Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ārsti satraukti par lielo smēķējošo skolēnu skaitu; aicina uz bezmaksas pārbaudēm

 Latvijā ceturtdaļa skolēnu vecumā no 13 līdz 15 gadiem regulāri lieto tabakas izstrādājumus, turklāt 27,4% no šiem jauniešiem smēķēt sāka pirms desmit gadu vecuma, aģentūru LETA informēja Latvijas Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Alvils Krams.

Vēl 64,5% šo jauniešu vēlas atmest smēķēšanu, bet 64,5% ir mēģinājuši to atmest pagājušā gada laikā, norāda Krams.

Viņš uzsver, ka astmas attīstībā liela nozīme ir ne tikai iedzimtībai, bet arī apkārtējās vides faktoru ietekmei un sevišķi negatīva ietekme ir tieši cigarešu dūmiem.

Sadegot tabakai, toksiskās gāzes un indīgās daļiņas nonāk plaušās, tās kairinot un radot iekaisumu elpceļos, kas būtiski palielina astmas, plaušu vēža un hroniskas obstruktīvas plaušu slimības risku pilnīgi visiem smēķētājiem, skaidro asociācijas vadītājs. Lielākajai daļai pieaugušo, kam attīstās astma pēc 50 gadu vecuma, pagātnē ir bijusi saskarsme ar smēķēšanu.

Statistika liecina, ka ar astmu Latvijā slimo 2% līdz 5% iedzīvotāju, tai skaitā ap 8% bērnu, un saslimstība, tāpat kā citviet pasaulē, arvien pieaug. Pasaulē kopumā ir 300 miljoni astmas slimnieku. Paredzams, ka līdz 2025.gadam astmas pacientu skaits pieaugs par 100 miljoniem. Aptuveni 70% astmas slimnieku cieš no dažādām alerģijām.

Asociācija informē, ka līdz ar Pasaules astmas dienas atzīmēšanu 5.maijā tirdzniecības centrā Origo sāksies Veselības mēnesis, piedāvājot dažādas aktivitātes veselības un aktīva dzīvesveida veicināšanai.

Piemēram, otrdien Stacijas laukumā no plkst.17 līdz 18.30 notiks pasākums Dzīvo, Dejo, Elpo!. Akcijas laikā ikviens bez maksas varēs pārbaudīt savu plaušu veselību un noskaidrot to bioloģisko vecumu, kā arī uzzināt par astmu, tās simptomiem, profilaksi un ārstēšanu, lai izvairītos no ielaistām elpceļu slimībām.

Par izklaidi rūpēsies Elzas Kronbergas deju studijas Bump dalībnieki. Būs arī spēles un atrakcijas kopā ar mūziķi Andri Kiviču, Pareizās elpošanas studijas audzēkņiem, saksofonistu Dāvidu Jāni Baumani, vijolnieci Lindu Liepiņu un citiem māksliniekiem.

Plaušu veselību īpaši ieteicams pārbaudīt cilvēkiem, kas smēķē, bieži klepo, kam ir spiedoša sajūta krūtīs, aizdusa, paātrināta vai skaļa elpošana.

Ņemot vērā smēķēšanas izplatību jauniešu vidū un tās kaitīgo ietekmi uz plaušu veselību, šogad Pasaules astmas dienas akcijā īpaši tiek gaidīti gados jauni cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas