Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dzemdības kā šausmu stāsts

"Uz mani bļāva, pārmeta, ka nemāku spiest un nemaz negribu savu bērnu," tā kāda māmiņa atminas savas dzemdības. Lai gan dzemdības parasti asociējas ar patīkamām emocijām, daudzos sieviešu stāstos iedvesmu varētu smelties šausmu filmu režisori, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Pirms pieciem gadiem Paula (vārds mainīts) kopā ar vīru laimīgi devās uz Rīgas pilsētas Dzemdību namu (RDN), viņi nenojauta, ka turpmāk audzinās guļošu bērnu. "Kad parādījās bērna galviņa, ārste tādā kā palēcienā ar elkoni, izmantojot visu spēku, sāka man zem ribām sist bērniņu laukā. Kad mazulis bija ārā, viņš bezspēcīgi gulēja uz puncīša. Es viņiem prasīju: "Kāpēc jūs neko nedarāt? Viņš taču neelpo!" Tikai kad vairākkārt biju pajautājusi, atbrauca intensīvās terapijas ārsti un sāka elpināšanu. Bērniņš tika pilnīgi sasists, viņam asiņoja nieres un bija bojātas visas smadzeņu daivas." Tikusi pāri pirmajam šokam, Paula pamanīja, ka viņas vēders no vienas vietas nosēts ar zilumiem, taču tas bija nieks salīdzinājumā ar to, kāds izskatījās bērns: "Viņa galvaskauss izskatījās tā, it kā kāds būtu paņēmis mālu un iespiedis tur iekšā savu roku, aizmugurē pat varēja sataustīt svešu pirkstu bedrītes. Mums teica, ka viņš būs dārzenis. Mūsu bērns ir saprātīgs, taču viņam ir epilepsija, un viņš guļ uz gultas."

Pametot slimnīcu, pāris pamanīja, ka visi papīri ir "tīri", dzemdības it kā noritējušas normāli: "Kad jautāju, vai tad tas ir normāli, ka bērns tā tiek izsists un guļ intensīvajā, un tiek elpināts, man atbildēja, ka neko sliktu dzemdību procesā nesaskatot." Pēc vairākkārtējiem lūgumiem noformēt korektus dokumentus saņemta noraidoša atbilde.

Tolaik visi spēki bija jāvelta jaundzimušā aprūpei, tāpēc ģimenei nepietika resursu taisnības meklējumiem. Vecāki gan nosūtīja vēstuli iestādes vadībai, taču atbildi tā arī nesagaidīja. Māmiņa reiz centusies rast atbalstu kādā forumā internetā, taču tur viņu noķengāja, ierakstu pamanīja arī konkrēto dzemdību ārste, kura Paulai atsūtīja vēstuli ar ieteikumu nerunāt apkārt muļķības.

Līdzīgos stāstos ar Dienu dalījās vēl vairākas sievietes. Vienai no viņām uz vēdera ar visu spēku gūlušās pat divas personas, citas bērnam salauzts atslēgas kauls. Visu šo pēcdzemdību dokumentos nekas neliecināja par notikušo, bet mātes, domājot, ka vienkārši nemāk dzemdēt, liekus jautājumus nav uzdevušas. Jāatzīmē, ka visas šajos stāstos minētās dzemdības nav notikušas RDN, izskan arī Cēsu un Jūrmalas slimnīcu vārdi.

"Šādu rīcību, kad ārstniecības persona guļas uz vēdera un stipri spiež to, sauc par Kristellera paņēmienu. Jau sen ir skaidrs, ka no tā rodas vairāk traumu nekā efekta," zina stāstīt vecmāte Līga Giniborga. "Esmu redzējusi, ka bieži to izmanto nevajadzīgi, kad sieviete pati ir adekvāta un var spiest, tas ir vairāk nekā lieki," paskaidro vecmāte. Viņasprāt, problēma meklējama ārstos, nevis dzemdētājās: "Ir jāsadarbojas ar sievieti. Reizēm viņa tiek uztverta vienkārši kā darba objekts, ar kuru nevajag dibināt attiecības. Ja ārsts par pacientu zina vien to, kas rakstīts papīros, nevar sanākt laba sadarbība. Vecie ārsti bieži ir izdeguši, bet jaunie mācās pie vecajiem."

RDN galvenā ārste Dace Rezeberga gan apgalvo, ka, iespējams, senāk kas tāds noticis, taču tagad šādas metodes neviens vairs neizmantojot: "Bieži lietota prakse ir, ka starp kontrakcijām ar delnu pietur dzemdes dibenu, lai auglis neslīdētu atpakaļ. Tas nav traumatiski un nav pieminēšanas vērts." Taču tam, ka kāds guļas virsū, būtu jāatspoguļojas dzemdību vēsturē. Rezeberga arī noliedz Paulas apgalvojumus, ka RDN vadība neatbildot uz vēstulēm: "Atgriezeniskā saite tiek sniegta vienmēr, izņēmums ir reizes, kad sūtītājs palicis anonīms."

Visu žurnālistes Ineses Liepiņas rakstu Dzemdības kā šausmu stāsts lasiet piektdienas, 26.februāra, laikrakstā Diena!

Top komentāri

Lapsa
L
un kamēr vardarbīga, necienīga izturēšanās tiks komentēta "pašas nemāk dzemdēt" tikmēr gulsies virsū un medicīniski izvaros dzemdībās, to pieņemot par normālu normu. kamēr ārstiem nebūs jāpērk apdrošināšana un mēs nevarēsim piedzīt par kļūdām naudu... uzlikt kameras ar kurām pierādīt vardarbību... nekas nemainīsies. rezeberga MELO tā, ka acīs kož! Neredz, kas zem viņas jumta notiek? Šis paņēmiens ir nāvējošs!!! Kamēr dzemdības neatķir no aklās zarnas operācijas - "ka tik ārā dabūt to nelaimi" - tikmēr attieksme nemainās. Mīļās sievietes - beidziet tērēties par kāzu kleitām, limuzīniem, bet domājiet par dzemdību aprūpētāju izvēli, meklējiet un gatavojaties... no šī pasākuma vismaz 2 cilvēku veselību un laime atkarīga uz visu mūžu!
Zane
Z
Lasu šos rakstus un saprotu ka arī man bij līdziga situācija tikai Cēsu klinikā! Bērnu ārste ar 3xlielāku svaru gulās ar elkoņiem virsū spieda ,tai brīdī es nesapratu vai tā vaig vai nē.mans bērniņš piedzima neelpojošs. Kas par to uznemās atbildibu? Neviens - tā gadās saka ārsti. Patiesibā no daudzām mammām ir dzirdēts ka Cēsu klinikā šo metodi pielieto itsevišķi daktere, medmāsa ar gaišiem matiem gariem. Un vienmēr ir rupja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas