Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Iestādes centīsies beidzot ciešāk sadarboties, lai jau laikus novērstu traģēdijas

Bērnus sola sargāt cītīgāk

Nule kā publicēts Labklājības ministrijas (LM) informatīvais ziņojums par bērnu stāvokli Latvijā 2015. gadā. Apkopotā informācija un dati liecina par vairākiem uzlabojumiem, tomēr gan pirms gada, gan šodien joprojām ir arī virkne trūkumu, pārliecināta Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Ilona Kronberga. Uz to norāda arī vairākas nesenās traģēdijas, kurās dažādu iemeslu dēļ bojā gājuši neaizsargāti bērni.

"Ziņojumā par situāciju 2015. gadā redzami rezultāti virknei uzlabojumu kopējā bērnu tiesību aizsardzības politikā. Diemžēl šī gada sākums atnesis vairākus traģiskus notikumus, kuri iezīmējuši nopietnas problēmas un izaicinājumus bērnu tiesību aizsardzības īstenošanā. Tāpēc svarīgi, lai politikas veidotāji un īstenotāji visās nozarēs strādātu viena mērķa vadīti, apzinoties, ka galvenais ir bērna drošība, veselība un harmoniska attīstība," uzsver arī labklājības ministrs Jānis Reirs (Vienotība).

Un nudien – lai gan kopš šā gada sākuma aizritējis tikai mēnesis, tiesībsargājošās iestādes jau bijušas spiestas sabiedrībai ziņot par vairākiem īpaši smagiem notikumiem, kuros iesaistīti bērni. Tā, piemēram, Dobelē pēc tam, kad vecāki narkotiku pārdozēšanas dēļ nomira, četri mazi bērni nedēļu pavadīja aizslēgtā dzīvoklī. Jaunākais no viņiem – deviņus mēnešus veca meitenīte – bada un atūdeņošanās dēļ nomira. Jau pēc nedēļas kādā koka dzīvojamā mājā Rēzeknē bojā gāja 12 gadu vecs bērns –  meitene mājās bija viena, jo tēvs vairākas dienas atradās slimnīcā.

Kronberga uzskata, ka konkrētās traģēdijas kalpos par pagrieziena punktu bērnu tiesību aizsardzības uzlabošanā. Viņa stāsta, ka redzami uzlabojumi gaidāmi jau šogad: "Visas šīs nelaimes ir izanalizētas, un bijusi virkne debašu speciālistu starpā. Esam vienojušies par darāmo darbu sarakstu. Ir pilnīgi skaidrs, ka sociālā drošības tīkla vājais posms ir starpinstitucionālā sadarbība kritiskos gadījumos. Līdz šim bijis daudz emociju, bet nu jāsāk darīt reālas lietas. Mēs esam gatavi izstrādāt kārtību, kā notiks informācijas apmaiņa starp iestādēm, lai viss darbotos bērna interesēs un līdzīgus gadījumus būtu iespējams novērst."

Visu rakstu lasiet trešdienas, 1.februāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas