Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izvirza mērķi uzvarēt 25 pašvaldībās

Latvijas Zemnieku savienības (LZS) kongress pirmo reizi notika virtuālajā vidē, gan nemainot dažas tradīcijas, piemēram, noslēgumā atskaņoja dziesmu Nevis slinkojot un pūstot. Partijas priekšsēdētāja amatu saglabāja Armands Krauze, un viņa pirmā vietnieka krēslā pārliecinoši noturējās viens no partijas ilggadējiem līderiem Augusts Brigmanis, otrais vietnieks būs Saeimas deputāts Viktors Valainis. Iepriekš vietnieka amatu ieņēmušais Ringolds Arnītis zaudēja gan partijas priekšsēdētāja, gan vietnieku vēlēšanās un beigās netika ievēlēts arī valdē kopumā.

Partijas līderi uzsvēra, ka saglabās uzticību tradicionālajām vērtībām. Savukārt, runājot par LZS attiecībām ar partneriem Zaļo un zemnieku savienībā, joprojām pilnīgas skaidrības nav. ZZS un Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars norādīja, ka nopietnas diskusijas un lēmumi nav iespējami attālinātā formātā un šajā kongresā par abu partiju attiecībām neesot jārunā, bet vēlāk jāsēžas pie viena galda. Kongresā uzstājās arī partijas Latvijai un Ventspilij pārstāvis Guntis Blumbergs, atkārtojot partijas nostāju, ka šī politiskā spēka līderis Aivars Lembergs ir apcietināts nepamatoti un viņam piespriestais spriedums tikšot pārsūdzēts. 
 

Visos novados

Partijas valdes priekšsēdētāja Krauzes runā izskanēja, ka partija pašvaldību vēlēšanās startēs visos novados. 18 pašvaldībās būs LZS atsevišķie saraksti, 17 vietvarās – ZZS saraksti, bet sešās LZS piedalīsies apvienotajos sarakstos ar citiem politiskajiem spēkiem. Krauze nosauca visu sarakstu līderus un apliecināja ambīcijas būt plaši pārstāvētiem novados un vēlāk arī nākamajā Saeimā. Vairākkārt Krauze atkārtoja, ka mērķis ir, lai novadu iedzīvotājiem negribētos aizbraukt uz Rīgu un ārzemēm, bet aizbraukušajiem gribētos atgriezties. Pieminot runas par vēlēšanu datuma iespējamo pārcelšanu, LZS līderis pauda, ka tas tiek plānots nevis drošības apsvērumu dēļ, bet gan tāpēc, ka daudzu bezjēdzīgo lēmumu rezultātā valdības partijas baidoties no iedzīvotājiem. LZS savukārt esot reāls spēks reģionos. "Mūsu mērķis ir uzvarēt 25 Latvijas pašvaldībās," apgalvoja Krauze. 

Uzstājoties arī īsi pirms partijas līdera vēlēšanām, Krauze uzsvēra, ka ir izpildījis iepriekš dotos solījumus. Valdes sēdes notiekot biežāk nekā pirms tam, izveidota LZS Uzņēmēju padome, partijas rindas papildinājuši jauni biedri. Kā panākumu Krauze minēja to, ka ZZS reitings šobrīd ir stabils. Viņš solīja turpināt modernizēt partiju un aicināja strādāt tā, lai nešķeltu sabiedrību un uzņēmējus. Zīmīgi, ka viņš uzsvēra arī nepieciešamību saimniekot ar videi draudzīgākām metodēm.  

Pārsvarā par LZS nākotni runāja arī Viktors Valainis, kurš arī kandidēja uz partijas līdera krēslu. Viņš aicināja vairāk uzsvērt partijas biedru sasniegumus un nopelnus katrā pašvaldībā. Tāpat Valainis atgādināja iepriekšējo Saeimas vēlēšanu pieredzi, kad "mēneša laikā populisti, meļi un mākoņu stumdītāji pārliecināja balsot par viņiem", un šīs partijas tagad to pašu turpināšot solīt arī pašvaldību vēlēšanās. 
 

Norāda uz konfliktiem

Vairāki runātāji kongresā lika manīt, ka partijas iekšienē valda konflikti, lai arī vairāku domju priekšsēdētāju videouzrunās tika apgalvots, ka LZS ir stipra, saliedēta partija. Vairākkārt izskanēja arī aicinājumi partijai mainīties. Visasāk situāciju partijas iekšienē kritizēja Ringolds Arnītis: "Mūsu reitingi ir stabili, neskatoties uz valdības kļūdām. Īsāk sakot, mūs vairs nemīl, neciena un, pats sliktākais, arī netic." Viņš norādīja, ka LZS savienība ar citām partijām ir sašķelta, mērķi ir dažādi un partija apzīmogota ar korupcijas zīmogu. "Mēs esam sodīti par savu augstprātību un nevēlēšanos mainīties. Pat zemnieki un cilvēki laukos par mums vairs nebalso. Mums bija deleģēta uzticība, bet mēs to neattaisnojām. Mēs esam aizmirsuši, ka mums ir jākalpo, jādod un jāziedo, nevis jāgūst labums sev un saviem sponsoriem," teica Arnītis. Viņš minēja, ka vaina jāmeklē partijas iekšējā komunikācijā, "kašķos, negācijās un pat naidā vienam pret otru". Politiķis esot apkopojis vairāku vadošo partijas biedru citātus, bet viņam esot kauns tos rādīt. Par konfliktiem dažās partijas nodaļās liecināja tās biedru teiktais, piemēram, Līga Kļaviņa no Jēkabpils minēja, ka tad, ja kādu iekšējo vēlēšanu rezultāti nav patīkami, seko "mantiņu izmētāšana un smilšu kastes izgāšana".

Kandidējot uz partijas priekšsēdētāja vietnieka amatu, arī Brigmanis uzsvēra, cik svarīgi ir, "lai mēs neplēstos, lai mēs nekašķētos, lai mums būtu komandas gars". Partijas valdes vēlēšanās varēja piedalīties arī priekšsēdētāja un vietnieku amatu kandidāti, kurus neievēlēja šajos amatos. Tomēr, balsojot stingri pēc reģionālā principa, varēja novērot, ka partijas valdē ievēlēja tos kandidātus, kas reģionālajās sapulcēs bija virzīti tieši uz valdi, tādējādi ārpus tās sastāva palika tādi pazīstami LZS biedri kā Uldis Augulis, Jānis Dūklavs un jau minētais Arnītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas