Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Atstāti bez palīdzības, likuma izmaiņu rezultātā no cietumiem atbrīvotie var pastrādāt jaunus noziegumus

Ieraugot 20 gadu veco Rihardu (vārds mainīts), nenāk ne prātā, ka vēl pirms pusotra mēneša viņš atradies cietumā.

Tagad smaidīgais puisis tumšiem matiem un acīm, ģērbies rūtainā kreklā, pelēkās treniņbiksēs un sporta kurpēs, ver Valsts probācijas dienesta (VPD) durvis. Pirms dažiem gadiem viņa vecāki izšķīrās, tēvs daudz dzēris. Rihards sācis kavēt skolu, lietojis alkoholu kopā ar gadu jaunāko brāli, atradis «nepareizos» draugus. Reiz jaunieši bez atļaujas paņēmuši svešu mašīnu un to sadauzījuši. Rihardam piesprieda divus, brālim - pusotru gadu nosacīti. Brāļus tas nav apturējis. «Kad aptrūkās alkohols, zagām to veikalos. Arī lietas, ko varēja pārdot, piemēram, makšķerēšanas piederumus,» Rihards stāsta. Kāda alkohola pudele izrādījusies liktenīga - puišus pieķēra un, sasummējot pārkāpumus, piesprieda Rihardam divus gadus cietumā. Viņa brālis devās uz Cēsu koloniju nepilngadīgajiem.

Rihards ir viens no 122 VPD klientiem, kas šogad nosacīti atbrīvoti no cietuma pirms termiņa. Pusgadu viņu uzraudzīs dienesta darbinieki, palīdzot iekļauties sabiedrībā. Savukārt, ja puisis nebrīvē būtu pavadījis pilnu soda termiņu, valsts atbalsts viņam vairs nepienāktos. Tas pats liktenis gaida 140 ieslodzītos, kas aprīlī un maijā izlaisti no cietumiem pēc tam, kad 1. aprīlī spēkā stājušies apjomīgi grozījumi Krimināllikumā. Speciālisti brīdina: palikuši bez palīdzības, tie var pastrādāt jaunus noziegumus.

Cietums nelietderīgs

Ar jaunajiem grozījumiem ievērojami mīkstināti sodi par mantiskiem noziegumiem (zādzības un laupīšanas), savukārt par vairākiem smagiem noziegumiem tagad sodīs bargāk, piemēram, jau pie pirmās slepkavības var piespriest mūža ieslodzījumu. Piemēros arī kombinētos sodus, piemēram, nosacītu brīvības atņemšanu kopā ar piespiedu darbu. Jaunās politikas pamatā ir taisnīgums un resocializācija. Tieslietu ministra padomniece Ilona Kronberga uzsver: tiesai jāskatās ne vien uz likuma pantu, bet arī jāvērtē noziedznieka riski un vajadzības. Piemēram, ja vīrieti ar astoņu klašu izglītību tiesā par zagšanu, viņam ir jāpabeidz pamatskola, jāiesaistās resocializācijas programmā un jāārstējas no atkarībām. Ja viņš nav bīstams sabiedrībai, reāls cietumsods nav vajadzīgs.

(Visu rakstu lasiet 10.jūnija laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas