Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Austrumu slimnīca kaļ lielus attīstības plānus; īstenošanai nepieciešami 100 miljoni eiro

Ieguldot 100 miljonus eiro jaunas ēkas būvniecībā un stacionāra Gaiļezers renovācijā, nākotnē Hipokrāta ielā varētu slieties iespaidīgs Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas komplekss, vienuviet koncentrējot visus Austrumu slimnīcas pakalpojumus. Patlaban tie sniegti tiek sešos stacionāros, kuri atrodas katrs savā adresē.

Tā ir attīstības vīzija, kam saņemts pagaidām nav arī atbalsts no Veselības ministrijas (VM), taču slimnīcas attīstības direktors Igors Trofimovs cer, ka atbalstīts tiktu tieši šāds ilgtermiņa attīstības scenārijs. Tas ļautu gadā ietaupīt aptuveni trīs miljonus eiro, trešdien, 1.jūlijā, vēsta laikraksts Diena.Līdz šim Austrumu slimnīcas attīstība diemžēl nav notikusi plānveidīgi, Dienai norāda Trofimovs. Ja tas būtu darīts, valsts būtu padomājusi, kā visus pakalpojumus koncentrēt vienā teritorijā. Tā vietā pašlaik Austrumu slimnīca pakalpojumus sniedz sešos stacionāros. Taču strādāt varētu daudz efektīvāk, uzskata slimnīcas attīstības direktors. Tieši tāpēc patlaban tiek apsvērti dažādi attīstības scenāriji, kas vērsti uz struktūrvienību centralizāciju.Patlaban kā galvenais attīstības virziens tiek minēts visaptverošs Austrumu slimnīcas komplekss. Taču tas prasītu jaunas ēkas būvniecību Hipokrāta ielā, tādējādi savienojot stacionāru Gaiļezers ar Latvijas Onkoloģijas centru. Līdz ar to varētu atbrīvot Linezera, Latvijas Infektoloģijas centra un Tuberkulozes un plaušu slimību centra telpas. Pirmkārt, tas ietaupītu būtiskus uzturēšanas līdzekļus - gadā pat trīs miljonus eiro. Otrkārt, tas atrisinātu loģistikas problēmas un novērstu pakalpojumu dublēšanos. Respektīvi, diagnostika, reanimācija un citas nodaļas atrastos vienuviet. Pēc Trofimova domām, uzbūvējot šo ēku, ieguldījumi atmaksātos 15 līdz 20 gados.Arī paši ieguldījumi, pēc slimnīcas attīstības direktora domām, neesot lieli - pēc ļoti aptuveniem aprēķiniem, būtu nepieciešami 70 miljoni eiro ēkas būvniecībai un 30 miljoni eiro stacionāra Gaiļezers renovācijai. "Tas ir reāli. Jautājums tik, kā to nomenedžēt?" atzīmē Trofimovs.Veselības ministrs Guntis Belēvičs gan atteicās Dienai komentēt Austrumu slimnīcas attīstības plānus un piebilda vien to, ka vispirms jāsagaida Pasaules Bankas ziņojums. Kā Dienai paskaidroja VM pārstāvis Oskars Šneiders, patlaban tiek gaidīts Pasaules Bankas redzējums par to, kādā veidā tiks sadalīti Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļi, no kuriem liela daļa būs domāta tieši infrastruktūrai, kas pieejami būs līdz 2020.gadam. Taču jau tagad ir skaidrs, ka no valsts budžeta līdzekļiem šāda veida investīcijas pavisam noteikti Austrumu slimnīcai pieejamas nebūs. Lielāka skaidrība varētu būt rudenī vai gada beigās, savukārt struktūrfondu līdzekļi varētu būt pieejami no 2016.gada. Par to izlietojumu lems vēlāk.Vairāk lasiet Annas Bērziņas rakstā _Austrumu slimnīca grib būvēt laikraksta Diena _trešdienas, 1.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas