Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bordāns joprojām uzskata, ka ir nepieciešams vērtēt Kalnmeiera darbu

Valsts kontroles konstatētie pārkāpumi bija pietiekami, lai rosinātu pārbaudi ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atbrīvošanai no amata, ar preses sekretāra Andra Vitenburga starpniecību aģentūrai LETA pastāstīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Šādu viedokli Bordāns pauda, komentējot OECD Darba grupas jaunākajā ziņojumā iekļauto nožēlu "par valdības vairākkārtēju un atklātu kritiku ģenerālprokuroram, kas var radīt politisku iejaukšanos Ģenerālprokuratūras darbībā".

Bordāns norādīja, ka jautājums ir vienkāršs, proti, bija vai nebija pietiekams pamats rosināt pārbaudi par ģenerālprokurora atbilstību amata prasībām. Ministra ieskatā, atbilde ir - jā. Ja nebūtu bijis pamats rosināt pārbaudi, tad Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs to nekādā gadījumā nebūtu ierosinājis, pārliecināts ministrs.

"Ja Valsts kontrole, Moneyval un OECD eksperti konstatē, ka prokuratūra ilgstoši strādā neefektīvi, spītīgi ignorē ekspertu rekomendācijas un nepārņem labo ārvalstu praksi, tad rodas jautājums - gaidīt ģenerālprokurora amata termiņa beigas vai tomēr rīkoties, konstatējot pazīmes, kas liecina par viņa neatbilstību amatam," retoriski vaicāja Bordāns.

Kā uzsvēra ministrs, Latvijas tiesu praksē ir atzīts, ka Valsts kontroles konstatēti pārkāpumi ir pietiekams pamats, lai Saeima varētu lemt par neatkarīgas valsts institūcijas vadītāja atlaišanu no amata sakarā ar nevainojamas reputācijas zaudēšanu. Tā tas bija gadījumā ar Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāju 2017.gadā.

Tieši šī iemesla dēļ paziņojumam par ģenerālprokurora iespējamu neatbilstību amata prasībām, proti, nevainojamas reputācijas nosacījumam, bija atbilstošs un pietiekams pamats, pārliecināts ministrs.

Bordāns arī uzsvēra, ka tieslietu ministra pienākums likuma ietvaros ir darīt visu iespējamo, lai sekmētu efektīvu tieslietu sistēmas darbību, novēršot šī mērķa sasniegšanu kavējošos faktorus. "Jebkurai tieslietu ministra rīcībai var piedēvēt politisku motivāciju, jo ministrs ir nozares politikas veidotājs. Ja viņa rīcība saskan ar valsts politiku un sabiedrības interesēm, tad tā ir pareizas un vajadzīgas politikas veidošana, tās īstenošana dzīvē," sacīja politiķis.

Attiecīgi tieslietu ministrs uzskata, ja ir pamats kritikai, to nedrīkst noklusēt, un tas nav pretrunā ar OECD ziņojumā norādīto. "Pretējā gadījumā neviens nekad nesagaidīs un neieraudzīs izmaiņas un uzlabojumus, ko gaida Latvijas sabiedrība, arī Moneyval un OECD eksperti," skaidroja Bordāns.

Viņš arī atzīmēja, ka Kalnmeiera piesauktā statistika, ka šogad astoņos mēnešos tiesai nodotas krietni vairāk noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas lietas nekā iepriekšējos divos gados kopā, vēl vairāk apstiprinot iepriekš pausto, ka prokuratūra var un varēja strādāt efektīvāk. "Tiesiskā valstī nav pieņemams, ka ģenerālprokurors reaģē un aktivizē prokuratūras darbu vien tad, kad valstij reāli draud nonākšana starptautiskā finanšu izolācijā jeb nokļūšana "pelēkajā sarakstā"," pauda Bordāns.

Noslēguma ministrs pauda viedokli, ka prokuratūras darba efektivitāte pēdējos mēnešos varētu būt pieaugusi ne vien Moneyval ziņojuma rekomendāciju, bet arī ierosinātās pārbaudes rezultātā.

Kā ziņots, piektdien aiz slēgtām durvīm notiek AT plēnums, kurā tiek vērtēts senatores Marikas Senkānes atzinums, ka pašlaik nav saskatāms pamats Kalnmeiera atlaišanai.

 

Top komentāri

Sīka
S
Mazpirdējs Napoleona sindromu sirgstošs pseidoministrs.
Edvins Eglitis
Jebkura demokratija Tieslietu ministra publiskie parmetumi par generalprokuroru piemerotbu amatam ir jaizskata. Tas Bickovics un GP ir 2 zirni viena pakstij. Nodrosina ""continuity of government"" t.i.uzturet padomju sistemi un punktieresana
Gods un taisnība
G
Loti pareizi, ka ministrs kā politiķis un jomas politiskais pārraugs kritizē tieslietu sistēmu un konkrētas personālijas, kuras gadiem ilgi rausta plecus , brīnās un atsaucoties uz likuma burtu, pilnīgi ignorējot faktus, ka šī sistēma stagnē, ir neefektīva un neaizstāv sabiedrības intereses. Ja likums un process nefunkcionē, tas jāmaina. Atsevišķu aizsēdējušos tieslietu "speciālistu" atlaišana ir juridiski tehnisks jautājums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas