Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bankas pastiprinātas uzraudzības režīmā apkalpos ASV sankcijām pakļautos

No ceturtdienas bankas pastiprinātas uzraudzības režīmā apkalpos Ventspils mēru Aivaru Lembergu (Latvijai un Ventspilij) un iestādes, kas pakļautas ASV sankcijām, žurnālistiem pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktore Kristīne Līce preses konferencē skaidroja, ka sankciju režīmi iedalās divās grupās. Pirmā grupa ir ANO un Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas, kas Latvijai ir tieši piemērojamas, bez rīcības brīvības modificēt šo sankciju lēmuma saturu. Savukārt otra sankciju grupa ir ES un NATO dalībvalstu nacionālās sankcijas, kuru piemērošanā Latvijai ir lielākā rīcības brīvība, ļaujot valstij pašai lemt, kā šīs sankcijas būtu piemērojamas.

Pēc Līces teiktā, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) šā gada 9.decembra noteiktās sankcijas pret Lembergu, Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju ietilpst otrajā grupā, dodot Latvijai rīcības brīvību, lemjot par šo sankciju piemērošanu. Latvijas sankciju likumā FKTK minēta kā atbildīgā iestāde par kritēriju izstrādi un noteikšanu.

Purgaile informēja, ka pēc OFAC sankciju paziņošanas pret Lembergu un četrām juridiskām personām, FKTK izstrādāja darbības plānu šo sankciju piemērošanai.

"Latvijas pārstāvju iekļaušana OFAC sankcijās ir bezprecedenta gadījums, tāpēc jo īpaši svarīgi ir sasniegt sankciju mērķi, vienlaikus nekaitējot Latvijas ekonomikai. Galvenais sankciju mērķis ir vērsts pret Lembergu, viņa ekonomiskās un politiskās ietekmes mazināšanu. Lai šo mērķi sasniegtu, ir jāsaprot, kā vislabāk izolēt šo personu no finanšu pakalpojumiem," klāstīja Purgaile.

Pēc viņas teiktā, Ventspils brīvostas pārvalde ir svarīgākais sankciju elements, kas mudināja visas valsts iestādes pārdomāti un sinhronizēti rast risinājumu sankciju piemērošanai.

Pēc OFAC paziņojuma par sankciju noteikšanu Lembergam un četrām juridiskām personām, FKTK informēja bankas un lūdza caurskatīti klientu bāzi, lai diagnosticētu, vai bankas apkalpo sankcionētās personas. Tajā pašā bankas tika aicinātas īslaicīgi atturēties sniegt finanšu pakalpojumus, kamēr nebūs skaidri tālākie norādījumi, kā pareizi ieviest un interpretēt sankcijas.

Trešdien, 11.decembrī, FKTK tikās ar banku pārstāvjiem, lai spriestu par tālāko rīcību. Tādējādi FKTK ceturtdienas rītā izsūtīja vēstuli finanšu sektorā strādājošajiem, izskaidrojot, kas tām būtu jādara, lai sankcijas pareizi ieviestu un uz tām reaģētu.

"No šodienas bankas atsāk sniegt finanšu pakalpojumus, bet pastiprinātā uzraudzības režīmā," informēja Purgaile un piebilda, ka Ventspils brīvostas pārvaldei nav slēgti konti nevienā kredītiestādē, bet līdz šim bankas atturējās sniegt finanšu pakalpojumus.

FKTK informēja, ka OFAC vienlaikus ar noteiktajām sankcijām ir izdevis licenci, kas paredz, ka ir jāveic nepieciešamie pasākumi, lai izbeigtu sadarbību ar sankcionētajām personām 30 dienu laikā, respektīvi, līdz 2020.gada 8.janvārim.

"Šajā periodā sankcionēto juridisko personu kontos ir atļauts veikt gan ienākošos, gan izejošos klientu pamatdarbībai raksturīgos maksājumus, tostarp algu, pabalstu, valsts nodevu apmaksu, kā arī ienākošos un izejošos maksājumus saistībā ar banku vai ar citu fizisku vai juridisku personu komercdarbības ietvaros noslēgtajiem līgumiem. Vienlaikus finanšu iestādei ir nepieciešams veikt katra maksājuma padziļinātu izpēti, turklāt šo 30 dienu periodā nav pieļaujama nekāda veida jaunu finanšu pakalpojumu sniegšana," norādīja FKTK.

Tāpat FKTK vadītāja norādīja uz Lemberga tiesībām paturēt pamata kontu. Purgaile stāstīja, ka neskatoties uz to, ka persona ir iekļauta sankciju sarakstā, tai ir tiesības uz pamata kontu, lai segtu primārās vajadzības.

Pēc FKTK sniegtās informācijas, finanšu iestādes ir informētas, ka, ņemot vērā to, ka pamattiesību ievērošanai ir nepieciešams personai nodrošināt iespējas apmierināt pamatvajadzības, attiecībā uz sankcionēto personu Lembergu, ir pieļaujams veikt maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai, proti, pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c. Arī šajās situācijās jāveic padziļināta darījumu izpēte un nav pieļaujama jaunu finanšu pakalpojumu sniegšana.

"Pamata kontā Lembergs varēs saņemt pensiju, bet bankas vērtēs, kas būtu primārās vajadzības, kas personai tiks limitētas un uzraudzītas," piebilda Purgaile.

FKTK Atbilstības kontroles departamenta direktora vietnieks Kristaps Markovskis stāstīja, ka bankām nosūtītajā vēstulē ir norāda pamatvajadzību nodrošināšana, piemēram, komunālie pakalpojumi, veselības pakalpojumu apmaksa, pamata juridiskie pakalpojumi, ko būs atļauts segt. "Brīdī, kad tiks dots maksājuma uzdevums vai izpilde, tas tiks izvērtēts, lai pārliecinātos, ka tas ir vajadzīgs pamatvajadzību segšanai," viņš skaidroja.

Uz jautājumu, kā plānots noteikt nepieciešamo summu Lemberga pamata vajadzību segšanai, Markovskis konkrēti neatbildēja, bet norādīja, ka tas tiks risināts sadarbībā ar bankām.

Runājot par Lembergu un viņa kontrolētajiem uzņēmumiem, Purgaile norādīja, ka bankām būs jāizvērtē, vai konkrētā persona ietekmē citus uzņēmumus un fiziskas personas. "Latvijas finanšu iestādes rīkosies piesardzīgi, tiks uzdoti jautājumi par viņu darbību, maksājumiem, lai gūtu pārliecību, ka darījumi nav tieši saistīti ar sankcionēto personu," stāstīja FKTK vadītāja.

Vaicāta par Ventspils brīvostā strādājošajiem uzņēmumiem un viņu iespējām saņemt un veikt maksājumus, Purgaile atzina, ka brīvostā strādājošajiem uzņēmumiem nav jāsatraucas. "Visiem uzņēmumiem, kuri nonāks padziļinātas kontroles ietekmē, būtu pašiem jāpārliecinās, vai viņu saimnieciskā darbība nerada bažas par to, ka kaut kādi maksājumi vai darījumi varētu tikt traktēti kā tieša Lemberga atbalstīšana. Uzņēmumi var preventīvi pārskatīt savus sadarbības partnerus un pārliecināties, kas tur viss ir tīrs. Tas nozīmē, ka viņiem nekādas problēmas ar finanšu pakalpojumu saņemšanu nebūs," skaidroja FKTK vadītāja.

Jau vēstīts, ka OFAC 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām - Ventspils brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz Lembergu šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Atvars
A
Neviens jau neko Lembergam neaizliedz ;) ASV ir paziņojuši, ka tie kas sadarbosies ar Lembergiem būs ASV nedraugi. Tagad esošajiem Lembergu partneriem jāizdomā vai viņi turpinās būt Lembergu draugi, vai tomēr patīkamāk būs būt ASV draugiem. Tā teikt draugus iepazīst nelaimē ;)
Domatajs
D
Pasaule varas viss iet pilnigi skersam.! Apvienota karaliste, ASV un Kinas tirdzniecibas kari, Vacijas ekonomiska lejupslide, ES budzets kurs bus japienem,ASV iejauksanas Latvijas ieksejajas lietas... Pielauju ka sekas tam visam izjutisim uz savas aadas.
VVZ
V
It kā mūsu finanšu sistēma ir integrēta Eiropas Centrālajā bankā, tad kāpēc mums tā jāpakļaujas ASV diktātam? Kāpēc ne, teiksim, Ķīnai vai Argentīnai? Tāpēc, ka premjers ir ASV pilsonis?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas