Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

IZM: Ja nemainīsies skolēnu skaits, 2015.gadā pedagogu algām pietikšot

Ja nākamajā gadā izglītojamo skaits būtiski nepalielināsies, finansējums mērķdotācijām pašvaldībām pedagogu darba samaksai 2015.gadā būs pietiekams, lai nodrošinātu pilnu finansējuma apmēru, pirmdien Ministru kabinetā informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji.

Tomēr tad, ja piepildīsies prognozes par izglītojamo skaita izmaiņām, papildus būs nepieciešami vēl 1,4 miljoni eiro pedagogu darba samaksas nodrošināšanai 2015.gadā, un šajā gadījumā pastāv risks, ka IZM nevarēs nodrošināt nepieciešamo finansējumu par tai piešķirtajiem budžeta līdzekļiem.

Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas (VISS) datiem uz šā gada 27.maiju kopējais izglītojamo skaits 1.-12.klasēs bija 207 311. Tāpat bija reģistrēti 43 123 pirmsskolas vecuma bērni un 28 154 profesionālās izglītības izglītojamie.

Finansējums 2014.gada septembrim - decembrim, atbilstoši izglītojamo skaitam, bija 111 540 990 eiro mērķdotācijas pašvaldībām un 1 819 401 eiro mērķdotācijas privātajām izglītības iestādēm veidā.

IZM apakšprogrammā Dotācija privātajām mācību iestādēm 2014.gada septembrim-decembrim un 2015.gadam atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam un nepieciešamības gadījumā, ja konstatētas būtiskas izglītojamo skaita izmaiņas, salīdzinot ar 2014.gada 27.maiju, iesniegs attiecīgus priekšlikumus finansējuma izmaiņām.

Ņemot vērā pašvaldību iesniegto izglītojamo skaita (pirmsskolas vecuma bērni un 1.-12.klašu izglītojamie) prognozi uz 2014.gada 1.septembri un, pamatojoties uz 2013.gadā konstatētajām izglītojamo skaita svārstībām mācību gada beigās salīdzinājumā ar mācību gada sākumu, IZM ir veikusi provizorisku aprēķinu par papildus nepieciešamā finansējuma apmēru 2015.gadam un 2016.gadam.

Aprēķinos vērojama tendence, ka izglītojamo skaits mācību gada beigās (maijā) samazinās salīdzinājumā ar izglītojamo skaitu mācību gada sākumā (septembrī) un atkal pieaug jaunā mācību gada sākumā.

IZM prognozē, ka arī 2014./2015.mācību gada beigās izglītojamo skaits provizoriski varētu samazināties par 1,3 % jeb 3194 izglītojamiem salīdzinājumā ar izglītojamo skaitu 2014./2015.mācību gada sākumā, bet izglītojamo skaits 2015./2016.mācību gada sākumā atkal varētu palielināties par 964 izglītojamajiem salīdzinājumā ar izglītojamo skaitu 2014./2015.mācību gada beigās.

Ņemot vērā minēto un to, ka pašlaik viena izglītojamā vidējās izmaksas vidēji gadā ir 1360 eiro, IZM secinājusi, ka indikatīvi 2015.gadam papildus būtu nepieciešami 1,4 miljoni eiro. Tomēr 2016.gadā plānots ieviest jaunu finansēšanas modeli, līdz ar to precīzi prognozēt nepieciešamo finansējuma apmēru nav iespējams.

Šādā situācijā IZM būs spiesta samazināt finansējumu par pedagogu papildu pienākumu un atbalsta pasākumu veikšanu, kas nepārsniedz 40% no mācību stundu plāna īstenošanai aprēķinātās mērķdotācijas, vai arī būs jāsamazina finansējuma apmērs speciālo pirmsskolas izglītības iestāžu, internātskolu, speciālo internātskolu un Izglītības iestāžu reģistrā reģistrēto attīstības un rehabilitācijas centru uzturēšanas izdevumiem, kas jau tā netiek nodrošināts pilnā apmērā. Pašlaik tas nodrošināts tikai 79,11% apmērā. Turklāt, lai nodrošinātu iepriekš minētā normatīva izpildi 100% apmērā, papildus nepieciešami 8,3 miljoni eiro.

Tomēr IZM norāda, ka pašvaldību iesniegtā informācija par prognozēto izglītojamo skaita pieaugumu uz 1.septembri atšķīrās no reāli VIIS apstiprinātā izglītojamo skaita. Ņemot par pamatu VIIS datus un pašvaldību prognozēto izglītojamo skaita pieaugumu, IZM prognozēja, ka mācību gada sākumā kopējais izglītojamo skaits pašvaldību vispārizglītojošās izglītības iestādēs salīdzinājumā palielināsies par 4158 izglītojamajiem, tomēr reālais izglītojamo skaita pieaugums bija 3153 izglītojamie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas