Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KNAB izmeklētā kriminālprocesā par iespējamu kukuļdošanu Dobeles domes priekšsēdētāja pārvēlēšanā figurē Valainis

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā kriminālprocesā par iespējamu koruptīvu lēmumu pieņemšanu Dobeles novada domes priekšsēdētāja pārvēlēšanā figurē Saeimas deputāts, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāts Viktors Valainis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB otrdien paziņojumā presei raksta, ka birojs reaģēja uz kādas personas iesniegumu un 17.septembrī ierosināja krimināllietu par iespējamu kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Kriminālprocess sākts, lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai lēmums par Dobeles novada domes priekšsēdētāja maiņu pieņemts koruptīvu darbību rezultātā, deputātam par konkrētu izšķirošo balsi piesolot amatu kā kukuli.

KNAB 6.oktobrī veica kriminālprocesuālās darbības, lai pārbaudītu iestādes rīcībā nonākušo informāciju par iespējamu korupciju lēmuma pieņemšanā par Dobeles novada domes priekšsēdētāja maiņu.

KNAB vērš uzmanību, ka korupcija var izpausties dažādos veidos, tostarp kā izšķirošas deputāta balss nopirkšana, apsolot vai piedāvājot šim deputātam konkrētu amatu apmaiņā pret vēlamo balsojumu. To apstiprina arī tiesu prakse tā dēvētajā Jūrmalgeitas krimināllietā, kur Augstākā tiesa secināja, ka izdevīga amata piedāvājums pamatoti atzīts par kukuļošanas priekšmetu, jo amatu piedāvāja kā nepienākošos priekšrocību tikai par konkrētu balsojumu.

Toreiz tiesa konstatēja, ka konkrētajā lietā bija notikusi nevis praksē ierastā koalīcijas veidošana un politiskā kaulēšanās, bet gan izšķirošās balss pirkšana vienam balsojumam.

Kriminālprocesā divām personām piemērots statuss - persona, pret kuru uzsāks kriminālprocess. LETA jau rakstīja, ka viena no šīm personām ir Saeimas deputāts Ralfs Nemiro (Neatkarīgie). Latvija televīzija pagājušajā nedēļā ziņoja, ka otra persona ir kāds no ZZS frakcijas deputātiem un tagad LETA zināms, ka šī persona ir Valainis.

Vaicāts, vai pret viņu ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma normas par kukuļdošanu, Valainis pagājušajā nedēļā aģentūrai LETA sacīja, ka nevar atbildēt uz šo vai citiem saistītajiem jautājumu, jo esot KNAB parakstījies, ka nedrīkst tos komentēt.

Vaicāts, vai ir veicis kādas koruptīvas darbības, politiķis atbildēja noraidoši, paužot, ka nav vainīgs. Valainis šo situāciju saista ar politiskām intrigām, uztverot ar smaidu, un gaida, kad likums viņam ļaus visu izstāstīt.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu personām, kuras ir statusā "personas, pret kuru sākts kriminālprocess", nedrīkst piemērot drošības līdzekļus. Ja KNAB nākotnē tomēr būs savācis pietiekamus pierādījumus un rosinās prokuratūrai deputātiem uzrādīt apsūdzības, tad par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai būs jālemj Saeimai pēc parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma.

Portāls Pietiek.com iepriekš pieļauts, ka kriminālprocess esot sākts par diezgan ikdienišķu "politisko tirgu", politiķiem vienojoties par konkrētu amatu, ko KNAB skatījumā tad arī varētu uzskatīt par kukuli. Situācija esot saistīta ar to, ka par palīdzēšanu veikt varas maiņu Dobeles novada domē, Dobeles novada domniekam Mārim Feldmanim (KPV LV) kādā sarunā Saeimā, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas telpās, kurā piedalījās šī politiskā spēka pārstāvji Uldis Augulis, Viktors Valainis, kā arī Nemiro un Feldmanis, piesolīts domes priekšsēdētāja vietnieka amats.

Tāpat ziņots, jaunajam Dobeles novada domes priekšsēdētājam Ivaram Gorskim (LZS) un izšķirošās balss īpašniekam balsojumā par līdzšinējā mēra gāšanu Feldmanim KNAB sāktajā kriminālprocesā neesot piemēroti nekādi statusi, aģentūrai LETA iepriekš apalvoja abi deputāti.

Gorskis apstiprināja, ka KNAB darbinieki ir runājuši ar viņu, taču plašāk situāciju nekomentēja, jo nav tiesīgs to darīt. 

Arī Feldmanis ir ticies ar KNAB darbiniekiem. Domniekam arī nav informācijas, ka viņam kriminālprocesā būtu noteikts kāds statuss.

Pievienota 9.rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas