Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Viens no būtiskākajiem sabiedrības iesaistes rādītājiem ir vēlētāju aktivitāte parlamenta un pašvaldību vēlēšanās

Aptauja: Valsts dzīvē iesaistās trešdaļa Latvijas iedzīvotāju

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju jūtas piederīgi Latvijai, bet vien trešdaļa no mums jūtas līdzatbildīgi par valsti un ir gatavi pielikt papildu pūles, lai padarītu Latviju veiksmīgāku. Diemžēl vairums Latvijas iedzīvotāju ir neiesaistīti, atsvešināti un pasīvi kā savas pilsētas, tā arī pašvaldības dzīvē, secināts pētījumu aģentūru Motify un Norstat veiktajā aptaujā.

Tikai 18 % Latvijas iedzīvotāju jūtas iesaistīti valsts dzīvē un vēl mazāk  – 8% savas pilsētas vai novada norisēs. Valsts norisēs visvairāk iesaistītie iedzīvotāji dzīvo Vidzemē, kopumā 28% vidzemnieku var uzskatīt par ļoti iesaistītiem valsts dzīvē. Vismazāk iesaistītus iedzīvotājus savas valsts un pašvaldības dzīvē varam sastapt Rīgas reģionā – tikai 4% var uzskatīt par iesaistītiem pašvaldības norisēs un mazliet vairāk – 13% – valsts dzīvē. Jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem ir valsts norisēs vismazāk iesaistītā vecuma grupa. Par iesaistītiem var uzskatīt 14% šī vecuma pārstāvju iepretim 23% cilvēku vecumā virs sešdesmit gadiem.

Aptaujas rezultāti liecina, ka lielākā sabiedrības daļa ir pilnībā neiesaistītie iedzīvotāji – tādu, kuri nemaz nav ieinteresēti un nav iesaistīti, ir atsvešināti no Latvijas norisēm, ir 46%. Svārstīgie un drīzāk pasīvie iedzīvotāji sastāda 36%.  

47% Latvijas iedzīvotāju pilnībā piekrīt apgalvojumam, ka jūtas piederīgi Latvijai. 63% latviešu, 29% krievu un 15% citu tautību iedzīvotāju pilnībā piekrīt šim apgalvojumam. Pastāv nozīmīga atšķirība attieksmē pret piederības sajūtu dažādu paaudžu griezumā. Tikai 35% jaunu cilvēku vecumā no 18 līdz 29 gadiem pilnībā sevi uzskata par piederīgiem Latvijai, iepretim 62% cilvēku vecumā virs 62 gadiem. 

Analizējot šo pašu atbildi pēc iedzīvotāju iesaistījuma pakāpes, rezultāti liecina, ka piederīgi jūtas 97% no iesaistītājiem iedzīvotājiem, savukārt no neiesaistītajiem piederīgi jūtas jau tikai 18%, bet no svārstīgo iedzīvotāju grupas šim apgalvojumam pilnībā piekrīt 65%. Līdzatbildīgi par Latviju kopumā sabiedrībā jūtas 30% iedzīvotāju, un 33% – ir gatavi pielikt papildu pūles, lai darītu Latviju veiksmīgāku un labāku visiem. Taču, analizējot atbildes uz šo jautājumu, te vēl vairāk izpaužas attieksmes atšķirība atkarībā no  iesaistījuma segmenta. 91% no iesaistītājiem jūtas līdzatbildīgi un 90% ir gatavi darīt ko vairāk, bet no neiesaistīto un pasīvo grupas tie ir attiecīgi tikai 4% un 9% iedzīvotāju. 

54% Latvijas iedzīvotāju pilnīgi noteikti saista savu nākotni ar Latviju. No iesaistītājiem tādu ir 98%, no svārstīgajiem – 67%, no neiesaistītajiem – 27%. Lai arī kopumā 58% Latvijas iedzīvotāju šobrīd apgalvo, ka noteikti piedalīsies nākamajās Saeimas vēlēšanās, - no iesaistītajiem tie būs 98%, no svārstīgajiem – 73%, tikmēr no neiesaistītajiem iedzīvotājiem tie būs tikai 30 %. Par norisēm Latvijā no neiesaistīto iedzīvotāju grupas informēti ir tikai 18% iepretim 75% iesaistīto Latvijas iedzīvotāju.

Sabiedrības iesaiste ir iedzīvotāju piederības un patriotisma sajūta, kā arī ieinteresētība līdzdarboties savas valsts, pilsētas, pašvaldības attīstībā. Viens no būtiskākajiem  sabiedrības iesaistes rādītājiem ir vēlētāju aktivitāte parlamenta un pašvaldību vēlēšanās. Citi iesaistes indikatori ir uzticēšanās, lepošanās ar valsti, līdzatbildība un gatavība līdzdarboties kopējā labklājības vairošanā, nākotnes nodomi saistīti ar valsti, pozitīvu rekomendāciju par valsti izplatīšana.

Tiek uzskatīts - jo sabiedrība vairāk iesaistīta valsts dzīvē, jo attiecīgajā valstī un reģionā vērojams augstāks dzīves līmenis, tiek pieņemti atbildīgāki lēmumi varas institūcijās, ir labāka pieeja valsts pakalpojumiem un resursiem, straujāk attīstās uzņēmējdarbība un inovācijas, ir zemāks noziedzības līmenis, mazāks korupcijas līmenis. Sabiedrības iesaisti vislielākā mērā ietekmē iedzīvotāju sociālā un politiskā uzticēšanās valsts lēmējvarai un izpildvaras institūcijām. 

Aptauja veikta pērn septembrī un decembrī aptaujājot 2009 Latvijas iedzīvotājus internetā. Responedenti izlasei tika atlasīti ar telefonaptaujas metodi, izmantojot nejaušas stratificētās izlases metodi, kas ļauj attiecināt rezultātus uz visiem Latvijas iedzīvotājiem ar noteiktas statistikās kļūdas izkliedi. Sabiedrības iesaiste tika mērīta, aicinot respondentus novērtēt savu emocionālo, izziņas un uzvedības iesaisti valstī un pašvaldībā 10 ballu skalā, atbildot uz deviņiem jautājumiem pašvaldības un 10 jautājumiem valsts aspektā. Atspoguļotie rezultāti ir iegūti no abu grupu (pašvaldības un valsts) summētām skalām. Kā iesaistīti iedzīvotāji tika definēti tie respondenti, kuri pilnībā piekrita dotajiem apgalvojumiem, kā neiesaistīti – tie, kuri pilnībā nepiekrita dotajiem apgalvojumiem.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka tie respondenti, kuri savās atbildēs uzrāda neieinteresētību valsts dzīvē... ka tieši viņi ar savu kategorisko nostāju vēlas "sabiezināt krāsas" un likt notirpt Rīgas mīkstajos krēslos sēdošjām sārtajām pakaļiņām... .
NEBALSOTĀJS
N
Kā gan iedzīvotāji var iesaistīties valsts dzīvē, ja valsts ir organizācija,, kas izmanto balsot'jus, lai iesēstos valsts amatos, un saņemtu peļņu par valsts iedzīvotāju kabatu iztukšošanu pašu oligarhijai par prieku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas