Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Iekavējušās jau sen plānotās reformas

Eiropas Komisijas (EK) ikgadējās rekomendācijas katrai valstij tiek formulētas tā, lai to izpilde būtu iespējama 12-18 mēnešu laikā, tomēr redzams, ka gadu no gada ieteikumos Latvijai saglabājas vienas un tās pašas problēmas. Eksperti uzskata, ka šis fakts norāda gan uz kūtro rekomendāciju pildīšanu, gan to, ka tās sevī neiekļauj visus sasāpējušo jautājumu aspektus.

Jaunākajās rekomendācijas Latvijai EK atkārtoti uzsver, ka jāsamazina nodokļu slogs zemu atalgotajiem darba ņēmējiem, jāpalielina sociālie pabalsti, jāpaātrina profesionālās izglītības reformas, jāuzlabo veselības aprūpes sistēmas pieejamība, jāstiprina interešu konflikta novēršanas pasākumi, jāpalielina maksātnespējas administratoru publiskā pārraudzība un jāveic vēl citas reformas.

"Tas, ko EK saka un norāda, ir vietā, taču netiek skatītas būtiskas detaļas. Piemēram, akcīzes nodokļa paaugstināšana mūsu ģeogrāfisko īpatnību dēļ nes līdzi lielu risku kontrabandas uzplaukumam. Cilvēki ir gatavi doties uz Krieviju pēc lētākas degvielas, alkohola, cigaretēm," uzskata ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis. Viņš uzsver, ka EK neņem vērā arī nemitīgo iedzīvotāju skaita kritumu valstī: "Apskatot ieteikumus, neredzu, kur ir idejas, kā to apturēt. EK rekomendācijās iesaka samazināt nodokļu slogu zemu atalgotajiem iedzīvotājiem, tas ir populāri - piedāvājiet samazināt nodokļu slogu jebkurai iedzīvotāju grupai, visi, protams, to uztvers ar sajūsmu. Bet kā tas atrisinās lielo emigrāciju?"

Eiropas Komisijas ziņojumi, kas iekļauj katrai dalībvalstij adresētas rekomendācijas, ir daļa no desmitgades izaugsmes stratēģijas Eiropa 2020. Latvija konkrētus ieteikumus saņem kopš 2012. gada.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 23. maija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas