Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atkārtoti traumē jau cietušus bērnus

Nereti bērna liecība kalpo par vienīgo kriminālprocesa pierādījumu, taču izpratnes un resursu trūkums atbildīgajās iestādēs to mēdz padarīt nekam nederīgu, paralēli traumējot pašu nepilngadīgo upuri, pārliecināts tiesībsargs Juris Jansons.Bērnu pratināšana šobrīd visbiežāk notiek izmeklētāju darba kabinetos, kuros, pēc speciālistu teiktā, nav draudzīgu apstākļu, otrdien vēsta laikraksts _Dienai.

_ Ārvalstu pieredze liecina, ka interjeram telpā, kurā runā ar nepilngadīgo, jābūt tādam, kas rada drošības sajūtu. To, piemēram, varot panākt ar skaņu necaurlaidīgām sienām un durvīm, kā arī logiem, kuru nav ielas pusē, jo trokšņi un skats aiz tā var novērst uzmanību. Nopratināšanas istabā nedrīkst būt arī tādu papildu stimulu kā attēli, vaļēji plaukti, telefons, rotaļlietas, taču citādi ir ar uzgaidāmo telpu - tur mantas, krāsainie zīmuļi un papīrs ir vēlami.Tiesībsarga birojs noskaidrojis, ka Rīgas reģiona pārvaldes iecirkņos nav specializēti iekārtotu istabu nepilngadīgo liecinieku pratināšanai. Jāatzīmē gan, ka viena šāda telpa ir pieejama ārpus iecirkņiem, taču, lai to izmantotu, esot jāpiesakās savlaicīgi - aptuveni četrus mēnešus iepriekš. Līdzīgi nevienas piemērotas telpas nav arī Latgales reģionā. Citviet Latvijā situācija ir atšķirīga: Vidzemes reģionā pieejamas četras istabas bērnu liecību saņemšanai, bet Zemgalē un Kurzemē - pa trim šādām telpām.Centra Dardedze juriste Laura Ceļmale norāda, ka iepriekšminētie skaitļi nav iepriecinoši, turklāt problēmu netrūkst arī vietās, kur specializēti kabineti ir nodrošināti. Kā piemēru viņa min faktu, ka, lai nonāktu līdz šai telpai, bērnam bieži jāiet cauri tumšam gaitenim vai pat aizturēšanas izolatoram, tādējādi nepatīkamas emocijas gūstot vēl pirms nonākšanas it kā draudzīgajā galamērķī.Ir arī citi ne mazāk būtiski sarežģījumi, kas ne vien traucē saņemt drošu liecību, bet arī bērnu atkārtoti nostāda upura lomā. Bieži tūlītēji nav pieejams psihologs, bet pašam izmeklētājam trūkst attiecīgās kompetences. Neizpaliek arī īpaši traumējošas reizes, kad cietušajam notikušais jāstāsta vairākas reizes un katru reizi citam speciālistam. Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 23.augusta, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas