Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Druvietes politiskais tūrisms: mēneša laikā uz Brazīliju, Rumāniju un Gruziju

Tikai divus mēnešus pēc stāšanās izglītības un zinātnes ministres amatā Ina Druviete (Vienotība) nodevusies politiskajam tūrismam - marta sākumā viņa pabija Rumānijā, brauciena nepieciešamību pamatojot ar dalību jauniešu izglītības konferencē. Pēc tam ministre ceļoja uz Gruziju, lai tiktos ar vietējo latviešu biedrību, un, no turienes pat neatgriezusies Latvijā, sēdās lidmašīnā, kas viņu aizveda uz Brazīlijas dienvidu piekrastes pilsētu Sanpaulu, ceturtdien raksta Diena.

Sanpaulu ministrei paredzēts nedēļu ilgs komandējums, par kura galveno mērķi minēta dalība Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) augsta līmeņa izglītības politikas forumā, kas esot svarīgs saistībā ar sāktajām sarunām par Latvijas pievienošanos OECD. Lai gan par to atbildīga Ārlietu ministrija, bet pievienošanās OECD ir ekonomikas, nevis izglītības nozares prioritāte, Druviete uzskata, ka viņas dalība forumā Sanpaulu sekmēs mūsu valsts kļūšanu par pilntiesīgu šīs 34 attīstītāko valstu kluba dalībnieci, kas Latvijai ļaus ar lielvalstīm runāt kā līdzīgai ar līdzīgu.

Kamēr Latvijas skolotāji gatavojas atkārtotam piketam, lai prasītu segt 2,5 miljonu eiro iztrūkumu pedagogu atalgojumam, "gaisā karājas" mazākumtautību skolu vajadzību jautājums un tiek plānots finansējuma samazinājums sporta nozarei, Druvietes ceļojumi izglītības nozares budžetu patukšojuši par vairākiem tūkstošiem eiro.

Druvietes pārstāvētās partijas Dienai paustajā viedoklī atbildība par ministres braucienu tiek novelta uz valdību, kam tad arī esot jāizvērtē komandējuma lietderība.

Vienotība gan pauž atbalstu Druvietei, norādot, ka, pārstāvot Latviju OECD forumā, ministre veicināšot valsts tuvināšanos šai prestižajai organizācijai.

Lai gan bijušais premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) kritizēja skandalozo slavu iemantojušo Žanetas Jaunzemes-Grendes komandējumu uz Austrāliju un solīja pastiprināt kontroli pār ministru darba braucieniem, lai sabiedrībai vairs nenāktos apšaubīt to lietderību, vēsture, iespējams, atkārtojusies. Atšķirībā no bijušās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA), kura, dodoties valsts apmaksātā darba braucienā uz tālo Austrāliju, līdzi ņēma vīru, Druviete uz Brazīliju aizceļojusi viena pati.

Salīdzinot Jaunzemes-Grendes Austrālijas un Druvietes Brazīlijas darba vizīšu plānus, atklājas, ka "svarīguma" ziņā tie būtiski neatšķiras - abos gadījumos izcelta forumu apmeklēšana un virkne tikšanos, to skaitā ar latviešu diasporu. Atšķirība ir vienīgi komandējumu garumā - bijusī kultūras ministre savu darba braucienu bija saplānojusi divreiz ilgākam laikam.

Atturīgi ministres darba braucienus vērtē Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško. Lai gan nozarē ir daudz "karst" jautājumu un jau noteikts nākamās protesta akcijas datums, viņa pieļauj, ka daudzie komandējumi ir veids, kā ministre cenšas uz savā pārraudzībā esošās jomas nepilnībām paraudzīties no malas vai to risināšanai piemeklēt ārvalstu pieredzi.

Diena atgādina, ka, esot valsts amatos, Druviete uz politisko ceļošanu bijusi naska - iepriekšējās ministrēšanas laikā Aigara Kalvīša vadītajā valdībā no 2004. līdz 2006. gadam viņa tuvās un tālās zemēs regulāri organizējusi tikšanās un apmeklējusi virkni konferenču. Savukārt vēlāk, esot parlamenta deputāte un vadot Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, I. Druviete savu biežo ārvalstu komandējumu dēļ pat tikusi pie Saeimas plenārsēžu biežākās kavētājas titula.

Visu Kristīnas Putincevas rakstu lasiet ceturtdienas avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas