Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Cenas būvniecībā aug

Būvniecība patlaban ir viena no ekonomikas nozarēm, kura tiek apspriesta visbiežāk. Tam par iemeslu ir ne tikai tas, ka vajadzīgajā brīdī celtniekus ir grūti atrast, bet arī paša būvniecības procesa dārdzības dēļ. Sevišķi straujš cenu kāpums ir vērojams šogad, kad varam sākt izjust sekas pasaules ekonomikas stutēšanai, kas rezultējās aktivitātes veicināšanā būvniecības un nekustamo īpašuma nozarēs, veicinot arī strauju būvizmaksu pieaugumu.

Turklāt pasaules norises nemet līkumu arī būvniecības procesiem tepat Latvijā – gan tādēļ, ka strauji pieaugušas izejmateriālu cenas, gan arī tāpēc, ka strādnieki ir devušies un aizvien dodas turp, kur viņiem maksā vairāk. Arī ārpus Latvijas, piemēram, uz Skandināviju.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, šā gada augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi būvniecības izmaksu līmenis Latvijā vidēji ir pieaudzis par 8,7%. Salīdzinājumam – pirms trim mēnešiem šā gada maijā būvniecības izmaksu pieauguma temps gada izteiksmē bija gandrīz divas reizes mazāks. Saistībā ar būvniecību mēdz runāt par lielajām algām, taču tās šobrīd nav galvenais izmaksu pieauguma vilcējspēks. Par to ir kļuvuši būvmateriāli, kuriem cenas augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi vidēji ir pieaugušas par 12,8%. Salīdzinājumam – maijā to cenas, rēķinot gada izteiksmē, vidēji bija pieaugušas par 6,1%. Tikmēr celtnieku darba samaksas pieaugums bijis apmēram līdzīgs – maijā +3,5% gada izteiksmē, bet augustā šis skaitlis pieaudzis līdz 3,7%. Vienlaikus pamazām aug izmaksas arī mašīnu, mehānismu uzturēšanā un ekspluatācijā, kas augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada astoto mēnesi kļuvušas par 5% dārgākas. Visticamāk, būvniecības izmaksas turpinās augt, agri vai vēlu veidojot cenu burbuli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas