Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Grib paplašināt cilvēku loku, kas drīkstēs piekļūt pacientu datiem e-veselībā

Veselības ministrija (VM) plāno paplašināt personu loku, kas e-veselības sistēmā varēs piekļūt pacientu datiem, liecina šodien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi noteikumos par vienoto veselības nozares elektronisko informācijas sistēmu.

Ministrija iecerējusi papildināt noteikumus ar kārtību, kādā ārstniecības iestādes klientu un pacientu reģistrators ir tiesīgs apstrādāt pacienta datus e-veselības sistēmā. Projekts nosaka, ka ārstniecības iestādes klientu un pacientu reģistrators, apstrādājot pacienta pierakstu uz veselības aprūpes pakalpojumu, e-veselības sistēmā ir tiesīgs apstrādāt tādus datus kā pacienta vārds, uzvārds, personas kods, dzimums, dzimšanas datums, deklarētā, reģistrētā vai personas norādītā dzīvesvietas adrese, pacienta kontaktinformācija un pacientam izsniegtie e-nosūtījumi, izņemot e-nosūtījumā iekļauto informāciju Īsa anamnēze.

Tāpat ar grozījumiem noteikts, ka ārstniecības atbalsta persona un ārstniecības iestādes darbinieks, kurš nav ārstniecības atbalsta persona, e-veselības sistēmā tiesīgs piekļūt tādiem pacienta pamatdatiem kā dzimums, dzimšanas datums un deklarētā, reģistrētā vai personas norādītā dzīvesvietas adrese.

Ar grozījumiem plānots arī noteikt, kādā apmērā Veselības inspekcija tiesīga apstrādāt pacienta datus e-veselības sistēmā, proti, plānots noteikt, ka inspekcija e-veselības sistēmā apstrādā visus e-veselības sistēmā uzkrātos ierobežotas pieejamības datus par pacientiem, izņemot personu, kuras ir pilnvarotas apstrādāt datus e-veselības sistēmā pacienta vietā, kontaktinformāciju, datus par personai izsniegto Eiropas Veselības apdrošināšanas karti un e-veselības sistēmas auditācijas pieraktus par pacienta datu apstrādi.

Vienlaikus saistībā ar izmaiņām paredzēts pagarināt termiņu, līdz kuram e-veselības sistēmā sagatavotu nosūtījumu ārstniecības iestāde pacientam izsniedz papīra formā, proti, līdz 2018. gada 30. jūlijam, nevis 28. februārim, kā sākotnēji iecerēts.

No 2019. gada 1. janvāra plānots pagarināt arī termiņu līdz 2022. gada 1. janvārim, kad iedzīvotāji, ārstniecības iestādes un aptiekas pacienta datiem e-veselības sistēmā varēs piekļūt tikai izmantojot kvalificētus personas elektroniskās identifikācijas līdzekļus, piemēram, eID. 2022. gada 1. janvāris ir arī termiņš, no kura eID karte būs obligāts personu apliecinošs dokuments iedzīvotājiem.

Vienlaikus ar grozījumiem plānots mainīt termiņu, kādā stacionārajai ārstniecības iestādei ir pienākums nodrošināt medicīniskā dokumenta Izraksts-epikrīze sagatavošanu vienotajā veselības nozares elektroniskajā informācijas sistēmā. Patlaban noteiktais termiņš var nebūt izpildāms objektīvu iemeslu dēļ, tāpēc noteikts, ka ārstniecības iestādei Izraksts-epikrīze e-veselības sistēmā jāievada nekavējoties, bet ne vēlāk kā 14 dienu laikā pēc pacienta izrakstīšanas no stacionārās ārstniecības iestādes vai 14 dienu laikā pēc pacientam stacionārā veikto izmeklējumu rezultātu saņemšanas, ja izmeklējumu rezultāti saņemti pēc pacienta izrakstīšanas no stacionārās ārstniecības iestādes.

Top komentāri

vm un nvd
v
Vai v-ministrija un e-direktores zin kam paredzēts dators un māk ar to rīkoties? Jūsu e-veslība darbojas kā pagarinātais darba laiks jeb nenormālais pagarinātais darba laiks.
...
.
Kaut kā izklausās pēc "Piecgadi trijos gados!".
pokmons
p
beigās tā pat vi pa taisno vai pa kreisi tirgos tās eveselibas datus veselibas apdrošinatajiem.. un būs tā ka ja tu esi vesels un tev nevajag arstēties tad tu vari nopirkt polisi a tiklīdz kadas problemas iespējamas ta polisei cena debesis... un dzivot vares tikai izredzetie.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas