Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ierobežoto studentu kustīgie nesaprot

Latvijas Mākslas akadēmijas vadība jaunajā piebūvē ierīkojusi ķeksīti, lai nezaudētu 1,2 miljonus eiro, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Skopais maksā divreiz, bet viltīgs skopais nedaudz mazāk – šādas beigas ir stāstam par Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) jauno piebūvi. Augstskolas pārstāvji Dienai apgalvo, ka situācija vērsta par labu un nu ēka kļuvusi pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem, taču minētās sabiedrības daļas "aizgādņi" – Invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons – to sauc par pseidorisinājumu un salīdzina ar sunim pieliktu piekto kāju.

"Nauda iztērēta, rezultāts – nekāds. Diagonālais pacēlājs, ko uzstāda uz kāpnēm, šajā ēkā ir nejēdzīgs, par ko pārliecinājāmies dabā – nokļūšana no ielas līmeņa pagrabstāvā aizņēma pusstundu, bet uz otro stāvu – stundu," atklāj Apeirona vides pieejamības eksperts Aigars Bolis. Laikietilpīgais eksperiments būtu ikdiena studentam, kurš vēlētos izglītoties LMA – nospiest pogu, gaidīt atnākam personālu, lai tiktu līdz pacēlājam, "ieriktētos" tajā un visbeidzot gliemeža ātrumā celtos augšup vai lejup gar kāpnēm, – pacēlājs darbojoties ļoti lēni.

Bolis atzīst, ka no juridiskā viedokļa LMA vadība prasības izpildījusi, taču ciniskā veidā: "Pie šādas pacēlāja kārtības neviens kustībās ierobežots students nedosies turp mācīties!"

LMA pārstāve Līva Raita norāda, ka abi uzstādītie pacēlāji atbilstot Eiropas Savienības direktīvām, garantējot drošību un komfortu. Iekārtu iegādei un uzstādīšanai rīkots iepirkums, kurā uzvarējis SIA Tehnovers. Kļūdas labojums izglītības iestādei kopumā izmaksājis 22 tūkstošus eiro, ieskaitot PVN.

Tieši nepieciešamība augstskolu padarīt pieejamu cilvēkiem ar ierobežotām pārvietošanās spējām savulaik bija iegansts jaunās piebūves tapšanai, un ar šādu nosacījumu LMA vadība saņēma 1,2 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF). Tomēr pirms diviem gadiem, kad ēka pabeigta, atklājās, ka tajā nav neviena vides pieejamības risinājuma. Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) uzdeva augstskolai kļūdu izlabot par pašas līdzekļiem, pretējā gadījumā draudējis nepatīkams scenārijs – ERAF naudas atmaksa.

Pats modernā nama arhitekts sarunā ar Dienu atbildību "futbolēja" LMA vadības virzienā, sakot, ka viņi likuši veikt pārmaiņas projektā, kuru rezultātā cilvēks ratiņkrēslā paša spēkiem jaunajā piebūvē iekļūt nespēj. Taču galarezultātu pats tomēr aizstāvēja, norādot: "Ēkas primārais uzdevums ir pildīt tās funkcijas, lai cilvēki tur var strādāt." Viņš arī atklāja, ka projektu bijis spiests uzzīmēt "zibenīgā ātrumā".

Visu žurnālistes Kristīnas Putincevas rakstu Ierobežoto studentu kustīgie nesaprot lasiet pirmdienas, 2. februāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas