Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

E-talona apsaimniekotājs iespaidīgā darījumu ķēdē pārņem miljonu biznesu

Diriģents par lielrūpnieku
Andra Amerika partijas Gods kalpot Rīgai (GKR) valdes loceklis, vairāk pazīstams kā e-talona sistēmas apsaimniekotājs, Aleksandrs Brandavs pirms mēneša klusi pārņēmis kontroli pār a/s Rīgas vagonbūves rūpnīca (RVR) līdzšinējiem īpašniekiem Valērijam un Ērikam Igauņiem un Aivaram Ločmelim piederējušo Felix holdingu un tā vērtīgajiem aktīviem, tostarp iespaidīgo īpašumu Mežaparkā, Visbijas prospektā 5. Vēl iepriekš caur citu uzņēmumu Brandavs klusi kļuvis par gleznās Smuku muižas īpašnieku Brocēnu novadā.

Lojalitāte pret galvaspilsētas saimniekiem Brandavam pēdējos gados ir atmaksājusies, nodrošinot ienākumus, kas formāli nedod pamatu uzdot jautājumus, vai un ko viņš var atļauties. 45 gadus vecais Brandavs, kurš ir diplomēts kordiriģents un sestdien, kā ierasts, diriģēja kora Blagovest dziedājumu Amerika partijas kongresa atklāšanā Mazajā ģildē, apgalvo, ka Felix holdinga aktīvus viņš pārņēmis kopumā par aptuveni 97 000 eiro, pakāpeniski iegūstot sākotnēji 13,5%, pēc tam 71,1% un visbeidzot septembrī – 100% kompānijas kapitāldaļu. Maksājumi esot veikti no viņa privātā bankas konta. 

Caur 33,69% SIA East West Industrial Group Brandavs ieguvis daļas arī brāļiem Igauņiem un Ločmelim vēl nesen piederējušajā RVR, kas cīnījās par jauno pasažieru vilcienu piegādi un šobrīd kopā ar diviem citiem uzņēmumiem piedalās 22 miljonus eiro vērtajā līgumā par dīzeļvilcienu vagonu modernizāciju pēc va/s Pasažieru vilciens pasūtījuma. GKR valdes loceklis Dienai apgalvo, ka šīs daļas rūpnīcā ieguvis apmaiņā pret Krievijas investora piesaisti un veicot materiālo ieguldījumu, kuru savukārt finansējusi ABLV banka. Ieguldījuma vērtību Brandavs neatklāj – tas esot komercnoslēpums.

Pārņem par sviestmaizi

GKR valdes loceklis apgalvo, ka Felix holdinga iegūšana nav neticama veiksme vai palīdzība aktīvu nobēdzināšanā, bet riskants bizness, jo viņš pārņēmis visas uz biznesu un nekustamajiem īpašumiem uzliktās kredītsaistības. Personiskas papildsaistības Brandavs neesot uzņēmies. Vienlaikus ar Rīgas pašvaldību un tās saimniecību saistītais politiķis atsakās atklāt, cik lielas kopumā ir šīs kredītsaistības un kā viņš tās domā segt. Lursoft un Zemesgrāmatā pieejamie dati pat bez piekļuves līgumiem ļauj spriest, ka šīs saistības ir mērāmas miljonos. 

"Visi šitie aktīvi – viņiem pretī stāv kredīti, tā ka vajag skatīties visu kopumā bildīti, kad ieej biznesā, – ne tikai, cik vērtīgs ir īpašums, bet cik pretī stāv kredīti. Tas ir tīrais kalkulatora aprēķins," skaidro Brandavs. 

GKR valdes loceklis apgalvo, ka bija aizdevis iepriekšējiem Felix holdinga īpašniekiem brāļiem Igauņiem un Ločmelim 12 000 eiro, kas varētu būt labas lietotas automašīnas cena. Kad viņi naudu nav atdevuši, Brandavs pārņēmis akcijas, kas kalpojušas par garantiju aizdevumam. Viņa amatpersonas deklarācijā par 2014. gadu tiešām norādīti trīs aizdevumi kopumā par 12 000 eiro, bet deklarācijā par 2013. gadu Brandavs bija norādījis aizdevumus 273 444 eiro apmērā. "Jūs ziniet, Latvijā biznesu taisa ne vairāk kā 5–10 cilvēki. Mēs visi viens otru zinām," to, kā ticis pie tik veiksmīga darījuma, klāsta GKR valdes loceklis.

Ameriks neko nezinot

Diplomētais kordiriģents Brandavs politikā ienāca ar kristīgo vērtību platformu un Ameriku pie sāniem. Šī savienība ikdienā nemanāmajam, bet galvaspilsētas saimnieciskajā dzīvē ietekmīgajam Brandavam pērn vien nesusi 123 656 eiro ienākumus, ko veido alga Rīgas satiksmes kontrolētā e-talona ieviesēja un apkalpotāja SIA Rīgas karte valdē. 

"Nē, tā ir mana personīgā, privātā nauda. Ne tuvumā, ne blakus, nekur Ameriks tur nestāv," darbošanos Rīgas vicemēra interesēs šajā darījumu ķēdē noliedz Brandavs. Arī Ameriks ar preses sekretāra Mareka Gailīša starpniecību norāda, ka par Brandava darījumiem pat neesot nojautis. Abi GKR līderi ir viens otram lojāli un vairāk nekā partijas biedri un kolēģi pašvaldības saimniecībā. Kad Ameriks šovasar devās ķert lašus uz Kamčatku, viņš savu atvaļinājumu izvēlējās pavadīt kopā ar Brandavu.

Visu Agneses Margēvičas rakstu Ķer uzņēmumus kā lašus lasiet pirmdienas, 5. oktobra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas