Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Atbalsts delikātā situācijā

Laikā, kad starp Eiropas Savienību (ES) un Krieviju valda visai saspringtas attiecības, jaunā NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga vizīte Baltijas valstīs radījusi lielāku drošības sajūtu. Baltijas reģions ir viens no pirmajiem, ko apmeklējis ģenerālsekretārs. Vispirms viņš bija Igaunijā, tad viesojās Latvijā, kur tikās ar visām augstākajām valsts amatpersonām, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Apmeklēt alianses dalībvalstis ģenerālsekretāriem ir ierasta prakse, tomēr pašreizējā drošības kontekstā vizīte mums bijusi nozīmīga arī no praktiskā viedokļa. "Pārrunājām, kādā veidā tiek īstenoti Velsas samita lēmumi. Runājām arī par tuvākajos mēnešos gaidāmajām NATO ārlietu un iekšlietu ministru sanāksmēm," Dienai stāsta ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Viņš norāda, ka ģenerālsekretāra vizīte deva iespēju aktivizēt, pasteidzināt, kā arī pastiprināt atsevišķus procesus, kas nepieciešami Baltijas reģiona drošībai. 

Kā norāda premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība), Stoltenbergs atzinīgi esot novērtējis Latvijas apņemšanos vēlākais līdz 2020. gadam panākt aizsardzības budžetu 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Tikšanās laikā ar premjeri Stoltenbergs Latvijai veltīja atzinīgus vārdus: "Esmu guvis pārliecību, ka Latvija rīkojas pārdomāti. Investīcijas drošībā un aizsardzībā ir katras valsts pienākums - arī miera laikos."

Nākamā gada jūnijā Eiropadomē ir plānots lemt par finansējumu ES aizsardzības jomā. Tikšanās laikā runāts arī par NATO un ES sadarbību. "Svarīgi, lai alianse un Savienība savā starpā nekonkurētu, neplānotu divus dažādus spēkus," saka ministrs.

"Skaidrs, ka šobrīd mēs nejūtam tiešu militāru apdraudējumu. Tajā pašā laikā redzam, ka Krievijas agresīvā rīcība Ukrainā, kā arī spēka demonstrēšana pie mūsu robežām ar liela mēroga mācībām rada pietiekami delikātu situāciju. Alianse tam rūpīgi seko līdzi," Dienai norāda Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš. Tas, ka Latvija ir viena no pirmajām valstīm, ko apmeklējis jaunais ģenerālsekretārs, "skaidri norāda, ka viņam ir interese par Baltijas reģiona drošības jautājumiem. Viņš parādīja, ka tas ir būtiski gan viņam, gan visai aliansei kopumā."

Visu Aļonas Zanderes rakstu Atbalsts delikātā situācijā lasiet pirmdienas, 24.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas