Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Gandrīz puse uzņēmēju uzskata, ka pērn ekonomiskā situācija valstī nav uzlabojusies

Gandrīz puse jeb 42% Latvijas uzņēmēju domā, ka ekonomikas situācija mūsu valstī pagājušā gada laikā nav uzlabojusies, liecina korporatīvo finanšu kompānijas Laika Stars veiktā aptauja. Turklāt 8% no viņiem domā, ka valsts ekonomika tieši pretēji – ir pasliktinājusies.

„Kaut arī 39% respondentu atzina, ka valsts ekonomika pērn rādīja uzlabošanās pazīmes, tomēr uzņēmējiem trūkst pārliecības par rītdienu. Lielākoties tas ir pateicoties valsts atbalsta trūkumam, kā arī nodokļu politikas dēļ, tādējādi liedzot uzņēmumiem iespēju ilgtermiņā plānot savu komercdarbību,” skaidro Laika Stars dibinātājs Vadims Jerošenko, uzsverot, ka ievērojams uzņēmēju skaits (70%) nav apmierināti ar valdības nodokļu politiku.

Kā „problēmu zonas” ekonomikā uzņēmēji nosauc investīciju piesaistes jomu, infrastruktūras trukumu un nodokļu politiku. 96% uzņēmēju atzīst Latvijas nodokļu sistēmu kā neefektīvu, 87% neapmierina valsts nodokļu stabilitāte, bet 92% ir pārliecināti, ka Latvijā ir ļoti augsts nodokļu slogs biznesam. 

Savukārt novērtējot valsts ekonomikas panākumus pēdējā gada laikā, visnegatīvāko vērtējumu ieguva ES fondu apguves un, jauno uzņēmumu atbalsta jomas, kā arī ēnu ekonomikas problēma. Raksturojot izmaiņas iekšējā tirgū pēdējā gada laikā, 31% uzņēmēju atbildēja, ka nesaskata nekādus uzlabojumus, bet 23% uzņēmēju atzīmē situācijas pasliktināšanos. 

„Uzņēmumi, kuri pamatā strādā iekšējā tirgū joprojām, saskaras ar zemu pieprasījuma līmeni,” saka V. Jerošenko. „Pirktspēja joprojām ir zema, kredītu sloga samazinājums ir niecīgs, bet iedzīvotāju skaits pastāvīgi samazinās. To visu izjūt uzņēmumi, kuri strādā iekšējā tirgū. Turklāt uzņēmējiem bieži nākas strādāt situācijās, kurām raksturīgs darbaspēka trūkums, spiediens no kontrolējošo dienestu puses, sarežģījumi ar banku finansējuma saņemšanu un pieejamu valsts biznesa atbalsta programmu deficītu.” 

Arī uzņēmējdarbības vides novērtējumā valda negatīvas noskaņas: 40% uzņēmēju norāda, ka uzlabojumi nav notikuši, bet 22% respondentu domā, ka uzņēmējdarbības vide pēdējā gada laikā ir kļuvusi sliktāka. Tikai 27% no aptaujāto skaita ir pārliecināti, ka pēdējā gada laikā uzņēmējdarbības vide ir uzlabojusies. 

Visnegatīvākie rezultāti ir ES fondu apguves novērtējumā: 83% uzņēmēju domā, ka pēdējā gada laikā situācija šajā jautājumā ir pasliktinājusies vai ievērojami pasliktinājusies, un tikai 3% aptaujas dalībnieku saskata uzlabojumus šajā jomā. 

Labvēlīgāk uzņēmēji novērtēja panākumus eksporta jomā: 34% respondentu saskata pozitīvas izmaiņas, 14% domā, ka situācija ir pasliktinājusies, bet 42% nesaskata īpašas izmaiņas. 

Korporatīvo finanšu kompānija Laika Stars šo pētījumu veica pagājušā gada rudenī – ziemā. Aptaujā tika noskaidrotas Latvijas uzņēmēju domas par valdības īstenoto krīzes pārvarēšanas pasākumu efektivitāti, kā arī apzinātas galvenās problēmas, ar kurām ikdienā sastopas uzņēmēji mūsdienu ekonomiskās politikas apstākļos. Pētījuma gaitā tika aptaujāti vairāk kā 300 uzņēmēji, kuri pārstāv lielos, vidējos un mazos uzņēmumus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas