Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

FOTO: Mūzika Dzintaru koncertzālē skanēs gan ziemās, gan vasarās

Pirmā, visvecākā Latvijas koncertzāle - 1936. gadā uzceltā Dzintaru slēgtā koncertzāle - pēc trīs gadus ilgušajiem vērienīgajiem restaurācijas un rekonstrukcijas darbiem vērs durvis ar krāšņu koncertu dekādi, ko 20. maijā sāks pianisti Vestards Šimkus, Raimonds Pauls un Latvijas Radio bigbends, vēsta laikraksts Diena.

Atjaunotā koncertzāle turpmāk strādās visu gadu, un nu tai ir jauna funkcija - līdzās pārējām Latvijas koncertzālēm nodrošināt profesionālo mākslu.

Vispirms skatītājus sagaida gaiša stiklota ieeja - jaunais, modernais paviljons, kas uzbūvēts krietni atstatus no Viktora Mellenberga un Aleksandra Birzenieka 30. gados projektētās nacionālromantisma, klasicisma un art deco arhitektūras un interjera pērles. Ja līdz koncertam vēl atlicis brīvs brīdis, var iemalkot kafiju paviljona kafejnīcā. Tālāk jādodas pazemē - caur ērtu, gaišu garderobi pa vienām no divām marmora kāpnēm. Tad cauri Dienvidu (vai arī Ziemeļu) foajē nonākam centrālajā - Rietumu - foajē, kuru grezno trīs meistarīgi restaurēti vēsturiskie Anša Cīruļa sienu gleznojumi.

Ar katru nākamo telpu interjers jaušami kļūst arvien tumšāks un intensīvāks, tā pakāpeniski sagatavojot mūzikas baudīšanai koncertzālē ar tumšsarkanām sienām. Tā lepojas ar izcilu akustiku, ko nodrošina koka apdare. Vēsturiskā arhitektūras pērle atjaunota pēc arhitektu biroja Jaunromāns un Ābele projekta, saglabājot vēsturisko arhitektūru un interjeru, taču nodrošinot to ar mūsdienīgu, funkcionālu infrastruktūru un jaunākajām tehnoloģijām. Ierīkots lifts koncertklavieru nolaišanai un pacelšanai, apkures un citas sistēmas, piecas ērtas grimētavas māksliniekiem, speciāla sistēma grīdas pacelšanai un nolaišanai. Ja nepieciešams, pazemē var ātri ieslidināt arī krēslus. Ir arī lifts un tualete cilvēkiem ar īpašām vajadzībām - lūk, dažas no ekstrām, kuras nelielā ekskursijā izrādīja koncertzāles tehniskais direktors Deniss Pilkevics.

Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis lepojas, ka restaurācija un rekonstrukcija paveikta par Jūrmalas pilsētas līdzekļiem. "Te ieguldīti vairāk nekā 12 miljonu eiro. Šis objekts, kas ir Latvijas Kultūras kanonā, nav tikai Jūrmalas objekts. Tas ir Latvijas projekts Baltijas un Eiropas mērogā. Koncertzāle Jūrmalas pilsētai ir enkura objekts, turpmāk koncerti šeit varēs notikt visu gadu," uzsvēra Truksnis.

Arhitekte Māra Ābele stāsta, ka tas bijis ļoti liels izaicinājums - vasaras būvi pārveidot par ziemas būvi. "Klāt pievienoti 1500 kvadrātmetri pazemē - tas ir mazliet vairāk nekā tas, ko redzam virszemē. Vecā ēka ir palikusi neskarta. Tai var apiet riņķī, un nav piestumts neviens klucis klāt. Otrs izaicinājums bija savietot visas jaunās tehnoloģijas, piemēram, funkcionālo grīdu, gaismas u. c., ar autentisko vēsturisko būvi un akustiku."

Visu rakstu Skanēs gan ziemās, gan vasarās lasiet pirmdienas, 11.maija, laikrakstā Diena 12.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas