Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Augstākā izglītība kā eksportprece Āzijas studentiem

Piedāvātās izglītības kvalitāte un diezgan zemās izmaksas ir galvenie iemesli, kāpēc studenti no Ķīnas kā vienu no saviem galamērķiem studijām izvēlas Eiropu. Lai gan 2013. gadā Latvijā studēja vien 13 jauniešu no Ķīnas, nākotnē šis skaits varētu būt lielāks, jo Ķīnas Izglītības ministrija ir gatava pastiprināt sadarbību ar Latviju, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Ķīna gan nav vienīgais virziens, kur skatās Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Aktuāls ir viss Āzijas reģions.

Pērn vien 413 000 studentu no Ķīnas studijas sāka ārpus valsts robežām, galvenokārt par galamērķi izvēloties ASV un Lielbritāniju, taču arī citu Eiropas valstu piedāvātajai augstākajai izglītībai Ķīnā ir liels pieprasījums, Dienai sarunā atklāja Ķīnas Izglītības ministrijas Starptautiskās sadarbības departamenta direktors Luo Pins. Lai gan viņam nebija precīzu datu par to, cik studentu no Ķīnas izvēlējušies augstāko izglītību iegūt kādā no Eiropas valstu augstskolām, viņš atzīmēja, ka Eiropa kā galamērķis ir populārs tieši piedāvātās kvalitātes un diezgan zemo izmaksu dēļ.

Latvijai ar Ķīnu sadarbības līgums parakstīts 1996. gadā, un līdz šim Ķīnā augstāko izglītību ieguvuši vairāk nekā 100 studentu no Latvijas. Līgums paredz, ka Ķīnas valdība katru gadu papildus augstskolu un vietējo reģionu stipendijām piešķir vēl piecas stipendijas studentiem no Latvijas. Tomēr tuvākajā laikā plānots šo stipendiju skaitu palielināt. 

Aptuveni 20 miljoni eiro - tāds ir ārvalstu studentu ikgadējais pienesums Latvijas ekonomikai. Lai gan tendences rāda, ka visvairāk uz Latviju brauc tieši studenti no Vācijas, būtiska loma ir arī Āzijas reģionam. Pēc IZM statistikas, kopumā Latvijas augstskolās šogad studē 5272 studenti no 83 valstīm. Starp tiem Āzijas valstis pārstāv 1048 studenti, visvairāk - no Krievijas, Kazahstānas un Indijas.

Pierādījums tam, ka augstākā izglītība ir vērtīga eksportprece, ir Latvijas augstskolu sniegtie dati. Piemēram, šajā semestrī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) reģistrēti 785 ārzemju studenti, un lielākā studentu daļa nāk no Indijas un Uzbekistānas. Vēl lielāks ārvalstu studentu skaits ir Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) - no 7140 studējošiem 1270 ir ārvalstu studenti. Tomēr kopumā no Āzijas RSU studē vien 2 līdz 3% ārzemju studentu. 

Visu Annas Bērziņas rakstu Augstskolās svešas mēles lasiet ceturtdienas, 20.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas