Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

KNAB liek Vienotībai atmaksāt valsts budžetā ap 42 000 eiro

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzdevis partijai Vienotība pārskaitīt valsts budžetā 41 779 eiro - summu, par ko partija pārsniegusi atļautos priekšvēlēšanu izdevumus, portālu Diena.lv informēja biroja pārstāve Laura Dūša.

KNAB pārbaudē konstatējis, ka partija priekšvēlēšanu izdevumiem, uz kuriem attiecas Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteiktie priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi, ir izlietojusi 464 777 eiro. Vienotība vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijā bija norādījusi 407 634 eiro izdevumus, bet pārbaudes laikā KNAB konstatējis izdevumus vēl 57 143 eiro apjomīgus izdevumus.

Līdz ar to Vienotība par 41 779 eiro pārsniegusi priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, ko drīkstēja izlietot 12.Saeimas vēlēšanās, pārkāpjot likumā noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumus.

Šo KNAB lēmumu var pārsūdzēt tiesā, turklāt, ja lēmums tiks pārsūdzēts, tad tas nestāsies spēkā līdz brīdim, kad ar tiesas spriedumu netiks noteikta tā izpilde.

Vienotība pamatā ir atzinusi šādu pārkāpumu - atļautās summas ir pārsniegtas, atsevišķiem politiķiem veidojot savas individuālās kampaņas, kas neesot bijušas saskaņotas un tikušas īstenotas paslepus no partijas vadības. Starp šādiem politiķiem ir, piemēram, deputāts Vilnis Ķirsis, kuru partija tagad pieteikusi kā Rīgas mēra amata kandidātu. Partijas vadītājs Andris Piebalgs ir izteicies, ka summas, kas tagad jāatmaksā KNAB, partija mēģinās piedzīt no pašiem pārkāpējiem, vēsta LETA.

KNAB norāda, ka normatīvajā aktā ir noteikts - ja KNAB konstatē attiecīgo likuma pārkāpumu, tad KNAB priekšniekam ir pienākums uzdot attiecīgajai politiskajai organizācijai 30 dienu laikā ieskaitīt valsts budžetā finanšu līdzekļus tajā apmērā, kas atbilst pārsniegtajam priekšvēlēšanu izdevumu apmēram.

Jau ziņots, ka nesen stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums, kas paredz, ka Vienotībai būs jāmaksā KNAB piemērotais 4000 eiro sods saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem. Stājoties spēkā tiesas spriedumam par sodu partijai Vienotība saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem, KNAB nolēmis partijai pārtraukt valsts finansējuma piešķiršanu. Politisko organizāciju finansēšanas likumā teikts, ka KNAB lēmumu šādos gadījumos partija var pārsūdzēt tiesā, tomēr lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

KNAB vērsās pret Vienotību, jo uzskatīja, ka tā 12.Saeimas priekšvēlēšanu izdevumos nav uzrādījusi visus tēriņus. 2015.gada 13.maijā KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja nolēma administratīvā pārkāpuma lietā, ar ko Vienotība tika saukta pie administratīvās atbildības par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā un par priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumu neievērošanu, uzlikt partijai 4300 eiro naudas sodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas