Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kangeris: Rokpeļņa atzīšanās sadarbībā ar VDK var būt politisku motīvu vadīta

Dzejnieka Jāņa Rokpeļņa atzīšanās par sadarbību ar čeku, var bnūt politisku motīvu vadīta, intervijā Latvijas Radio pieļāva bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris.

Kangeris piebilda, ka augsti nevērtētu Rokpeļņa atzīšanos. Ir cilvēku grupas, kas negrib pieļaut čekas maisu satura publiskošanu. Iespējams, ar Rokpeļņa gadījumu tiek mēģināts parādīt, ka VDK dokumentus nevajag publicēt.

Viņš uzsvēra, ka komisija nevienu cilvēku negrib sodīt vai aprunāt. Piemēram, Rokpelnis apgalvo, ka ar saviem ziņojumiem nav nodarījis nevienam kaitējumu. Varbūt tā ir, pieļāva Kangeris.

Kā piemēru viņš minēja akadēmiķi Jāni Stradiņu, kurš esot braucis komandējumos uz ārzemēm, lai piedalītos zinātniskās konferencēs un par tām, rakstījis atskaites. "Vai viņš kādam skādēja ar to? Viņš palīdzēja padomju sistēmai saprast rietumu zinātniskās pētniecības virzienus," teica Kangeris.

Latvijas Avīze ir publiskojusi Stradiņa vēstuli Valsts prezidentam Guntim Ulmanim, kurā skaidro savu saistību ar VDK un atsakās no Triju zvaigžņu ordeņa. "Nekad neesmu uzskatījis sevi par VDK aģentu vai ziņu pienesēju šai komitejai, nedz arī esmu rakstījis ziņojumus ar paša parakstu vai kādu segvārdu ne par vienu no kolēģiem iekš - un ārzemēs. Esmu gan rakstījis zinātniskas atskaites par vairākiem ārzemju komandējumiem," norādījis Stradiņš.

Kā ziņots, Rokpelnis sadarbojies ar Latvijas PSR VDK, lai gan vienlaikus izjutis naidu pret čekistiem un komunistiem, to dzejnieks atzinis laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze (NRA).

Kangeris šaubās, ka Rokpeļņa rīcība, varētu mudināt arī citus cilvēkus rīkoties līdzīgi.

Top komentāri

i lustrācija
i
Kādēļ režīmam mainoties inteliģenti kļuva demokrāti ja iepriekš bija pārliecināti komunisti?
Uldis Augstkalns
U
(turpinājums) VDK darbības izpētes komisijai vajadzētu skaidri pateikt, ka maisu satura publiskošana nav paredzēta, katra aģenta vainas pakāpes novērtēšanai vai tiesas darbu uzsākšanai. Tas ir nepieciešams, lai pavilktu svītru pagātnei, gan PSRS laikiem, gan 28 gados notikušajai tautas apzagšanai, kuru viņi varēja realizēt vienīgi pateicoties savai piederībai pie „komandas”. Tiesāt par PSRS laikiem vairs nav jēgas, savukārt tiesāt par Latvijas nozagšanu nav iespējams, jo likumus taču rakstīja šī pati elite. Pietiktu ar to, ka pēc viņu vārdu publiskošanas, tie vairs nebāzīs laukā galvas no savām greznajām alām un kā diži eksperti nemācīs tautu dzīvot. Ja tas netiks izdarīts, nav jēgas runāt par patriotismu, vicināt karogus un svinēt nozagtas valsts simtgadi
Pravietisnejaukais
P
Aizvien skaļāks kļūst jandāliņš ap komunistiskās slepenpolicijas darbā iesaistīto personu vārdiem... tai pat laikā ...tieši proporcionāli vairāk atskan saucienu pēc "sociālā taisnīguma" ... . Ja cilvēks ar lielu darbu un izcilām prasmēm ir nopelnījis vairāk par vidusmēra vidusmēru - tiek uzlikts sods - "solidaritātes nodoklis"... . Latvieši, ko mēs secināsim pēc visa šī jandāliņa? Vai pielūgsim joprojām rozā elkus? Ja atbilde ir pozitīva... tad kāda jēga šim troksnim?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas