Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

KNAB konflikts: Viena iestāde - divi priekšnieki

Pie nesaskaņām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) vismaz sešu gadu garumā tā pierasts, ka uz kārtējo strīdu, kas iestādē sāka briest vasarā, vairs nopietni nereaģēja ne tās pārraugs premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), ne Saeimas Korupcijas novēršanas un apkarošanas apakškomisija.

Tās vadītājs Aleksejs Loskutovs (Vienotība) bija pirmais KNAB priekšnieks, kuram veidojās pretrunas ar vietnieci Jutu Strīķi, bet ar korupcijas novēršanu saistītu augstāku mērķu vārdā abi tās pārvarēja, kā skaidroja A. Loskutovs. Taču tas neizdevās ne viņa pēctecim Normundam Vilnītim, ne tagadējam KNAB priekšniekam Jaroslavam Streļčenokam. Ikviens KNAB vadītājs, kurš sāk spēkoties ar J. Strīķi, riskē zaudēt daļas darbinieku atbalstu, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Pēc Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Valda Zatlera (RP) domām, konfliktus KNAB izraisa tas, ka iestādei ir neformālais līderis un oficiāli apstiprinātais. "Divi galvenie nevar būt," uzskata V. Zatlers, no kura teiktā izrietēja - ja neformālo līderi neizvēlas par vadītāju, viņam nevajadzētu palikt. V. Zatlers uzsvēra, ka KNAB ir jābūt ne tikai neatkarīgai, bet arī politiski neitrālai iestādei, par ko tiešām agrāk nav bijis pārliecības. Taču visi KNAB priekšnieki ir izraudzīti pēc ļoti rūpīgas vērtēšanas, pat iesaistot Nacionālās drošības padomi, norādīja V. Zatlers.

Pērnajā rudenī, kad J. Streļčenoks amatā bija aizvadījis gadu, mikroklimats KNAB tika vērtēts kā labs. Varbūt tas iedrošināja viņu plašākā mērā izmantot amata pilnvaras, lai nostiprinātu ietekmi un atstumtu neformālo līderi J. Strīķi. Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka uzskata, ka runa nav par konfliktu starp J. Strīķi un J. Streļčenoku, bet gan par to, ka "KNAB pārvaldība ir dramatiski slikta un iestādei ir amatam nepiemērots vadītājs, kurš ar sīkmanīgām prasībām pazemo darbiniekus". Tās ir aprakstītas arī KNAB darbinieku vēstulē, no kuras var secināt, ka J. Streļčenoks varas nostiprināšanai izvēlējies sodu kā efektīvāko līdzekli un īsteno "mērķtiecīgu destruktīvu tirāniju". Viņš pats to raksturoja kā "kārtības un kontroles nodrošināšanu". 

Diena.lv jau vēstīja, ka lai gan viena no disciplinārlietām pret Strīķi vēl nav pabeigta un varētu tikt pagarināta, Streļčenoks dod mājienus, ka Strīķei amats jāzaudē

Tāpat vēstīts, ka Streļčenoka un Strīķes konflikts ilgst jau ilgāku laiku un no jauna īpaši uzjundījis ceturtdien, kad piecu KNAB nodaļu vadītāji nosūtījuši vēstuli premjeram, kurā aicina nekavējoties izveidot komisiju, kas izvērtētu Streļčenoka darbību un viņa atbilstību amatam

Streļčenoks norādījis, ka pret viņu izvērsta nomelnošanas kampaņa - tā pausta bez jebkāda faktoloģiskā pamatojuma un satur subjektīvus pieņēmumus un izdomājumus.

Plašāk lasiet Ināras Egles rakstā Viena iestāde - divi priekšnieki pirmdienas, 28.oktobra, laikraksta Diena 7.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas