Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ikšķiles novads Satversmes tiesā centīsies panākt tā saglabāšanu

Arī Ikšķiles novada dome vērsīsies Satversmes tiesā, iebilstot pret tā iekļaušanu Ogres novadā pēc administratīvi teritoriālās reformas, aģentūru LETA informēja pašvaldības pārstāve Inga Šulca.

Reforma paredz Ikšķiles novada - Ikšķiles pilsētas un Tīnūžu pagasta - iekļaušanu Ogres novadā. Pamatojoties uz to, Ikšķiles novada dome šodien nolēmusi iesniegt Satversmes tiesā pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma punktu, ciktāl tas paredz Ikšķiles pilsētas un Tīnūžu pagasta iekļaušanu Ogres novadā, atzīšanu par neatbilstošu Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

Vietvaras ieskatā, konkrētais punkts prettiesiski ierobežo tās tiesības, tādēļ neatbilst Satversmes pirmajam pantam, ka "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika" un 101.pantam, kas nosaka, ka "Ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, kā arī pildīt valsts dienestu. Pašvaldības ievēlē pilntiesīgi Latvijas pilsoņi un Eiropas Savienības pilsoņi, kas pastāvīgi uzturas Latvijā. Ikvienam Eiropas Savienības pilsonim, kas pastāvīgi uzturas Latvijā, ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties pašvaldību darbībā. Pašvaldību darba valoda ir latviešu valoda".

Pašvaldība uzskata, ka Ikšķiles pilsētas iekļaušana Ogres novadā neatbilst arī Eiropas vietējo pašvaldību hartas ceturtajam un piektajam pantam, proti, "vietējās varas teritoriju robežu izmaiņas nav atļauts izdarīt bez iepriekšējas konsultēšanās ar attiecīgo vietējo varu, pēc iespējas ar referenduma palīdzību, kur tas ir likumīgi atļauts".

Vietvara uzskata, ka Ikšķiles novads ir prettiesiski pievienots Ogres novadam.

Pašvaldība ir pārliecināta, ka likums, ciktāl tas skar pašvaldību, nav pieņemts Satversmē noteiktajā kārtībā, tas neatbilst subsidiaritātes principam - publiskās varas pienākumus pēc iespējas realizē tā vara, kas atrodas vistuvāk personai un spēj nodrošināt pienākumu efektīvu īstenošanu zemākā pārvaldes līmenī. Likums nav pieņemts, pienācīgi konsultējoties ar pašvaldību un tās iedzīvotājiem.

"Mēs vienmēr esam uzsvēruši, ka neesam pret reformu, bet pret veidu, kā tiek realizēts valstij tik būtiskais projekts. Ja jau pats Valsts prezidents par šo likumu ir teicis, ka tas nav kvalitatīvs un ar daudziem būtiskiem trūkumiem, tas vien norāda, ka šis process nav pareizi virzīts," domes ārkārtas sēdē uzsvēra Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš (V).

Jau 2019.gada 2.oktobrī Ikšķiles novada dome pieņēma lēmumu "Par administratīvi teritoriālo reformu", ar kuru tika nolemts, ka gadījumā, ja Saeimā tiks apstiprināta Administratīvi teritoriālā reforma, kuras izstrādes procesā nav ievērota Eiropas Vietējo pašvaldību hartas pamatprincipi, un pieņemts Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums šī brīža redakcijā, iesniegt Satversmes tiesā pieteikumu par reformas atbilstību Satversmes 1.pantam un 101. pantam.

LETA jau vēstīja, ka arī Kandavas novada pašvaldība Satversmes tiesā centīsies panākt novada saglabāšanu. Satversmes tiesā vērsīsies arī Limbažu novada dome, kas apstrīdēs Skultes pagasta atdalīšanu no Limbažu novada.

Top komentāri

ST tādas spējas nav.
S
Tā nevienu novadu SAGLABĀT nespēj.
hmm
h
Ja reformas mērķis bija izveidot lielākas pašvaldības, tad dīvaini ir, piemēram, šādi gadījumi: pašvaldība ir ar mieru pievienoties vienam novadam, bet to pievieno citam. Vai arī no jau esoša novada atdala daļu un to pievieno citam novadam. Kur ir loģika?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas