Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krāpjas arī velorikšu vadītāji

Noteikumi, kas reglamentē pasažieru velosipēdu jeb tautā tā saukto velorikšu izmantošanu Rīgas teritorijā, darbojas jau gandrīz divus gadus, bet to ievērošana ne vienmēr norit gludi, par to liecina iedzīvotāju sūdzības, piektdien raksta laikraksts Diena

Pēc Rīgas pašvaldības policijas (RPP) datiem, līdz šā gada 1. jūlijam konstatēti 64 pārkāpumi. Jautājumu par velorikšu darbību Rīgā izskatīs Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komiteja Daiņa Turlā (GKR) vadībā, un nolemts apkopot priekšlikumus, ko iesniegt Transporta un satiksmes komitejai, lai tā savukārt varētu izstrādāt grozījumus saistošajos noteikumos.

Nav strīda par to, ka velorikšas kā pakalpojuma veids Rīgā ir pieprasītas. Tas, par ko jāizšķiras domniekiem, - vai uzskatīt rikšas par tūristu vizināšanās transportu konkrētā maršrutā vai par taksometra paveidu, kas nogādā klientu no viena punkta uz otru. "Šobrīd noteikumi to nenosaka, tāpēc rodas pārpratumi pašiem uzņēmējiem, pasažieriem un iedzīvotājiem," Dienai norāda Turlais.

RPP šogad fiksējusi 14 pārkāpumu, kad velorikša braukusi bez izsniegtas maršruta atļaujas vai ārpus atļautā maršruta, 14 gadījumu, kad rikšai nav bijis vajadzīgais aprīkojums, bet 18 gadījumos rikšai nav bijusi redzamā vietā piestiprināta pakalpojuma sniedzēja vizītkarte, informācija par komercpakalpojumu maksu, kā arī lietošanas drošības noteikumi latviešu un vismaz divās svešvalodās. Deviņu rikšu vadītāji nav varējuši policistiem uzrādīt vadītāja apliecību vai maršruta karti, bet divos gadījumos pārsniegts atļautais pasažieru skaits.

Policija domniekiem sagatavojusi arī vairāku problēmu uzskaitījumu un piedāvājusi iespējamos risinājumus. Konstatēts, ka klientiem informācija par pakalpojumu cenu ir norādīta slikti redzamā vietā un to aprēķina pasažieru velosipēda vadītājs pēc nobrauktā laika. Ne vienmēr klients uzņem nobraukuma laiku, un bieži pasažieru velosipēda vadītāji to ļaunprātīgi izmanto, pierēķinot papildu laiku un pieprasot lielāku samaksu.

Policija iesaka noteikt kārtību, ka klients ar velorikšas vadītāju aizpilda pirmčeku, kamēr brauciens nav sākts, jau iepriekš vienojoties par laiku un samaksu. Pēc brauciena norēķināšanās notiktu atbilstoši šim pirmčekam. Tāpat kā problēma norādīti ļoti mazi burti un cipari, ar kādiem minēta maksa par braucienu. Policija arī vēlētos ieviest stingrākus apstāšanās un stāvēšanas noteikumus pasažieru velosipēdu vadītājiem - atļaut to apstāšanos tikai vienā rindā, paralēli ceļa, brauktuves, laukumu, gājēju ceļu, ietvju malām, netraucējot brīvu citu satiksmes dalībnieku (tai skaitā gājēju) kustības plūsmu un neradot apdraudējumu citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Tiesa, gandrīz tieši tā formulēts punkts ir jau pastāvošajos noteikumos. 

Plašāk lasiet Ata Rozentāla rakstā Taksometrs vai izklaide piektdienas, 4.jūlija, laikraksta Diena 7.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas