Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Finanšu ministre: Situācija pārējo banku darbībā ir stabila, ierobežos likvidatoru atlīdzību

Līdz ar situāciju ABLV Bank nav būtisku izmaiņu citu banku darbības rādītājos, sestdien preses konferencē uzsvēra finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Finanšu minstrija kopā ar Finanšu kapitāla un tirgus komisiju (FKTK) nepārtraukti novēro situāciju banku jomā un patlaban situācija pārējās bankās ir stabila, kopējais noguldījumu apjoms nav būtiski mainījies un ir ap 20 miljardiem eiro, arī klientu struktūra un maksājumu plūsmas nav būtiski mainījušās, uzsvēra Reizniece-Ozola.

"To, ka situācija ir stabila, apliecina arī kredītreitingu aģentūra Standard & Poor's, kas pārapstiprināja Latvijas kredītreitingu, nesamazinot to," teica ministre.

Viņa atkārtoti apliecināja, ka ABLV Bank nav sistēmiska banka, kas nozīmē, ka valsts nekādus līdzekļus šīs bankas glābšanā neiegulda. Arī premjers Māris Kučinskis (ZZS) vairākkārt norādījis, ka no valsts budžeta ABLV Bank netiks ieguldīts neviens eiro. Tomēr vienlaikus, ABLV Bank esot trešajai lielākajai bankai Latvijā, tai ir būtiska loma valsts ekonomikā, piemēram, pērn ABLV Bank nodokļos samaksājusi 18,6 miljonus eiro un nodarbinājusi ap 800 cilvēku.

Finanšu ministrija jau drīzumā virzīs grozījumus Kredītiestāžu likumā, ar kuriem paredzēts būtiski ierobežot maksātnespējas administratoru atlīdzības apjomu, lai gadījumā, ja bankas darbība tiktu izbeigta, iespējami lielākas summas saņemtu kreditori nevis bankas likvidatori.

"Mēs šobrīd esam nepārtrauktā kontaktā ar [Latvijas] Komercbanku asociācijas biedriem, ar kredītreitingu aģentūrām, starptautiskajiem partneriem, lai, protams, rī viņiem  dotu precīzu informāciju par aktualitātēm," pauda Reizniece-Ozola.

Viņa uzsvēra, ka notikumi, kuru rezultātā ABLV Bank nonākusi sava veida izolācijā, kas izraisīja pašreizējās grūtības, iniciēti "bankas reputācijas dēļ, kas ir skaidrs signāls pārējām bankām ar "riskanto ārvalstu" klientu īpatsvaru, ka izmaiņām ir jānotiek straujāk nekā līdz šim".

Jau vēstīts, ka FKTK naktī uz sestdienu nolēma, ka ABLV Bank ir iestājusies noguldījumu nepieejamība. FKTK atgādināja, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF) līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo ABLV Bank ir pietiekami likvīdie aktīvi. Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas ABLV Bank klientiem, pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus ABLV Bank varot nodrošināt.

ABLV Bank tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem, jo tās glābšana nav sabiedrības interesēs, sestdien paziņojusi Eiropas Centrālā banka (ECB).

ECB paziņojumā teikts, ka ABLV Bank un tās meitasbanka Luksemburgā ABLV Bank Luxembourg sabrūk vai ir gaidāms to sabrukums atbilstoši Eiropas vienotā noregulējuma mehānisma regulai. Par savu lēmumu ECB informējusi Eiropas Vienotā noregulējuma valdi, kas savukārt konstatējusi, ka rīcība, lai panāktu noregulējumu šajās bankās, nav nepieciešama, jo tas neatbilstu sabiedrības interesēm attiecībā uz šīm bankām.

"Tāpēc notiks šo banku likvidācija atbilstoši attiecīgi Latvijas un Luksemburgas likumiem," teikts ECB paziņojumā.

Savukārt ABLV Bank uzskata, ka tā izpildīja visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību. Četru darba dienu laikā banka likviditātes stiprināšanai banka akumulējusi vairāk nekā 1,36 miljardus eiro, nodrošinot 86% no visiem pieprasījuma depozītiem. Bankas pārstāvji uzskata, ka tas bijis pilnīgi pietiekami, lai banka atsāktu maksājumu veikšanu un izpildītu klientu pieprasījumus. FKTK lēmumu ABLV Bank saista ar politiskiem apsvērumiem.

Top komentāri

Onslow
O
un 300 miljoni kurus iedeva bankai bija privāta nauda vai tomēr Latvijas valsts nauda...?atkal sametām naudiņas lai miljonāri varētu labi dzīvot....?kāpēc tie fiļi un bierņi paši neiegulda SAVU naudu bankas glābšanā...?
es
e
Šādus apgalvojumus mēs dzirdam pēc katra bankrota gadījuma...katru reizi, kad bankrotē kārtējā banka valstī - tiek apgalvots, ka situācija ar pārējām ir stabila... Sanāk, ka regulāri tiek melots
ARGO
A
Situācija ir stabili slikta. Kredīteitingu krišana ir tikai laika jautājums. Dienas kārtībā ir ne tikai ABLV. Tai cieši seko Norvik un Rietumu Banka.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas