Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kampara lobijam draud stopkrāns

Partijas Vienotība ģenerālsekretāra Arta Kampara izveidotā biedrība uzņēmēju interešu lobēšanai, kurā politiķis saņem atalgojumu, pēdējos gados ir bijis veiksmīgs rīks politiķa rokās, tajā skaitā izmantojot Vienotības kontroli pār Satiksmes ministriju (SM), trešdien vēsta laikraksts Diena.

Piemēram, miljonāram un Kampara biedrības Latvijas-Ķīnas biznesa padome finansētājam Uldim Mierkalnam piederošais uzņēmums SIA Baltic Transport Lines līdz šī gada sākumam baudījis pret citiem tirgus dalībniekiem netaisnīgu labvēlību no va/s Latvijas dzelzceļš (LDz) meitassabiedrības LDz Cargo. Šis fakts varētu būt viena no daudzām atbildēm uz retorisko jautājumu, "kas vēderā Satiksmes ministrijai" un kādēļ politiskā cīņa par satiksmes ministra portfeli kārtējo reizi apdraud jaunās valdības izveidošanu.

Kampars savu atalgojumu un konkrētu, politiskā lobijā ieinteresētu uzņēmēju iemaksas nosaukt Dienai atsakās, apgalvojot, ka "biedrība nesaņem valsts finansējumu, līdz ar to tās rīcībā esošo finanšu līdzekļu izlietojuma detalizācija ir pilnībā biedrības iekšējā lieta". Šīs summas nav vienīgais, ko noklusē Kampars - kā noskaidroja Diena, biedrība patiesībā tikusi pie finansējuma arī no valsts uzņēmumiem.

2015. gadā par Kampara vadītās biedrības biedriem un atbalstītājiem kļuvis arī va/s Latvijas dzelzceļš (LDz) un LDz Cargo. LDz Cargo jaunais valdes priekšsēdētājs Māris Bremze Dienai atklāja, ka politiķa biedrībai šogad plānots iemaksāt 8000 eiro. LDz valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Aivars Strakšas Dienai atzina, ka aizvadītajā gadā saņemts rēķins par 8000 eiro iemaksu Kampara biedrībai, bet valsts uzņēmums to nav uzskatījis par vajadzīgu apmaksāt, jo biedrībā iestājies tikai pērn un LDz budžetā šāda pozīcija neesot iestrādāta. Par 2016. gadu Kampara biedrība vēl rēķinu neesot atsūtījusi. "Es saprotu, ka kaut kāda problēma tur ir - tu nesaproti, kam maksā - politiķim vai biedrībai, bet tā jau nav, ka viņi neko nedara. Ķīnas kravas mums ir ļoti svarīgas, un biedrība mums organizēja tikšanos ar Ķīnas vēstniecību. Ja viņi var tikt klāt Ķīnas amatpersonām - tas ir ļoti labi," skaidro Strakšas.

Arī Bremze skaidro, ka plānotā 8000 eiro iemaksa un LDz Cargo iestāšanās Vienotības politiķa biedrībā skaidrojama ar mērķi "izmantot biedrības potenciālu un piedāvāt LDz Cargo kravu pārvadājumu produktus kā alternatīvu Ķīnas kravu plūsmas apkalpošanā". Ja ticēt atbildīgo amatpersonu un paša politiķa teiktajam, Kampars pa tiešo nav lūdzis konkrētajam uzņēmumam piešķirt izdevīgās atlaides. Faktiski valsts kapitālsabiedrību valžu locekļi neoficiālās sarunās nekad nav slēpuši, ka ir ķīlnieki ministriju kontrolējošās partijas rokās.

Visu Agneses Margēvičas rakstu Kampars izraksta rēķinus lasiet trešdienas, 27.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas