Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Gatavojoties lielākam ārvalstu ieslodzīto skaitam, plāno apmācīt cietumu darbiniekus

Pašlaik Latvijas cietumos atrodas teju pusotrs simts ārvalstu pilsoņu, bet Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) prognozē, ka turpmākajos gados tendence būs augšupejoša. Tādēļ IeVP, piesaistot Eiropas Savienības (ES) finansējumu, plāno apmācīt darbiniekus darbam ar ārvalstu ieslodzītajiem, svētdien ziņoja LNT raidījums Ziņu TOP 10.

Līdz šim būtiska problēma bijusi komunikācija ar ieslodzītajiem. Piemēram, no 37 vjetnamiešiem, kas raidījuma apmeklējuma laikā atradās Daugavpils cietumā, kaut cik saprotami varēja sarunāties divi. Viens angļu, viens krievu valodā. Tieši tāda ir arī cietuma darbinieku ikdiena."Kad tikko bija pirmie Vjetnamas pilsoņi, bija lielas grūtības. Skatījāmies Google, meklējām tulkojumu. Tad tika iztulkota grāmatiņa. Tagad ir arī vjetnamiešu valodā, kur viņu tiesības, pienākumi, kas tiek prasīts, par ko var tikt sodīti, kā tiks atbrīvoti. Viss tur ir izskaidrots viņiem saprotamā valodā," stāstīja Daugavgrīvas cietuma priekšnieka vietnieks Pēteris Čirksts. Viņš norādīja, ka līdz šim atrasta izeja visām problēmām, bet vaicāts, vai būtu vajadzīgs pastāvīgs tulks, atzina - būtu jau ļoti labi, bet tas viss maksā naudu.Starp ārvalstu ieslodzītajiem ir gan robežpārkāpēji, gan arī tādi, kas izdarījuši citus pārkāpumus. Vjetnamieši ir līderi tieši attiecībā uz nelegālo robežas šķērsošanu.Kāds cietumā sastaptais vjetnamietis stāstīja, ka devies uz Poliju, Latvija nebija mērķis. Robeža šķērsota no Krievijas puses, un pārvadātāji solījuši, ka Polijā būs darbs. Cits savukārt bijis ceļā uz Vāciju. Brauciens viņam izmaksājis 12 tūkstošus dolāru.Kopumā aizturētie Vjetnamas pilsoņi uzvedoties labi. Kam ir nauda, iepērkas cietuma veikalā. Latvijas ēdiens gan viņiem ne pārāk garšo.Robežpārkāpēji reālā ieslodzījuma vietā nonāk, ja nelegālas robežas šķērsošanas fakts ir acīmredzams. Daugavpils cietuma izmeklēšanas nodaļā Vjetnamas pilsoņi pavada vairākus mēnešus.Gadījumos, kad pierādījumu nav, taču viņi Latvijas teritorijā tomēr pārtverti, ceļš ved uz aizturēto ārzemnieku centru. Šajos gadījumos iztrūkst noziedzīga nodarījuma sastāva elementa, lai sauktu pārvadājamo pie kriminālatabildības, un sākas izraidīšanas procedūra.Vēl viena iespēja, kā nenokļūt cietumā, bet vieglāka režīma iestādē, ir patvēruma pieprasīšana. Tā visbiežāk rīkojas noķertie Irākas, Afganistānas vai Sīrijas pilsoņi. Kamēr pieteikums tiek izskatīts, viņi dzīvo, piemēram, Muceniekos.Triju gadu laikā tā rīkojušies arī ap 100 vjetnamiešu, taču neviens no pieprasījumiem nav apmierināts. Šis ir arī viens no izskaidrojumiem, kādēļ tagad šīs valsts pārstāvji minēto iespēju gandrīz nemaz vairs neizmanto.

Top komentāri

zeks
z
Nevar būt? Vienotība taču mums muld, ka te braucot ārsti, komponisti un inženieri - inteliģences zieds. Jaunas universitātes jābūvē, kuram visam šim baram strādāt par profesoriem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas