Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ar zinātni saistītie muzeji vienuviet

Kā turpmāk attīstīt vairāku nozaru, tostarp augstskolu, muzejus, ir jautājums, kas aktualizējies līdz ar Latvijas Universitātes (LU) vēlmi sakārtot sev piederošos nekustamos īpašumus. Uzmanības centrā ir ēka Kronvalda bulvārī 4 – viena no idejām ir koncentrēt tajā vairākus ar zinātni saistītus muzejus. Bez valsts atbalsta tas gan, visticamāk, nebūs iespējams. Daļēji par to runāts arī līdz šim, bet bez rezultātiem, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Pēc pārcelšanās uz jauno LU Dabaszinātņu akadēmisko centru Torņakalnā vairākas LU fakultāšu ēkas būtībā palikušas neizmantotas, arī bijusī Bioloģijas fakultātes ēka Kronvalda bulvārī 4. Kā Dienai norāda universitātē, patlaban tur atrodas daži tās muzeji, kas no kopējās platības – 8000 kvadrātmetriem – aizņem nepilnu astoto daļu. To starpā ir Zooloģijas muzejs, Zooloģijas muzeja krājumi, Botānikas muzejs, Herbārijs un Ķīmijas vēstures muzejs. Viens no variantiem ir aptuveni 10 miljonu eiro vērto īpašumu pārdot, cits – telpas izīrēt. Līdz šim nomai tās piedāvātas divas reizes, bet prasīto cenu neviens nav bijis gatavs maksāt. Patlaban gan ar straujiem lēmumiem LU nesteidzas, jo tās rektors Indriķis Muižnieks iecerējis, ka ēkā varētu apvienot arī vairākus citus muzejus, veidojot vienu lielu, kāds, piemēram, ir Dabas vēstures muzejs Vīnē. Pēc viņa sacītā, gan Latvijas Dabas muzejs, gan Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs atrodas nepiemērotās telpās. Par to ir bijušas sarunas arī ar citām iesaistītajām pusēm, bet kopsaucējs vēl nav atrasts.

"Ja mēs varētu šo sadrumstalotību pārvarēt un vismaz daļu no šiem muzejiem apvienot Kronvalda bulvārī, tas būtu ļoti nozīmīgs ieguldījums gan Rīgas, gan Latvijas, gan, protams, izglītības attīstībā,» saka rektors.

Šo jautājumu plānots aktualizēt arī Latvijas Zinātņu akadēmijā.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 10. februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas