Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Aptuveni desmit eiro pie pensijas

Katru gadu 1. oktobrī notiek pensiju indeksācija. Šā gada indeksācijā vidējais pensijas palielinājums būs vismaz divreiz lielāks nekā pērn, kad vidējais pielikums bija virs četriem eiro mēnesī, – šā rudens indeksācijā tie vidēji būs vairāk nekā 10 eiro. Tomēr Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs, Saeimas deputāts Andris Siliņš (ZZS) norāda, ka mazo pensiju saņēmējiem arī indeksācija ir vismazākā un tā viņu situāciju īpaši neuzlabos.

Pensiju indeksācijas aprēķinos tiek ņemts vērā faktiskais patēriņa cenu indekss valstī, kā arī 50% (iepriekš bija 25%) no apdrošināšanas iemaksu summas reālā pieauguma procentiem. Politiski represētajām personām, pirmās grupas invalīdiem un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem pārskata visu valsts pensijas apmēru, informē Labklājības ministrija (LM). Piemērojot indeksu 1,0439, tiks palielinātas pensijas un atlīdzības vai to daļu apmērs, kas nepārsniedz 349 eiro. Visas pensijas, kas nepārsniedz 349 eiro apmēru, tiks palielinātas par 4,39 procentiem. Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 349 eiro, indeksēs daļu no piešķirtās summas, t. i. 349 eiro. Tas nozīmē, ka arī tiem, kuru pensija mērāma daudzos simtos un pat tūkstošos, tā tāpat palielināsies par 15,32 eiro, bet ne vairāk.

LM arī norāda, ka indeksēts tiks tikai pensijas apmērs, neņemot vērā pie pensijas piešķirtās piemaksas par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam. Piemēram, ja pensija ir 200 eiro, bet klāt tai ir piemaksa 15 eiro, tad indeksēs tikai pensiju, līdz ar to palielinājums būs tikai 8,78 eiro.

Aprēķinot indeksāciju, tiek ņemta vērā inflācija no 2016. gada 1. augusta līdz 2017. gada 31. jūlijam, stāsta Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS). Viņa noraida aizdomas, ka salīdzinoši lielāka indeksācija sarūpēta, gatavojoties nākamgad plānotajām Saeimas vēlēšanām, jo par tās apjomu lemts jau pagājušajā gadā.

Indeksācija ir salīdzinoši izdevīga pensionāriem, kuru pensijas apjoms ir 300 eiro un vairāk, uzskata Andris Siliņš. Tiem, kuru pensijas apjoms ir 170–250 eiro, ar indeksācijas summu nepietiek, lai sasniegtu normālu līmeni, jo arī summas, kas nāk pie pensijas klāt, ir salīdzinoši mazākas. "Jāmeklē citi veidi, kā palīdzēt, arī pašvaldībām," norāda Siliņš. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 21.septembra, numurā!

Top komentāri

Pensiju sistēma ir negodīga!
P
Latvijas pensiju sistēma ir negodīga. Tajā pensiju lielums nav atkarīgs no visa darbmūža, bet gan no pensionēšanās gada, iespējām laikā no 1996. līdz 199.gadam iepumpēt sociālo nodokli, kā arī no tā, vai stāžs sasniedz 30 gadus. Un neviens labklājības ministrs, tostarp arī Reirs, nemaz netaisās šīs netaisnības labot!
nobs
n
iznak ka lidz 1996 gadam mes,pensionari,saulojamies jurmala!veikli laudis pievaca musu sura darba auglus,tagad tie ir miljonari!tiem jau tie 15 eiro nav svarigi!kaut vienreiz pensionari saprastu un neticetu so lisku solijumiem un velesanu urnam attiecigi rikotos.nevis rakstitu vestules prezidentam kuram nav nekadas varas!
Gita
G
Kapec Latvija, kops tika atjaunota Latvijas valsts neatkariba pastav netaisniba? Kapec Latvijas valsts izzadzeji un latviesu tautas iznicinataji prezi Rumpis, Vikene, Zaglers, Berzins sanem 3 000 eiro/menesi lielas pensijas, bet citi Latvijas pensionari ar darba stazu 30,40,50 un vairak gadu sanem niecigas 300 eiro/menesi pensijas ar kuram nav iespejams sodienas Latvija izdzivot? Vai siem kretiniem preziem kungis ir 10 reizu lielaks, ka vini sanem desmit reizu lielakais pensijas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas