Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Ebolas slimniekus Latvijā ārstētu Infektoloģijas centrā; personāls jūtas sagatavots

Latvijā pacienti ar konstatētu Ebolas vīrusu vai aizdomām par to tiktu ievietoti Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā - Latvijas Infektoloģijas centrā, aģentūrai LETA skaidroja centra galvenā speciāliste Ludmila Vīksna.

Vīksna norādīja, ka slimnīcā ir aprīkojums, kas nepieciešamas Ebolas vīrusa konstatēšanai. Tajā atrodas Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija, kurā ir atbilstošs aprīkojums, diagnostikumi un speciālisti, kas var diagnosticēt gan Ebolas vīrusa ierosinātu infekciju, gan daudzus citus hemorāģiskus drudžus.

Arī iespējas izolēt Ebolas slimnieku esot labas. Ārstniecības iestādē pacientu nevar pilnīgi norobežot no personāla, kas viņu ārstē, tomēr tiek veiktas visas darbības un nodrošināti maksimāli drošības apstākļi, lai nepieļautu infekcijas pāreju no slimā uz veselajiem, sacīja Vīksna. Latvijas Infektoloģijas centrā un arī daudzās citās slimnīcās ir speciāli aprīkotas palātas jeb tā saucamie boksi, kurās drošības prasības var nodrošināt kvalitatīvāk.

Instrukcijas attiecībā uz konkrētām procedūrām ir Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) darbības sfēra. Ja iepriekš būtu zināms, ka uz slimnīcu tiek transportēts pacients ar Ebolas slimību vai aizdomām par to, tad viņu, apejot uzņemšanas nodaļu, ievietotu boksā. Tālāk dežūrējošais ārsts-speciālists infektologs pieņemtu lēmumu par personāla izmantošanu un citām organizatoriskām darbībām stacionārā, norādīja Vīksna.

Jautāta, vai Latvijā ir iespējams Spānijas scenārijs, kad ar nāvējošo slimību saslima medmāsa, kura aprūpēja Ebolas vīrusa slimniekus, Vīksna sacīja, ka cilvēkfaktors vienmēr var īstenoties, tomēr, viņasprāt, Latvijā ārsti ir pietiekami informēti, lai šādas situācijas nenotiktu. Viņi esot saņēmuši informāciju par Ebolas slimības niansēm un sagatavošanās pasākumiem laboratoriskai diagnostikai. Vīksna arī uzsvēra, ka ārsti infektologi vienmēr strādā pastiprinātos uzmanības apstākļos, tai skaitā tropisko slimību kontekstā, nereti konstatējot un laboratoriski apstiprinot, piemēram, Denges drudzi, malāriju un citas slimības.

"Visos Latvijas lielajos stacionāros ir zināmas iemaņas un pieredze darbam ar kontaktinfekcijām, kam pieder Ebolas vīruss, jo nākas darboties ar MRSA pacientiem," teica infektoloģe.

Kā skaidrots SPKC mājaslapā, MRSA izraisītas infekcijas ir tādas slimības, kas rezistentas pret meticilīnu - antibiotiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas