Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Beidzot filmas rādīs arī skolās

Vēl nesen Nacionālais kino centrs (NKC) sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru radīja informatīvu izdevumu Kino skolās, kura mērķis ir veicināt Latvijas filmu pieejamību un izmantošanu vispārizglītojošo skolu mācību procesā, taču šobrīd, noslēdzoties vēl vienam projektam, skolām būs iespēja izmantot arī apjomīgu filmu kolekciju DVD formātā. Tas ir solis uz priekšu gan skolēnu izpratnes radīšanā par latviešu kino, gan Latvijas kino pieejamībai kā tādai.

Apjomīgā DVD kolekcija, kurā ietvertas 70 Latvijas filmas, grupētas divos hronoloģiskos periodos - klasiskais kino un mūsdienas, radīta, atzīmējot Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē. Kā Dienai norāda NKC vadītāja Dita Rietuma, tā ir filmu izlase Latvijas kino reprezentācijai.

Izlases satura veidošanai tika sapulcināti filmu nozares eksperti, un darba grupas diskusiju rezultātā izlasē ievietotas 10 spēlfilmas, 16 dokumentālās filmas un 44 animācijas filmas. To vidū ir, piemēram, režisora Leonīda Leimaņa filmaPurva bridējs, Jāņa Norda Mammu, es tevi mīlu un Signes Baumanes Akmeņi manās kabatās. Turklāt DVD diskiem klāt pievienots izsmeļošs informatīvi izglītojošs bilingvāls katalogs latviešu un angļu valodā par visām filmām un to autoriem.

Dienai skaidro NKC pārstāve Kristīne Matīsa, tagad plānots kolekciju nogādāt Latvijas bibliotēkās, augstskolās un novadu izglītības pārvaldēs, lai skolēni un citi interesenti varētu iepazīties ar Latvijas kino kultūras vērtībām. Šīs vietas izvēlētās kā kultūras centri, kur filmas būtu pieejamas lielākam cilvēku skaitam. Tomēr tālāk atkarīgs no pašas iestādes, kā materiāls tiks izmantots. Konkrētu metodisko norādījumu, piemēram, izglītības iestādēm, NKC nav.

Madonas novada pašvaldības izglītības nodaļas vadītāja Solvita Seržāne Dienai gan atzīmē, ka izglītības iestādes zinās, kā materiālus izmantot - tās varētu būt gan audzināšanas stundas, gan dažāda veida sarīkojumi. Problēmas gan varētu sagādāt nelielā tirāža, kā rezultātā visām novada skolām jāiztiek ar vienu materiālu, bet līdzīga pieredze bijusi jau iepriekš. Pie vienas no skolām izveidota metodiskā bibliotēka, kur arī filmas būs pieejamas interesentiem. Seržāne arī uzsver, ka ne vienmēr jaunā paaudze pārzina latviešu kino, tāpēc ir būtiski par to runāt un stāstīt. Projektam atbalstu pauž arī citas Dienas aptaujātās izglītības pārvaldes, tomēr, kā reāli materiāli tiks izmantoti, pastāstīt vēl neviens nevar.

Skolu interese gan varētu būt liela, ņemot vērā, ka pozitīvi aizsācies arī projekts Kino skolās. Rietuma norāda, ka aptuveni 300 skolotāju jau patlaban mācību stundās integrē latviešu filmas, kurām līdzi dots vērienīgs metodiskais materiāls. Tas ir pirmais solis, lai arī skolās saprastu, ka kino ir milzīgs spēks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas