Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Būt praktikantam izdevīgāk

Desmit jauniešu, kuri atgriezīsies Latvijā no ārvalstīm, valsts pārvaldē varēs iziet apmaksātu praksi deviņus mēnešus, par to saņemot ikmēneša stipendiju 1000 eiro "uz rokas". Viens no nosacījumiem - jābūt ārvalstīs iegūtai augstākajai izglītībai. Lai gan atbalstāms tas, ka šis līdzās teorētiskai runāšanai ir viens no reemigrācijas plāna praktiskajiem punktiem, diskusijas raisa gan nosacījums par ārzemēs iegūtu izglītību, gan piedāvātās algas apjoms, kas ir krietni lielāks nekā daļai pieredzējušu valsts pārvaldes darbinieku, trešdien vēsta avīze Diena.

Pēc Valsts kancelejas direktores Elitas Dreimanes domām, piedāvājot prakses iespējas valsts pārvaldē, tiks veicināta arī reemigrācija. Turklāt - tādā veidā izdosies atgūt tieši ārzemju augstskolu absolventus. Konkursa kārtībā darbs jauniešiem tiks piedāvāts no aprīļa līdz gada beigām. Savukārt jomas ir visdažādākās - sākot no inženiertehnikas un informāciju tehnoloģijām līdz ekonomikai, loģistikai un investīciju piesaistei.

Lai gan pati iecere jau izpelnījusies pozitīvas atsauksmes, neviennozīmīgi tiek vērtēta prasība par obligātu kādas ārzemju augstskolas izglītību. Tas savā veidā diskriminē tos jauniešus, kuri emigrējuši, taču ļoti labu izglītību ieguvuši Latvijā. Latvijas Universitāte par to nesatraucas, tikmēr Rīgas Tehniskās universitātes Studiju departamenta direktore Ilze Birzniece Dienai norādīja, ka praksei valsts pārvaldē vajadzētu dot vienlīdzīgas tiesības pieteikties gan Latvijas, gan ārzemju augstskolu absolventiem, viņus vērtējot pēc iegūtajām zināšanām un praktiskās pieredzes, jo ārvalstu diploms vien automātiski nenozīmē augsta līmeņa sagatavotību. Arī Rīgas Stradiņa universitātes pārstāvis Edijs Šauers uzskata, ka būtiski, lai nosacījumi saskanētu ar Latvijas un Eiropas darba likumdošanu par vienlīdzīgu attieksmi pret visiem pilsoņiem. Turklāt jāņem vērā, ka iegūtā augstākā izglītība visās Eiropas Savienības valstīs ir savstarpēji pielīdzināta.

Tam, ka Latvijā iegūtas izglītības kvalitāte bieži vien nav zemāka par ārvalstu augstskolu piedāvājumu, piekrīt arī Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors, bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Viņaprāt, nav pareizi automātiski uzskatīt, ka cilvēks, kurš ieguvis izglītību ārzemēs, būs arī labāks darbinieks. Taču, ja runa ir par reemigrācijas plānu un pasākumi vērsti uz atsevišķu mērķa grupu, nevajadzētu būt pamatam runāt par diskrimināciju - šāda prakse ir ierasta visā pasaulē.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 21.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas