Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Arodbiedrības vadītājs: Tiesu darbinieku atalgojuma palielināšanai vajadzīgi 10 miljoni eiro

Tiesu darbinieku atalgojuma palielināšanai nepieciešami 10 miljoni eiro, šodien žurnālistiem sacīja Latvijas Tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrības vadītājs Ēriks Pūle.

Pūle skaidroja, ka sociālā dialoga rezultātā panākta vienošanās, ka šī nepieciešamā summa atalgojuma palielināšanai tiks piešķirta trīs gadu laikā. "Šodien esam šeit pulcējušies, lai pievērstu politiķu un sabiedrības uzmanību, ka tiesu darbinieki netiek pienācīgi novērtēti, lai gan viņi ir izglītoti, augsti kvalificēti juristi, kuri ļoti daudz strādā," komentēja arodbiedrības vadītājs.

Viņš sacīja, ka patlaban tiesu tulki pēc nodokļu samaksas saņem 390 eiro, savukārt privātajā sfērā viņiem ir iespēja nopelnīt pat divas reizes vairāk. Savukārt tiesneša palīgs saņem tikai virs 500 eiro.

Piešķirtā summa - 10 miljoni eiro - trīs gadu laikā veidos tādu atalgojumu, kāds patiesībā jau patlaban ir noteikts likumā, piebilda Pūle.

Patlaban iepretim Ministru kabinetam ir sapulcējušies aptuveni 80 cilvēku, kuriem rokās ir tādi plakāti kā "Stop solījumiem! Laiks darbiem!", "Tiesu darbiniekiem taisnīgu algu!", "Tiesas sistēmu veido ne tikai tiesneši", "Mēs arī gribam "Porche" un "BMW", kā tiesnesei Blūmiņai".

Piketa dalībnieki šodien tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (NA) iesniedza 787 tiesu darbinieku parakstītu kolektīvu vēstuli, lai Tieslietu ministrija panāktu nepieciešamā finansējuma piešķiršanu valdībā.

Viena no piketa dalībniecēm, Rīgas rajona tiesas zemesgrāmatu darbiniece Inga aģentūrai LETA paskaidroja, ka piketā piedalās tāpēc, ka viņas darbavietā ir gana slikti darba apstākļi, proti, darbinieki ļoti bieži strādā neapmaksātas virsstundas, iegulda darbā ļoti daudz laika un spēku, taču saņemtais atalgojums ir ļoti zems. Viņa cer, ka alga tiesu darbiniekiem tiks palielināta, tomēr norāda, ka gadījumā, ja atalgojums netiks paaugstināts, viņa turpinās darbu zemesgrāmatu tiesā, neskatoties uz atalgojumu, jo viņa "strādā valstij".

Pūle iepriekš stāstīja, ka šodienas piketa mērķis ir pievērst Ministru prezidenta un ministru uzmanību tiesu darbinieku problēmām.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija 2017.gada jaunajām politikas iniciatīvām ir pieprasījusi 13,7 miljonus eiro. No 2017.gada paredzēta konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšana tiesu darbiniekiem, fiziskās apsardzes nepārtrauktības nodrošināšana tiesās un Rīgas tiesu apgabala tiesu arhīva centralizācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas