības ministrija pieļauj, šis ir tikai sākums, lai no ārienes ietekmētu Latvijas iekšpolitiku un gaidāmās Saeimas vēlēšanas šā gada oktobrī.

Aizsardzības ministrija aicina sabiedrību kritiski izvērtēt informācijas avotus un nevairot šādu informācijas operāciju panākumus.

ziņa papildināta ar Ilmāra Poikāna komentāru

 

Top komentāri

just saying
j
Maliginu novāca pirmo, bet bilde publicēta demonstratīvi, lai visi citi saprot, kas notiks, ja runās pretī...
bilde
b
Šai bildē dauz parādīts! Ko darīt šajā sabiedrībā tik augstai amatpersonai ?!
petropavlovska
p
Kas tur kompromitējošs, ja Rimševics pats atzina, ka bijis Kamčatkā makšķerēt? Jā, varbūt Krievijas specdienesti "uzraka" bildi, tomēr LB prezidentam jau nu bija jāpievaldās ar savu makšķerēšanas kāri Krievijā. Bet, laikam jau labāk izskatīties stulbam, nekā nodevīgam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas