Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kamēr viens bērnudārzs slēgts, pašvaldībai jānodrošina vieta bērnam citā

Vasarā nereti bērnudārzs var nestrādāt vienu vai divus mēnešus. Iespēju robežās pašvaldība nodrošina vietu bērnam citā pirmskolas izglītības iestādē, bet ir gadījumi, kad šādas iespējas nav. Vecākiem tad ir jāizlemj - doties atvaļinājumā, lai paši varētu pieskatīt bērnu, vai uzticēt bērnu auklītei, radiniekiem, vai meklēt vasaras nometnes.

Šādas situācijas vasarās rodas ne tikai ar bērnudārza vecuma bērniem, bet arī tiem, kas pirmskolas izglītības iestādi ir pabeiguši un gatavojas skolas gaitām. Pat ja vieta bērnudārzā ir, to izmantot nevar, jo bērns iestādē vairs nemācās. Līdz ar to vairākos gadījumos bērns pieliek viens mājās.

Stāstot par savu pieredzi, Laura Dienai norādīja, ka variants jūlijā apmeklēt citu bērnudārzu netika piedāvāts. Līdz ar to bērnu iespēju robežās pieskatīja vecvecāki un paziņas. Dažas dienas gan bērns gāja līdzi vecākiem uz darbu, vai arī vecāki strādāja no mājām. Savukārt Pēteris pastāstīja, ka problēmas radās līdz ar bērna pāriešanu no parastā bērnudārza uz speciālo pirmskolas izglītības iestādi. Ja iepriekš vasaras mēnešos bija nodrošināta grupiņa kādā no blakus esošajiem dārziņiem, tad tagad šādas iespējas nav - līdz septembrim vecākiem pašiem jārod risinājums. Citi problēmu risina, pēc kārtas ņemot atvaļinājumu: "Mums kopš bērnu ienākšanas ģimenē nav bijusi situācija, kad man ar vīru būtu bijis atvaļinājums kopā," stāsta Ieva. Savukārt Lolita ir skarba, norādot, ka bērnu aprūpe ir vecāku pienākums, nevis izglītības iestāžu atbildība.

Vecāki jau laikus zina, kad bērnudārza personāls plāno iet atvaļinājumā, Dienai norādīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde. Līdz ar to ir laiks sameklēt dažādas alternatīvas. Savukārt tiem, kas vēlas, lai bērns arī šajā laikā apmeklē dārziņu, pavasarī ir jāaizpilda anketa un par to jāpaziņo bērnudārza vadībai. "Vieta citā bērnudārzā tiek nodrošināta ar nosacījumu, ja laikus ir aizpildīta šī anketa,» stāstīja I. Vilde.

Savukārt Līvānos šogad šādas iespējas nav - bērnudārza renovācijas dēļ netika veidotas arī dežūrgrupas, pastāstīja Līvānu novada Izglītības pārvaldes vadītāja Ilga Peiseniece. Vecākiem atliek vien meklēt citas alternatīvas - nometnes, radu un draugu palīdzību un citus variantus. Tomēr vecāki ieteikumus par alternatīvajiem pasākumiem uztver kritiski - nometnes ir dārgas, kā arī tās nav paredzētas tik maziem bērniem. Tāpat arī ne vienmēr palīdzēt var radi. Bērnudārzam būtu jāstrādā nepārtraukti, uzskata aptaujātie vecāki.

Bērnu tiesību aizsardzības likums nosaka, ka bērns līdz septiņu gadu vecumam nedrīkst būt bez uzraudzības, savukārt brīdī, kad bērns absolvē dārziņu, vieta grupiņā vairs netiek nodrošināta. Šādā situācijā nonāca Kristīne, kurai pašvaldības bērnudārzā norādīja, ka no dokumentu saņemšanas brīža bērns no dārziņa atvadās. Līdz ar to nepastāv iespēja to apmeklēt līdz 1. septembrim.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas