Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Bezmaksas koncerts, kuru nedēļā pirms vēlēšanām apmeklēja 35 tūkstoši cilvēku, izmaksājis vairāk nekā 203 tūkstošus eiro

KNAB izmeklēs iespējamo aģitāciju nedēļu pirms domes vēlēšanām notikušajā Bi-2 bezmaksas koncertā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis lietvedību par iespējamu administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai, kas notikusi īsi pirms pašvaldību vēlēšanām rīkojot grupas Bi-2 bezmaksas koncertu Lucavsalā, šodien žurnālistiem pastāstīja KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Amīlija Jaunskunga.

Kopumā par administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijai pirms pagājušā gada vasarā notikušajām pašvaldību vēlēšanām birojs ir veicis 17 pārbaudes, kuru ietvaros vienai personai izteikts aizrādījums. Šī persona, izmantojot darba e-pastu, bija izsūtījusi priekšvēlēšanu aģitāciju pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Vēl vienā gadījumā par koncerta organizēšanu Lucavsalā sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Jaunskunga skaidroja, ka šobrīd lietā turpinās pierādījumu izvērtēšana un administratīvā pārkāpuma lietā iesaistītās personas sniedz savus argumentus un viedokļus.

"Administratīvā atbildība par administratīvo resursu izmantošanu ir paredzēta fiziskām personām, kuras pieņēmušas lēmumu par valsts vai pašvaldības resursu izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijas mērķiem. Mēs esam sākuši lietvedību pret tām amatpersonām, kuras pieņēmušas lēmumu par administratīvo resursu iespējamo izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijas mērķiem," norādīja Jaunskunga.

Lai arī Rīgas domē arī pirms pašvaldību vēlēšanām, tāpat kā šobrīd, valdošās partijas bija Saskaņa un Gods kalpot Rīgai, KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča nekomentēja, vai KNAB savas aizdomas vērš uz vienu konkrētu partiju.

"Pārbaudei ir ierobežotas pieejamības statuss. Mēs šobrīd mēģinām pierādīt iespējamā pārkāpuma faktu, lai galarezultātā pieņemtu lēmumu par to - saukt vai arī nesaukt personas pie atbildības," norādīja Jurča.

KNAB priekšnieka vietniece gan neslēpa, ka ir sarežģīti pierādīt to, vai pašvaldības pārstāvji apzināti realizē priekšvēlēšanu aģitāciju, rīkojot koncertus pirms vēlēšanām. "Ir jāpierāda cēloņsakarība starp to, ka pašvaldība, nodrošinot sabiedrības kultūras dzīvi, vienlaicīgi veic arī aģitāciju. Šīs cēloņsakarības pierādīšana ir ļoti sarežģīta un grūta," norādīja Jurča un piebilda, ka birojs arī turpmāk pievērsīs uzmanību šādām pašvaldību aktivitātēm.

Jaunskunga papildināja, ka priekšvēlēšanu aģitācijas pazīmes iespējamas jebkuram pašvaldības organizētam publiskajam pasākumam, kurš organizēts priekšvēlēšanu perioda laikā. "Ja šī perioda laikā kāds deputāts, pildot savus tiešos darba pienākumus, sniedz intervijas un parādās publiskā pasākumā, tad šīs darbības var liecināt par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju un administratīvo resursu izmantošanu," norādīja Jaunskunga.

Ņemot vērā KNAB pārstāvju atturīgos komentārus, šobrīd nav zināms, vai kādas personas saņems administratīvu sodu un vai koncerta izdevumi būs jāatskaita valsts budžetā.

Jau ziņots, ka pērn 27. maijā krievu grupas Bi-2 koncertu Lucavsalā apmeklējuši aptuveni 35 000 cilvēku.

Koncertu rīkoja Rīgas Tūrisma attīstības birojs. Koncerts apmeklētājiem bija bezmaksas, un tas nodibinājumam izmaksāja 203 538 eiro.

Rīgas Tūrisma attīstības biroja izsludinātajā iepirkumā par koncertu rīkošanu par šādu summu uzvarēja SIA MAK Entertainment.

Uzņēmums dibināts 2016. gadā, tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. MAK Entertainment pieder Jeļenai Žarinovai, liecina Firmas.lv informācija.

Par koncerta rīkošanu pirms pašvaldību vēlēšanām KNAB vērsās Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV). Viņš iesniegumā norādīja, ka 70% no koncerta rīkotāja - Rīgas Tūrisma attīstības biroja - pieder Rīgas pilsētas pašvaldībai. Politiķis apšaubījis, ka koncerta rīkošanas izmaksas ir nopelnījis pats birojs. Deputāts pieļāva, ka līdzekļus pasākuma organizēšanā ieguldījusi Rīgas pašvaldība, kas rīkojas ar nodokļu maksātāju naudu jeb administratīvo resursu.

Viņš vērsa uzmanību, ka lēmumu par šī pasākuma organizēšanu priekšvēlēšanu aģitācijas periodā varēja pieņemt vienīgi partija Gods kalpot Rīgai un sociāldemokrātiskā partija Saskaņa.

Top komentāri

ausainis
a
vēl uz brīvām kājām, bez roku dzelžiem?
Neslāvs
N
Kā piegriezušās visas šīs krievu okupantu cūcības latviešu valstī !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas