Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kamīns siltumam un mājīgumam

Dzīva uguns telpā ziemas un rudens sezonā ir viens no mājīguma, miera un siltuma simboliem. Kādam kā iedvesmas avots nāk prātā romantiskas filmas vai komēdijas, kur pa atvērtā tipa kamīnu nolaižas tukls Ziemassvētku vecītis, kādam – ainiņas no senām pilīm un muižām, kur milzīgi kamīni aizņēma ievērojamu vietu pie telpas sienas, bet vēl kāds atceras bērnību pie omītes laukos, kad tika kurinātas krāsnis un tumsā sprakšķēja sveķainas malkas pagales…

Jāizrēķina efektivitāte

Kaut ierasts, ka mūsdienās kamīns lielākoties kalpo kā interjera daļa un dizaina elements, tam mēdz būt ne tikai dekoratīva un noskaņu radoša, bet pavisam praktiska funkcija. Kamīns var būt kā telpu apkures sistēmas elements, nodrošinot siltumu mājoklī.

"Vēsturiski izplatītākie bija kamīni ar atvērto kurtuvi, ar iespaidīgu uguni, taču šāda veida kamīniem liela daļa siltuma aiziet vienkārši skurstenī, lai cik skaisti un silti arī no malas tie izskatītos, un mūsdienās ir radīti daudz efektīvāki, siltumu taupoši risinājumi. Pavasarī, rudenī, kad vēl vai vairs nedarbinām centrālo apkures sistēmu, kamīns ir noderīgs kā papildu jeb pagaidu siltuma devējs. Ja gribat to izmantot kā vienīgo apsildes sistēmu, ir jāveic nopietni siltumefektivitātes mērījumi, jāvērtē, cik piemērotas ir telpas un citi tehniskie risinājumi," skaidro SIA Kamīndizains valdes loceklis, diplomēts Amatniecības kameras kamīnu būves meistars Andis Riņķis.

Malkas kamīnu iespējams ierīkot jebkurā telpā, vienīgā prasība – lai būtu skurstenis, kas atbilst tehniskajiem parametriem. "Nereti mums nākas sastapties ar situāciju, kad, būvējot jaunas mājas, tiek pieļautas kļūdas tieši skursteņa izbūvē. Mājas īpašnieks vēlas lielu, skaistu, efektīgu kamīnu, bet skurstenis ir ar pārāk mazu diametru, un vienīgais, ko var ar tādu savienot, ir neliela krāsniņa. Par kamīna izmēru, veidu un atrašanās vietu telpā jāpadomā savlaicīgi, ar arhitektu kopā jāiekļauj ēkas plānā," atgādina Riņķis.

Drošību aizmirst nedrīkst!

Ir arī gāzes, bioetanola kamīni, taču kā labāko risinājumu Riņķis iesaka malkas kamīnu.

Ir kamīni mājokļa apsildīšanai, kas darbojas, uzsildot gaisu un pārvadot pa cauruļvadiem, taču kamīnmeistars uzskata, ka šādam risinājumam ir pārāk daudz nevēlamu blakusefektu, piemēram, zūd skaņas izolācija, palielinās putekļu cirkulācija, ļoti bieži nepieciešama ventilācijas sistēmu apkope un tīrīšana. Putekļu dēļ šāda apkure nav piemērota cilvēkiem ar alerģiju, kuri bieži slimo ar elpceļu saslimšanām.

Riņķis kā centrālapkures objektu rekomendē akumulācijas kamīnu, kas darbojas pēc krāsns principa, uzkrājot siltumu speciālā akumulācijas sistēmā un pamazām novadot un atdodot telpās. «Kāda ir šāda kamīna efektivitāte un vai tas ir piemērots kā centrālais siltumdevējs mājā, var aprēķināt siltumtehniķi, ņemot vērā visus parametrus – ēkas lielumu, būves īpatnības, tehnisko stāvokli, siltināšanas veidu un tā tālāk. Pareiza ēkas siltumizolācija ir ļoti svarīga jebkurā gadījumā! Latvijā gaisa temperatūra ir visai mērena, taču arī pie mums termometra stabiņš var noslīdēt līdz mīnus trīsdesmit grādiem. Ja šādi apstākļi turas nedēļu un ēka nav gana efektīvi siltināta, ar akumulācijas sistēmas kamīnu vien būs par maz, lai nodrošinātu iemītniekiem komfortablu gaisa temperatūru mājās. Turklāt jāņem vērā – kādam būs kamīns regulāri jākurina, automātika nebūs pieejama,» atgādina Riņķis. Viņš uzsver, ka svarīgi kamīnu uzbūvēt pareizi ne tikai tādēļ, lai būtu ērti un skaisti pie tā sildīties, bet arī, ņemot vērā drošības aspektus. Nepareizi iebūvēts kamīns var izraisīt ugunsgrēku, kā arī saindēšanos ar tvana gāzi – tie ir būtiski riski, kas var prasīt pat cilvēku dzīvību. Tāpēc kamīna būvēšana jāuztic sertificētam meistaram, vislabāk, pakonsultējoties vairākos attiecīgās nozares uzņēmumos.

Modē askētisks

Kamīniem mūsdienās ir iespējamas dažādas formas, bieži tie pilda vairākas funkcijas, un ir svarīgi atcerēties, ka, neskatoties uz pieejamā koksnes daudzuma samazināšanos pasaulē, kamīni tiek pārveidoti, lai tie kļūtu daudz siltumefektīvāki. "Koks ir videi draudzīgs, turklāt atjaunojams resurss, un, ja kamīns vai krāsns, vai cita apkures ierīce ir kvalitatīva un atbilstoši uzbūvēta, arī nepārsniedz CO2 izmešu normas, kas varētu kaitēt videi. Viens kilograms koksnes rada četrus kilovatus enerģijas, un mūsdienu kamīnu būves tehnoloģijas ir attīstījušās tā, lai ar mazāku kurināmā daudzumu dotu lielāku siltuma efektu, arī materiāli, no kā kamīnus būvē, domā ne tikai par dizainu, bet arī funkcionalitāti, piemēram, izvēloties karstumizturīgu tēraudu, kurtuves durvis ar dubultstiklu," uzsver Riņķis.

Kamīni, to dizains, detaļas un prasmīgi izvēlēto materiālu saskaņa ar pārējiem interjera elementiem ļauj uz tiem palūkoties kā nozīmīgu, kopējo toni un noskaņu organizējošu formu.

Joprojām modē ir klasiska stila kamīni, bet samazinās tendence būvēt rustic stila kamīnus. Aktuālāki ir askētiski, moderni kamīni, kas ir neitrāli, un, gluži kā vērojam pie sienas esošu TV, varam baudīt arī dzīvās uguns spēli. Arī kamīnu apdares materiāli mūsdienās ir daudzveidīgi. Visvairāk tiek izmantots dabīgs akmens, koks, stikls, keramika, metāls. Riņķis stāsta, ka aizvien mazāk izvēlas čuguna kamīnus un vairāk piedomā pie apkures un ventilācijas sistēmām, kas samazina CO2 izmešu daudzumu vidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas