Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Finansējumu par sasniegtajiem rezultātiem šogad saņem 16 augstskolas

Finansējumu par sasniegtajiem rezultātiem šogad saņems 16 augstskolas, kas visveiksmīgāk iesaistījušas pētniecībā un radošajā darbā studentus un jaunos zinātniekus, īstenojušas starptautiskos pētniecības projektus un sadarbojušās ar uzņēmējiem, portāls Diena.lv uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

IZM šogad sāka jaunā augstākās izglītības finansēšanas modeļa ieviešanu, kas sakārto augstskolu finansēšanas sistēmu. Modelis ir balstīts uz trim pīlāriem, no kuriem otrais paredz augstskolām finansējumu par sasniegtajiem rezultātiem. Šogad kopumā 5,5 miljoni eiro piešķirti 16 augstskolām un koledžām.

Piešķirtais snieguma finansējums stimulēs augstākās izglītības iestādes uzlabot savas darbības rezultātus, tiecoties uz izcilību izglītības procesā. Finansējums augstskolām aprēķināts pēc vienotiem kritērijiem, ļaujot novērtēt augstskolas devumu politikas mērķu sasniegšanā. Saņemto finansējumu augstskolas varēs izmantot attīstības vajadzībām, tai skaitā, atbalstot studentu īstenotos inovāciju projektus, pētniecību un radošo darbu.

Analizētie dati rāda, ka vislabākais sniegums personāla ataudzē ir Rīgas Tehniskajā Universitātē (RTU), kur 40% no pētniekiem ir jaunie zinātnieki, Latvijas Universitātē (LU) - 29%, bet Rīgas Stradiņa Universitātē (RSU) - 12%.

Augstākos rezultātus starptautisko projektu finansējuma piesaistē uzrādījusi LU un RTU, koncentrējot šajās augstskolās 80% no projektu pētniecības finansējuma. Teju puse jeb 49% piesaistītie pētniecības un attīstības līgumdarbi ar komersantiem, publiskām personām un citiem pasūtītājiem ir RTU, LU – 18%, Latvijas Lauksaimniecības universitātei (LLU) – 16%, bet RSU – 14%. 

Savukārt pašvaldības finansējuma pētniecībai piesaistē vislabākos rezultātus uzrādīja Ventspils Augstskola, bet Kultūras ministrijas pārziņā esošās augstskolas - Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Kultūras akadēmija un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija - lielāko daļu snieguma finansējuma saņems pateicoties sasniegtajiem rezultātiem mākslas un radošajos projektos.

Augstākās izglītības iestādēm piešķirtais snieguma finansējums ir pielīdzināms apmēram 60% no tām šim gadam iepriekš piešķirtā zinātnes bāzes finansējuma. 

Turpmākajos gados par sasniegtajiem rezultātiem pētniecībā balstītas augstākās izglītības nodrošināšanā augstskolām un koledžām plānots piešķirt 6,5 miljoni eiro gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas