Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Pirms 25 gadiem Diena analizēja smēķēšanas stilīgo pusi

Ko tu pīpē?

Jaunā paaudze droši vien neticēs, bet bija laiki, kad smēķēšana ārā 30 metru no ieejas skolā skaitījās mazāk kaitīga veselībai nekā manevrēšana ar velosipēdu vai elektroskūteri starp automašīnām.

Protams, smēķēšana skolā netika veicināta, bet kā lai atturas, ja cigarešu paciņu dizains bija tik skaists? Ja klimata apturētāju un citu zaļi vegānisko pārmērību paaudze tiks pie varas, tad ir tikai laika jautājums, līdz arī vīna pudeļu etiķetes rotās bildes ar cirozes saēstām aknām un alerģiju nopumpotiem nelaimes putniem. Kamēr tā nav, ielejiet glāzi vīna un palasiet rakstu par smēķēšanas stilīgo pusi, ko es atradu 1994. gada 9. septembra Dienas pielikumā Stils. Veselības uzraugi var neuztraukties, uzraksts Smēķēšana kaitīga jūsu veselībai tur bija gandrīz tikpat liels kā virsraksts Imidžs dūmu mākonī.

"Neraugoties uz Veselības ministrijas, nobažījušos vecāku, skolotāju, neiecietīgu laulāto draugu un citu ieinteresētu personu brīdinājumiem un pārmetumiem, viens ir skaidrs – smēķēšanas vieta un loma visās jomās nevar tikt noniecināta," rakstu sāka Kaspars Ozols. "Piemēram, ko gan iesāktu kinorežisori saspringtās situācijās, kad galvenajam varonim nav ko teikt un viņš piedevām nervozē. Nereti smēķēšana pakārto sev visu pārējo daiļdarba saturu vai vismaz kļūst par simbolu. Marlons Brando – The Wild One kopā ar Lucky Strike paciņu vai aģents 007, kurš smēķē īpašu Turcijas un Balkānu tabakas maisījumu, ko speciāli viņam gatavo kāds vīrs no Bondstrītas (nejaukt ar tāda paša nosaukuma cigaretēm). Nemaz jau nerunājot par tādām filmām kā Deivida Linča Waild In Heart, kur smēķēšana pacelta maģiska rituāla līmenī.

Par tādu pašu rituālu cigarete kalpo arī ikdienas dzīvē – pīppauzes gan melnstrādniekam, gan klerkam. Vai lauku kāzas, kur vīri "iziet uzpīpot". Līdzās šiem aspektiem pastāv vēl viens, par kuru vismaz pie mums tik bieži neiedomājas. Tā ir cigarete kā neatņemams tava imidža veidotājs. Citiem vārdiem – parādi, ko tu smēķē, un es pateikšu, kas tu esi. Kaut kas no šī aspekta vēl miglaini glabājas arī mūsu atmiņā (Ko tu pīpē? Ooo! Melno Elitu!). Viņi tur smēķē savus marlboro un kamieļus jau vairāk nekā pusgadsimtu un tāpēc arī daudz labāk saprotas, parādot viens otram savas cigaretes, nekā mēs, kas tikai pirms trim gadiem ieraudzījām vairumtirdzniecībā pirmās Magnas paciņas."

Sekoja dažādu marku cigarešu veidotā imidža apraksts. Benson&Hedges. "Savulaik Lielbritānijā katra piektā aizsmēķējamā cigarete tika izvilkta no Benson&Hedges zeltainās paciņas. Tās kalpoja kā līdzeklis iespaida radīšanai (galvenokārt uz meitenēm) neatkarīgi no tā, pie kura slāņa pieder smēķētājs."

Camel. "Šīs cigaretes raksturo jūs kā neatkarīgu un diezgan mežonīgu vienpatni, self made man. Varbūt jūsu mati nav tik gari kā Marlboro kovbojam un ādas jaku aizvieto atbilstoši haki krāsas apģērba gabali. Tomēr svētdienas rītā jūs drīzāk var sameklēt teltī džungļos nekā bārā pie kapučīno tases. Turklāt arī džips atrodas tepat krūmos."

Dunhill. "Viens no sociāli vismobilākajiem vārdiem cigarešu pasaulē. No elitārās plakanās paciņas un izsmalcināti garajām cigaretēm pārgājis pie tradicionāla garuma un formāta un līdz ar to arī pie ierindas smēķētāja. Tomēr kā atgādinājums par aristokrātisko izcelsmi kalpo plakanās un garās Dunhill Light paciņas."

Death. "Nosaukums vien liecina, ka piederat pie cilvēkiem ar stipriem nerviem un šīs kompānijas lozungs Light Your Pyre (Aizdedz savu sārtu) jums iet pie sirds…"

Lucky Strike. "Piecdesmitajos gados bitņiki sveiciena vietā viens otram mēdza teikt: Have a Lucky, bet tas, tāpat kā šo cigarešu ziedu laiki, pieder nostalģiskām atmiņām… "

Marlboro. "Daudzajos aiz dzelzs aizkara pavadītajos gados šis nosaukums apvienoja sevī visus kapitālistiskās pasaules smēķēšanas jaukumus. Aizkara otrā pusē tas asociējas ar mežonīgām prērijām un nepieradinātiem vīriem. Gadu gaitā zirgu ir nomainījis BMW, bet koltu – mobilais telefons, taču ieradums šaut no gurna ir palicis."

Rothmans. "Cigarete, ko tur rokā, kuras krekla piedurkni grezno zelta aproču poga. Solīdu vidēja vecuma un vidējas turības kungu cigarete… "

Hollywood, Bond Street. "Varat neuztraukties: iesīkstējušo tradīciju pārpilnajā Rietumu pasaulē šis cigaretes nevienam neko neizteiks. Turklāt veltīgi tās meklēt viņu veikalos."

"Jūsu nākotne ir jūsu pašu rokās un plaušās," reizē ar atkārtotu brīdinājumu, ka smēķēšana ir kaitīga veselībai, rakstu beidza Ozols, beigās piebilzdams, ka Latvijā pirktās cigaretes ne vienmēr atšķiras ar garšu un aromātu, kaut arī pieder pie dažādām markām.

Top komentāri

P
P
Smēķē uzkrītoši daudz sievietes,varbūt pat vēl meitenes,pat grūtnices;kādi būs pēcnācēji-dzīvosim, redzēsim.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas