Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Krievu valodā runāt pat izdevīgāk nekā latviski

Apzvanot vairāk nekā 30 privātuzņēmumu, valsts un pašvaldību iestādes un sarunājoties gan latviski, gan krieviski,Diena secina, ka valodas barjeras sadzīvē faktiski nepastāv. Turklāt zīmīgi, ka krievu valodai, par kuras kā valsts valodas statusu šobrīd sākta cīņa un notiks referendums, tiek izrādīta pat lielāka pretimnākšana nekā latviešu valodai. Proti, vairākās vietās, kur pirmā atbilde izskanēja latviski, pēc Dienas sāktās sarunas krieviski sarunbiedrs pārgāja uz sarunu krieviski. Otrādi tā notika vienīgi ar izņēmumiem, lai arī tas ir likuma pārkāpums.

Jau ziņots, ka šobrīd savākts nepieciešamais parakstu skaits, lai prasījumam par krievu valodu kā otru valsts valodu pavērtu ceļu uz referendumu. Līdzās akcijas iniciatoru - biedrības Dzimtā valoda aktivitātēm, kā arī Rīgas mēra Nila Ušakova (Saskaņas centrs) ar savu parakstu paustajam atbalstam televīzijas kanāls PBK īstenoja arī informatīvu kampaņu, kuras viens no vadmotīviem bija «gribu runāt savā dzimtajā valodā».

Kā zvana, tā atbild

Kā pārliecinājās Diena eksperimenta laikā, runājot krieviski, pilnīgi neviens no sazvanītajiem gan privātiem, gan valsts vai pašvaldību uzņēmumiem neaicināja zvanītāju runāt latviski, turklāt vairākās vietās zvanītājam pat centās atbildēt krieviski. Arī aptaujā iestāžu darbinieki noliedza, ka krievu valodā runājošam cilvēkam varētu būt kādas problēmas.

«Parasti jau krieviski vien zvana, latvieši zvana stipri retāk. Tomēr man tas nekādus kreņķus nesagādā, man nav problēmu atbildēt un parunāties ar to cilvēku krievu valodā,» Dienai skaidroja darbiniece Gaiļezera slimnīcā, kas strādā pie informatīvā tālruņa. Tādu pašu atbildi Diena saņēma arī Stradiņa slimnīcā: «Kādā valodā cilvēks zvana, tādā arī parasti atbildam.» Arī vienā no Latvijas novadiem - Aizputē, kur latviešu īpatsvars ir būtiski lielāks nekā cittautiešu, ar valodas lietojumu aizspriedumu neesot. Pašvaldības pārstāve gan norādīja, ka faktiski nesaņem zvanus krievu valodā. Tomēr, ja zvana krieviski, visticamāk, tas varētu būt kāds lietuviešu tirgotājs pirms gadatirgus, un viņa bez grūtībām spējot atbildēt arī krieviski: «Es esmu no tās paaudzes, kas māk krievu valodu. Nē, man nebūtu grūti atbildēt krievu cilvēkam krieviski.»

Latviski runā ne visi

Tajā pašā laikā tikai latviski runājošiem cilvēkiem gan varētu rasties atsevišķas problēmas, zvanot, piemēram, uz nelieliem privātuzņēmumiem. Kā eksperimentā pārliecinājās Diena, bija vairāki uzņēmumi, kuru pārstāvji nemaz necentās ar zvanītāju runāt latviski, īstenojot modeli - jautā latviski, atbild krieviski. Tiesa, lielākoties jautājumi tika saprasti, izņemot kādu datortehnikas tirdzniecības uzņēmumu, kura pārstāvis vairākkārt pārjautāja, ko zvanītājs īsti grib.

Lielākos uzņēmumos, lai arī atbildētāju vidū dažkārt bija jūtams krievu valodas akcents, atbildes tika sniegtas latviski. Aptaujājot pašvaldības, kurās ir liels krievvalodīgo iedzīvotāju īpatsvars, Dienai noliedza, ka ar latviešu valodu būtu kādas problēmas. Daugavpils domes darbiniece atzina, ka lielākoties zvanus saņem no krieviski runājošajiem, tomēr arī, ja kāds zvana latviski, saruna grūtības nesagādājot, jo visi darbinieki labi pārvalda latviešu valodu. «Domē bieži vēršas pavecāki iedzīvotāji ar sadzīviskas dabas jautājumiem. Mana dzimtā valoda ir krievu, un būtu muļķīgi, ja es tantiņai, kas ir piezvanījusi un runā krieviski, visu tagad stāstītu latviešu valodā. Es domāju, ka tas ir loģiski,» norādīja domes darbiniece.

Sūdzību skaits aug

Saskaņā ar likumu, ja zvanītājs runā, piemēram, krieviski, atbildēt krievu valodā ir atļauts, savukārt, ja zvana latviešu valodā, ir jāatbild latviski. Tas attiecas arī uz telefona sarunām. Administratīvais sods par Valodas likuma pārkāpumiem ir no 25 līdz 200 latiem.

Pērn Valsts valodas centrs (VVC) sastādījis aptuveni 800 protokolu par valsts valodas pārkāpumiem, šogad pēdējo mēnešu laikā sūdzību skaits ir pieaudzis, kopumā jau šogad fiksēti 1010 pārkāpumi. «Es domāju, ka tas ir skaidrojams ar parakstu vākšanu referendumam. Cilvēki ir satraukušies, uztver visu saasināti,» skaidro VVC Valodes kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis, turklāt mainījies arī sūdzību raksturs - pārkāpumi kļuvuši agresīvāki. Viņš arī norāda, ka latvieši nav vienīgie, kas sūdzas par valodas lietojumu: «Sūdzas arī daudz krieviski runājošo iedzīvotāju par angļu valodas lietošanu - uzrakstiem uz precēm, uzrakstiem publiskās vietās. Viņi jautā, kādēļ krieviski nedrīkst, bet angliski drīkst būt uzraksti,» min A. Kursītis. Saskaņā ar likumu privāti uzņēmumi drīkst izvietot uzrakstus jebkurā svešvalodā, bet noteikti klāt jābūt tulkojumam arī latviski ne mazākā izmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Zvanītājs runā krieviski

Zvanītājs runā krieviski

Zvanot uz Penkules pašvaldību, lai noskaidrotu, vai pēc sludinājuma nolūkotajam aramzemes gabalam nav nekustamā īpašuma nodokļa parādu, kāda sieviete atbild latviski. Uzklausījusi vēlmi, viņa iesaka zvanīt kolēģei. Tā sazvanīta un izdzirdējusi, ka sarunas biedrs runā krieviski, sāk runāt lauzītā krievu valodā.

Firmā, kas piedāvā pa pastu iegādāties apzeltītas vara monētas ar Kārļa Ulmaņa un citu Latvijas valstsvīru portretiem, sieviete atbild latviski. Pēc sāktās sarunas krieviski un jautāta, kādi valstsvīri vēl pieejami monētu sērijā, sieviete sāk runāt tekošā krievu valodā, bet ar latviešu akcentu. Uz jautājumu, vai sagaidāma arī monēta ar Vladimira Putina attēlu, sieviete mazliet samulst un saka, ka pagaidām nekas tāds nav pieejams.

Auto rezerves daļu tirgotavā SPS auto atbild latviski. Pēc sāktās sarunas krieviski pārdevējs pāriet uz krievu valodu. Lai gan jūtams neliels akcents, atbildētājs ļoti labi pārzina auto detaļu specifiskos nosaukumus krievu valodā.

Zvans Rīgas domes Satiksmes departamentam. Lai arī uzrunāta krieviski, tā darbiniece atbild latviski un arī krieviski turpināto sarunu no savas puses uztur latviski. Uzklausījusi manas iebildes par kādu autostāvvietu, viņa iesaka rakstīt iesniegumu, šoreiz piebilstot, ka tas gan būšot jādara latviski.

Zvanītājs runā latviski

Zvanītājs runā latviski

Zvans uz uzņēmumu, kas «palīdz» modernām automašīnām, kuras aprīkotas ar navigācijas iekārtām, tikt pie izvēlnēm krievu valodā. Sazvanītais darbinieks atbild krieviski, un, lai gan tālāk visi jautājumi tiek uzdoti latviski, viņš turpina atbildēt krieviski. Jautāts par navigācijas kartēm, viņš lūdz sazināties ar kolēģi, kas arī sākumā atbild krieviski, taču pēc tam pāriet uz latviešu valodu. Kad sarunas laikā nonākam līdz tehniskām niansēm, viņš lūdz atļauju pāriet uz krievu valodu, jo tā varēšot precīzāk izteikties.

Zvans uz autoservisu, lai pajautātu, cik maksā automašīnas riepu nomainīšana. Lai gan jaušams viegls akcents un sarunas biedru, izrādās, sauc Genādijs, kas izplatīts vairāk krievvalodīgo vidū, saruna notiek latviski, turklāt tekoši.

Zvans uz uzņēmumu, kas nodarbojas ar polietilēna maisiņu apdruku. Tālruni pacēlusī sieviete sarunu uzsāk ar latvisku «labdien», tomēr tūlīt pāriet uz krievu valodu. Uz latviski uzdotiem jautājumiem atbildes seko krieviski. Ja gribot precīzu tāmi, sieviete lūdz nosūtīt zīmējuma maketu uz mājaslapā redzamo e-pastu. Viņa piebilst, ka mājaslapā esošā informācija ir arī latviešu valodā.

Zvans uz autoservisu. Atbilde seko krieviski, taču sarunas gaitā servisa darbinieks ik pa laikam uz šo to norāda arī, runājot latviski, acīmredzot, kad viņam šķiet, ka kaut ko no viņa teiktā runātājs varētu arī nesaprast.

Zvans uz datorfirmu. Atbild krieviski. Neraugoties uz to, ka jautājumi tiek uzdoti tikai latviešu valodā, darbinieks konsekventi atbild tikai krieviski, turklāt vairākas reizes pārjautājot, nesapratis, ko īsti no viņa grib.

Apzvanot vēl virkni uzņēmumu, piemēram, Rīgas vagonu rūpnīcu, kā arī vairākas Rīgas namu pārvaldes, kur atbildes drīzāk varētu sagaidīt krieviski, uz latviski uzdotiem jautājumiem darbinieki tomēr atbild latviski, lai gan ar akcentu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas