Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Atpaliekam no kaimiņvalstīm

Vai ātriem krīzes lēmumiem vajadzīgs demokrātijas šķietamības piesegs?

Lietuva un Igaunija jau ir soli priekšā Latvijai ceļā uz elektroenerģijas neatkarību no Krievijas. Tai pašā laikā Latvijā a/s Augstspriegumu tīkls rīkotais iepirkums par sinhrono kompensatoru iegādi un uzstādīšanu, kas ir būtiskākais priekšdarbs elektrotīkla sinhronizācijai ar Eiropu, rit jau divus gadus. Šobrīd pasūtītāja vairākkārt pārtrauktā un atkal atjaunotā iepirkuma rezultāts tiek pārsūdzēts, jo divi no trim dalībniekiem a/s Augstsprieguma tīkls veikto iepirkumu uzskata par necaurredzamu un nevienlīdzīgu. Priekšdarbus elektrotīkla sinhronizācijai ar Eiropu Baltijas valstis plānojušas pabeigt līdz 2025. gadam.

Neatkarība no Krievijas elektroenerģijas sistēmas

Tuvāko gadu laikā Baltijas elektrotīklu sinhronizācija ar Eiropu ir stratēģiski nozīmīgākais projekts visām trim Baltijas valstīm, tādējādi kļūstot neatkarīgiem no Krievijas vienotās elektroenerģijas sistēmas. Baltijas valstīm būtiski ne tikai samazināt atkarību no Krievijas, bet arī paaugstināt elektroenerģijas drošību. Jāņem vērā, ka elektroenerģijas pārrāvums pat uz dažām sekundēm var būt katastrofāls Latvijai! Iekārtu sistēmas atjaunošana ir komplicēta un sarežģīta sistēma.

Sinhronā kompensatora iegādes un uzstādīšanas pamatuzdevums ir nodrošināt stabilitāti elektriskajā tīklā, nodrošinot tīkla inerci un līdzsvaru brīžos, kad strauji mainās elektroenerģijas patēriņa un ražošanas attiecības, piemēram, lielu ģenerējošo avotu vai patērētāju atslēgšanās gadījumā. Ja šādu kompensatoru nav, tīkla frekvences stabilitāte var tikt apdraudēta.

Projekts jānoslēdz 2025. gadā, un, ievērojot publisko iepirkumu birokrātisko slogu, kā arī pasūtījuma izpildei nepieciešamo laiku, tas nav tālu. Līdzvērtīgi pēc nozīmības ir tikai gāzes nodrošināšanas projekti un Latvijas un Igaunijas kopprojekts vēja parka izbūvē Baltijas jūrā, ko plānots nodot ekspluatācijā 2030. gadā. 

A/s Augstsprieguma tīkls mājaslapā ir teikts, ka triju iekārtu, kuru kopējā vērtība var pārsniegt 100 milj. eiro, iegāde un uzstādīšana ir viens no svarīgākajiem Latvijai veicamajiem uzdevumiem pirms plānotās Baltijas elektrotīklu sinhronizācijas ar Eiropu, kas plānota 2025. gadā.

Lietuvā un Igaunijā iepirkumi par sinhrono kompensatoru iegādi un uzstādīšanu jau notikuši un kā iekārtu piegādātājs ir izraudzīts Siemens Energy. Kāda situācija ir Latvijā?

Iepirkums ar bārdu

Latvijas pārvades sistēmas operators a/s Augstsprieguma tīkls, veicot pārvades tīkla sagatavošanu sinhronizācijai ar Eiropas elektrotīklu, jau 2019. gadā pieņēma lēmumu par sistēmas sinhronizācijas un inerces iekārtu – sinhrono kompensatoru – iegādes un uzstādīšanas iepirkumu.

2020. gada 12. oktobrī a/s Augstsprieguma tīkls izsludina pirmo iepirkumu. Piedāvājumus iesniedz trīs pretendenti: Grieķijas kompānija Mytilineos S.A. par 77 020 000,00 eiro, SIA Reck par 77 025 527,84 eiro un Siemens Energy par 80 627 913,00 eiro.

Saņemot piedāvājumus un tos izvērtējot, a/s Augstsprieguma tīkls pieprasa pretendentiem veikt cenu samazinājumu, vienlaikus pagarinot iepirkuma termiņu.

Kā rezultātā Reck ir vienīgā kompānija, kura būtiski samazina sava piedāvājuma cenu, kas ir gandrīz par 7 miljoniem zemāka par Siemens Energy. Kas savukārt pretēji pasūtītāja lūgumam cenu samazināt iesniedz augstāku cenu (82 487 577,00 EUR). Augstāku piedāvājuma cenu iesniedz arī Grieķijas kompānija.

A/s Augstsprieguma tīkls nolemj sarunu procedūru par sinhrono kompensatoru iegādi pārtraukt. Argumenti – Covid-19 ietekme, kādēļ nav bijusi iespēja veikt objektu apskates. Tāpat ir norāde, ka pasūtītājs vēlas lielāku konkurenci.

Pērnā gada beigās tiek izsludināts jauns iepirkums, kvalifikācijas prasības iepirkuma dalībniekiem ir identiskas, un piepildās iepriekšējā iepirkuma scenārijs – piesakās trīs pretendenti. Vienīgā izmaiņa ir viena pretendenta gadījumā – Siemens Energy šobrīd startē personu grupā – Siemens Energy un SIA Empower, kas būtiski nemaina konkurenci. Tātad pasūtītāja vēlme pēc lielākas konkurences nav piepildījusies.

Pārsūdzības turpinās

Pasūtītājs otrajā sinhrono kompensatoru iepirkumā izvēlas sarunas turpināt tikai ar personu grupu, kurā ietilpst Siemens Energy. Pārējie dalībnieki tiek informēti, ka nav izturējuši konkurenci. Šobrīd divi no trim iepirkuma dalībniekiem – SIA Reck un Grieķijas kompānija Mytilineos S.A. – iesnieguši sūdzības Iepirkuma uzraudzības birojam (IUB) par a/s Augstsprieguma tīkls veikto iepirkumu, jo uzskata, ka pasūtītājs nav organizējis atklātu un pārskatāmu procedūru, nodrošinot tajā vienlīdzīgu attieksmi un godīgu konkurenci.

Aiz visas šīs jezgas ir fakts, ka Lietuva un Igaunija jau izvēlējušās Siemens Energy ražotās iekārtas, un šobrīd pastāv varbūtība, ka pasūtītājs ļoti vēlas izšķirties par labu tieši šo iekārtu iegādei. Tas ir vien loģisks minējums, par kuru liecina pasūtītāja rīcība iepirkumā. Šī vēlme, iespējams, pati par sevi pašreizējos apstākļos nav nosodāma. Pārmetums slēpjas apstāklī, ka tiek organizēts iepirkums pēc standarta noteikumiem, apelējot pie konkurences noteikumiem. Proti, pārējie pretendenti tērē laiku un līdzekļus turpinot piedalīties iepirkumā, kurā viņiem, iespējams, jau sākotnēji iedalīta statistu loma. Lai kāds arī būtu pārsūdzību rezultāts, šobrīd tas ir ne tikai būtiski zaudēts laiks, bet arī iedragāta a/s Augstsprieguma tīkls kā caurskatāmu un godprātīgu iepirkumu rīkotāja reputācija.

SIA Reck vēlas skaidru nostāju

SIA Reck valdes priekšsēdētājs Viesturs Kaģis sarunā ar Dienu norāda, ka nesaprot iepirkuma jēgu, jo pasūtītāja apelēšana pie lielākas konkurences nav piepildījusies.

"Situācija ir paradoksāla. Pirmkārt, iesniedzām identisku piedāvājumu kā iepriekšējā iepirkumā, kad mūsu piedāvājums tika novērtēts kā atbilstošs kvalifikācijas prasībām! Otrkārt, Augstsprieguma tīkls vēlējās paplašināt konkurenci, tā vietā tālākās sarunās piedalās tikai viens pretendents, kuram vairs nav jākonkurē ar citiem un kurš var piedāvāt jebkuru cenu. Tāpēc esam vērsušies Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), jo vēlamies kompetentu šī iepirkuma izvērtēšanu. Vēlamies, lai šim iepirkumam uzmanību pievērš arī Finanšu ministrija, jo, manuprāt, nav pieļaujama ne mazākā neskaidrību ēna, rīkojot valstiski tik stratēģiski nozīmīgu iepirkumu," saka V. Kaģis, izsakot pieņēmumu, ka otrā konkursa rīkošanai vispār nav nekāda attaisnojuma.

Jautāts, vai iespējams, ka pasūtītājs jau sākotnēji vēlējās līdzīgu iekārtu kā kaimiņvalstīs, V. Kaģis norāda: "Ja pasūtītājs var pierādīt ekskluzīvo tehnisko iemeslu esamību, kuru dēļ citu iekārtu iegāde neapmierinātu prasības un vajadzības, tad tas būtu saprotami. Savukārt, ja pasūtītājam šādu ekskluzīvu tehnisko iemeslu nav, iepirkuma veicējam ir jāorganizē atklāta un pārskatāma iepirkuma procedūra, nodrošinot tajā vienlīdzīgu attieksmi un godīgu konkurenci! Tas, ko pasūtītājs nav tiesīgs darīt, ir organizēt atklātu procedūru, vienlaikus darot visu, lai varētu iegādāties konkrētu iekārtu un lai iepirkuma procedūras dalībniekiem, kas piedāvā citas iekārtas, netiktu piešķirtas līguma slēgšanas tiesības. Šāda rīcība nav taisnīga pret tirgus dalībniekiem, kuri iegulda apjomīgus resursus pieteikumu un piedāvājumu sagatavošanā. Mūsu partneris General Electric minēja piemēru, kur sabrukušā Dženovas tilta gadījumā Itālijas valdība uzreiz izsludināja, ka piešķir tiesības konkrētam būvniekam, jo tiltu vajadzēja atjaunot nekavējoties. Tā rīkoties valstij ir tiesības, bet konkrētajam iepirkumam tādas valsts nostājas nav. Iepirkumam ir jānotiek atbilstoši likumdošanai, nevis jāizvērš maldināšana divu gadu garumā!" SIA Reck iesniegumā IUB norāda, ka AST pieļāvusi nekorektu un, iespējams, pārāk vienpusēju pieteikumu izvērtēšanu valstij stratēģiski svarīga projekta iepirkumā, kura prognozētās projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā 100 miljoni eiro, kas ir ievērojami augstākas nekā pretendentu piedāvājumi iepirkuma procedūrā.

Sarunas noslēgumā V. Kaģis norāda, ka ir vīlies konkrētā iepirkuma rezultātā, kas, iespējams, balstīts uz viena pretendenta favorītismu. Jautāts, vai uzņēmums tiesāsies, ja IUB lēmums būs par labu pasūtītāja līdzšinējai rīcībai, V. Kaģis norāda, ka par tālākām darbībām uzņēmums spriedīs kopā ar partneriem pēc iepazīšanās ar IUB pilno atzinumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas