Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

KNAB pievērsis uzmanību anonīmai aģitācijas avīzei Ventspilī

Priekšvēlēšanu laikā Ventspilī lielās tirāžās izdots anonīms preses izdevums, kurā sliktā gaismā parādīti Jaunās Vienotības un Latvijas Reģionu apvienības saraksta kandidāti, savukārt – pozitīvi atspoguļots pašlaik apcietinājumā esošais domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. Kā noskaidrojis LTV raidījums de Facto, avīzes izdošanas apstākļus tagad skaidro Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Šīs pašvaldību vēlēšanas Ventspilī ir unikālas ar to, ka pilsētā valdošās partijas Latvijai un Ventspilij līderis Lembergs kandidē attālināti, atrodoties apcietinājumā saskaņā ar pirmās instances tiesas spriedumu. 

“Protams, tas, ka Aivars Lembergs nevar tieši iesaistīties diskusijās, ir trūkums mūsu sarakstam, jo viņš to dara pārliecinoši,” secina Lemberga 1.vietnieks domē Jānis Vītoliņš.

Vai Lemberga atrašanās cietumā var izšķirt vēlēšanu iznākumu? Pilsētā prognozes dalās. Vieni uzskata - tas būs pagrieziena punkts, citi – ka atbalsts Lembergam tikai pieaugs. Vītoliņš, piemēram, piesauc martā pēc domes pasūtījuma veiktu aptauju, kurā Lembergs aizvien ir populārākais politiķis Ventspilī.

“Tas, vai Lembergs ir cietumā, nemaina neko. Te ir bezgaumīgs, autoritārs režīms. Tas turpinās. Ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošana turpinās,” pauž opozīcijas politiķis Ģirts Valdis Kristovskis, kurš vada Jaunās Vienotības un Latvijas Reģionu apvienības kopējo sarakstu.

Tieši Kristovskis un citi viņa saraksta pārstāvji īpaši tiek kritizēti anonīmajā preses izdevumā, kuru pēdējās nedēļās savās pastkastēs atraduši teju visi ventspilnieki. Avīzē plaši aprakstītas viņu attiecības ar Lemberga lietā arestētās mantas glabātāju Rūdolfu Meroni.

De Facto izdevās iegūt trīs šīs avīzes numurus. Izdevumos ar nosaukumu Ko visādi ventspilnieki.lv tev nestāsta nekur nav norādīts ne izdevējs, ne tirāža. Saskaņā ar likumu šāda slēpta aģitācija ir aizliegta.

“KNAB apliecina, ka pievērsis uzmanību un saņēmis vairākus signālus par konkrētā priekšvēlēšanu aģitācijas materiāla, proti, avīzes, izplatīšanu. Ievērojot, ka šāda priekšvēlēšanu aģitācijas izpausme pirmšķietami liecina par slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju, KNAB pašlaik veic apstākļu noskaidrošanu,” LTV raidījumam atbildēja birojā.

Lemberga partijas pārstāvis Jānis Vītoliņš de Facto apgalvoja, ka viņam nav zināms, kas anonīmo avīzi izplatījis. “Es nenodarbojos ar melno PR un nekad neesmu to atbalstījis. Es esmu pārliecināts, ka mums nav vajadzīgs melais PR,” sacīja Vītoliņš un piebilda, ka par partijas veikumu pietiekami labi runā pilsētā padarītie darbi. 

Anonīmā izdevuma vizuālajā noformējumā izmantota atsauce uz citu pilsētā regulāri izdoto avīzi - Ventspilnieks. To izdod Lemberga oponentu Meroni uzticības personas vadīts uzņēmums Media Support, un tajā viedokli izsaka domes opozīcijas deputāti. Nav arī noslēpums, ka Kristovska vadītajā sarakstā plaši pārstāvēti vairāku Meroni pārvaldīto uzņēmumu darbinieki.

Saskaņā ar Kristovska teikto, Meroni pats priekšvēlēšanu kampaņā “absolūti nepiedalās”, bet Kristovskim sakrītot domas ar Meroni un viņa uzņēmumu darbiniekiem tajā ziņā, ka Ventspilī jāmaina pārvaldes kārtība.

Par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, atkarībā no apmēra, paredzēta gan administratīvā, gan kriminālatbildība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas