Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Dūklavs: PVN likme jāmazina nepieciešamākajām pārtikas precēm

Nekad neesmu teicis, ka samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme jāpiemēro visai pārtikai, bet tā būtu jāparedz pirmās nepieciešamības produktiem, intervijā Dienas žurnālistei Magdai Riekstiņai izteicies zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).Fragments no intervijas:**Vai, strādājot pie nākamā gada valsts budžeta, plānots aktualizēt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu kādai pārtikas produktu grupai?**

Jā, un to esmu jau iepriekš teicis, lai arī mani par to kritizē. Kamēr mani kāds nav pārliecinājis, ka samazinātais PVN pārtikai būtu pilnīgi nepiemērots Latvijas situācijai, es pastāvēšu uz to, ka PVN samazinātā likme jāpiemēro pirmās nepieciešamības pārtikas produktiem. Nekad neesmu teicis, ka samazinātā PVN likme jāpiemēro visai pārtikai. Esmu uzdevis saviem speciālistiem sagatavoties tam, ka brauksim uz valstīm, kurās pastāv samazināts PVN pārtikai, centīsimies iegūt maksimāli daudz informācijas par to, kā veicies ar samazinātā PVN ieviešanu. Analizēsim, kāds ir kopējais sociālais un ekonomiskais efekts šajā jautājumā, jo Latvijā visu laiku tiek uzsvērts tikai ekonomiskais aspekts, bet sociālais aspekts, kas saistās ar Latvijas iedzīvotājiem, paliek otrajā plānā. Par to esmu runājis ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu. Es nevienā brīdī neesmu teicis, ka viss ir pilnīgi skaidrs un ka rakstām dokumentu par to, lai rīt samazinātā PVN likme pārtikai stājas spēkā. Tomēr nevaru piekrist Finanšu ministrijai (FM), kas apgalvo, ka ideja par samazināto PVN pārtikai nekam neder, un esmu gatavs turpināt sarunas ar FM.

Pēdējā laikā pārtikas nozarē bijuši veiksmes stāsti saistībā ar jaunu eksporta tirgu apgūšanu, piemēram, vērienīgs piena produktu ražotājs iekarojis Ķīnas tirgu. Cik daudz jūsu vadītā ministrija var palīdzēt pārtikas ražotājiem jaunu eksporta tirgu apguvē?

Ir konkrētas lietas, kuras, lai Latvijas uzņēmumu produkcija kādā ārvalstu tirgū nonāktu, jāizdara valsts institūcijām. Es runāju par attiecīgu sertifikātu un atļauju iegūšanu, kas atbilstošajā tirgū vispār ļautu ievest produktus. Kas attiecas tieši uz Ķīnas tirgu, tad jāuzsver, ka šajā valstī dienests, kas rūpējas par pārtikas drošību, ir ļoti spēcīgs, un šī dienesta vadītājs ir faktiski ministra līmenī. Es ar šī dienesta vadītāju tikos vairākas reizes un kopā ar kolēģiem pārliecināju, ka Latvijā pārtikas drošums ir augstā līmenī. Ar Ķīnas tirgu mums ļoti paveicās, turklāt paveicās tieši ar Ķīnas pārstāvju lielu uzticēšanos mums. Ķīnas pārstāvji gan piena pārstrādes, gan zivju pārstrādes nozarē iedeva atļaujas visiem tiem uzņēmumiem, kuri bija izteikuši vēlēšanos šādas atļaujas saņemt, turklāt iedeva tās, balstoties uz mūsu Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sagatavoto informāciju.

Visu interviju lasiet otrdienas, 12. aprīļa, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas