Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

FOTO: Doma baznīcai būs gan zvani, gan vitrāža

Doma baznīcas restaurācija jāpabeidz jau šā gada rudenī, patlaban tā vēl rit pilnā sparā. Darbi notiek gan baznīcas telpās, gan tornī, tomēr lielākā daļa pasākumu netiek traucēti - izņēmums bija tikai 16. marta dievkalpojums, kuru pārcēla uz Jāņa baznīcu, un Skolēnu dziesmu un deju svētku garīgās mūzikas koncerts, kas notiks Pētera baznīcā. Projekta kopējais finansējums ir 6,4 miljoni eiro, no kuriem lielākā daļa - 5,4 miljoni - rasta no ERAF līdzekļiem, atlikušo summu tradicionāli piešķīra Rīgas dome, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Torņa daļā augšējam un apakšējam kupolam tiek mainīts latojums un vara skārda iesegums, savukārt torni balstošajām koka konstrukcijām, kas daļēji saglabājušās no XVIII gadsimta, tiek mainītas bojātās vietas, darbu gaitu skaidro Rīgas Doma draudzes priekšnieks Kaspars Upītis. Pēc viņa stāstītā, pagājušā gadsimta 80. gados, mainot torņa segumu, zem tā esošos dēļus ugunsdrošības nolūkos apsmidzināja ar ķīmisku šķīdumu, kas, kondensējoties ūdenim, reaģēja ar torņa apšuvuma varu, un radās caurumi.

Izstrādājot torņa pastiprināšanas tehnisko risinājumu, bija ideja ierīkot liftu līdz skatu platformai zem pulksteņiem, taču to noraidīja Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI). Pēc pašreizējā projekta atjaunotajā tornī atgriezīsies zvani, un tos paredzēts zvanīt apaļās stundās. Taču atšķirībā no Rātsnama zvaniem Domā nespēlēs melodijas. Paredzēts restaurēt arī apzeltīto Doma gaili, kas gan uzstādīts tikai 1985. gadā, tomēr esot cietis no putnu nagiem.

Savulaik jau rakstīts, ka Doma baznīcas tornis ir nedaudz šķībs, taču patiesībā ir nošķiebusies nevis torņa galotne, bet mūra daļa, tas jāņem vērā atjaunošanā, stāsta Upītis. Torņa nostabilizēšanai izveidota arī metāla konstrukcija, kuras stiprināšanas vietas jau projekta īstenošanas gaitā nācās pārplānot, tāpēc rekonstrukcija nedaudz ieilgs - bija plānots to pabeigt 30. jūnijā, bet reāli darbi turpināsies līdz 30. oktobrim. Šī konstrukcija noņems slodzi, stiprinās un stabilizēs koka konstrukciju sistēmu - vienkārši runājot, padarīs torni drošāku un stabilāku.

Tālākā nākotnē Domā būtu vajadzīgs veikt arī baznīcas ēkas pamatu stiprināšanu, taču tam nepieciešams ievērojams finansējums, kas ar vietējiem līdzekļiem nav apgūstams, atzīst Upītis.

Projektā paredzētā Doma iekštelpu restaurācija, ieskaitot Marijas, Centrālo, Dienvidu kapelu un krusteju, šobrīd tuvojas noslēgumam, Dienai stāsta SIA Arčers būvniecības projektu vadītājs Aigars Jekals. Pabeigti remontdarbi arī palīgtelpās, ierīkotas vai rekonstruētas inženiertehniskās komunikācijas. Atbilstoši darbu tehnoloģijām ir pabeigta arī būvdarbu zonā esošo iekštelpu elementu, galdniecības, metāla izstrādājumu un mākslas priekšmetu restaurācija, uzstādīšanu gaida jaunā, 1991. gada barikāžu laikam veltītā vitrāža, Marijas kapelas altāris un ieejas mezgla lielā lustra. 

Vairāk Ata Rozentāla rakstu Būs gan zvani, gan vitrāža lasiet piektdienas, 29.maija, laikrakstā Diena 5.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas