Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LĀB prezidente: Latvijā ir ES zemākais atalgojums veselības aprūpē strādājošajiem

Patlaban Latvijā ir Eiropas Savienībā (ES) zemākais atalgojums veselības aprūpē strādājošajiem, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē uzsvēra Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece.

Sēdē Veselības ministrijas (VM) pārstāvji iepazīstināja ar VM prioritātēm nākamajam gadam, tomēr Aizsilniece un Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) vadītājs Artūrs Šilovs aktualizēja jautājumu par ārstniecības personu darba algas palielinājumu 2022.gadā.

LĀB prezidente akcentēja, ka nevar virzīties uz priekšu ar veselības aprūpes budžetu, jo ir nepieciešami papildu 45 miljoni eiro, lai 2022.gadā ārstniecības personām palielinātu algas par 10%. Viņa uzsvēra, ka bez algu palielinājuma sistēma sabruks, jo arī pašreizējās krīzes iemesls veselības aprūpē ir darbaroku trūkums.

"Mums nav veselības aprūpē strādājošo. Mums trūkst medicīnas māsu un ārstu. Var novērot arī tendenci, ka cilvēki dodas projām," uzsvēra Aizsilniece.

Pēc viņas paustā, sarunā ar Eiropas Komisijas (EK) pārstāvjiem noskaidrots, ka Latvija var šos 45 miljonus eiro atrast uz budžeta deficīta rēķina. Aizsilnieces ieskatā, salīdzinot ar to aizņēmumu, kuru Latvija plāno ņemt, lai kompensētu ārkārtējās situācijas radīto dīkstāvi uzņēmējiem, 45 miljoni eiro budžeta deficītā neko nemainīs, tomēr tas palīdzēs stiprināt veselības aprūpes kapacitāti.

"Kāda var būt runa par kvalitāti veselības aprūpē, ja mums nav, kas strādā, ja viena māsa dara četru, piecu māsu darbu. Nevar būt nekāda runa par kvalitāti un pacientu apmierinātību, un par drošu veselības aprūpi. Manuprāt, ir jāizšķiras par labu 45 miljoniem eiro algām uz budžeta deficīta rēķina. Tas ir jārisina, un tas nav jautājums, ko varam atstāt bez vērības," deputātiem sacīja LĀB prezidente.

Savukārt Šilovs uzsvēra, ka diskusijās par budžetu nav dzirdēta Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātu nostāja un skaidra atbilde par šo jautājumu. Viņš ierosināja, ka komisija varētu nobalsot, vai deputāti mēģinās meklēt iespējas veselības aprūpē strādājošo atalgojuma palielināšanai 2022.gadā, vai nē.

"Uzņemieties godīgi atbildību un pasakiet, ja noraidāt mūsu priekšlikumu. Tad visiem būs skaidrs, ka šīs komisijas deputātiem šis jautājums nav prioritāte," pauda LJĀA vadītājs.

Saskaņā ar VM pārstāvju pausto, nākamā gada budžetā ārstniecības personu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai nākamgad iezīmēti 33 945 163 eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas