Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Labklājības nozarē veikto reformu dēļ turpmākajos gados gaidāmas lielas pārmaiņas

Šogad labklājības nozarē pieņemti lēmumi, kas turpmākos gadus būtiski ietekmēs ikvienu iedzīvotāju - iespējams lielāko neizpratni Labklājības ministrija (LM) izpelnījās, nolemjot paaugstināt pensionēšanās vecumu, bet pateicību ieguva, iepriecinot jaunākas paaudzes ar ziņu, ka no nākamā gada tiks palielināti vairāki valsts pabalsti ģimenēm ar bērniem.

Līdzīgi kā pārējā Eiropā, arī LM 2012.gadu iesāka, pasludinot to par paaudžu solidaritātes un aktīvas novecošanas gadu, tomēr ātri vien šo ziņu aizēnoja jau 2011.gadā aizsāktās sarunas par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Par šo ieceri ministrija atgādināja janvāra sākumā un no tās arī neatkāpās. Jūnijā tā nonāca Saeimā, kura arī pieņēma galīgos grozījumus likumā ''Par valsts pensijām'', kas nosaka, ka pašreiz noteiktais pensionēšanās vecums - 62 gadi - pakāpeniski tiks paaugstinās par trim mēnešiem, sākot ar 2014.gadu, līdz 2025.gadā tas būs 65 gadi.

Palīdzīgāku roku LM sniegusi jaunākām paaudzēm, konkrēti - ģimenēm ar bērniem. Šogad nolemts no 2013.gada samazināt ierobežojumus vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu izmaksai, kā arī palielināt valsts pabalstus par bērniem vecumā līdz pusotram gadam. Tādējādi no nākamā gada minimālais vecāku pabalsts būs 100 lati līdzšinējo 63 latu vietā.

Savukārt vecāki, kuri nav veikuši iemaksas sociālās apdrošināšanas budžetā, par bērnu līdz gada vecumam saņems tikpat lielu bērna kopšanas pabalstu kā sociāli apdrošinātie vecāki - 100 latus mēnesī līdzšinējo 50 latu vietā. Vienlaikus visi vecāki, kuru bērniņš jau sasniedzis gada vecumu, attiecīgi - par bērnu no gada līdz pusotra gada vecumam - līdzšinējā 30 latu bērna kopšanas pabalsta vietā arī saņems 100 latu pabalstu. Arī valdība šogad bijusi samērā dāsna un nākamgad demogrāfijas situācijas uzlabošanai nolēmusi atvēlēt papildu aptuveni 13,3 miljonus latu.

Patīkamas emocijas gan sabiedrībā, gan LM šogad izraisījis pakāpeniskais reģistrētā bezdarba līmeņa kritums. Cerēto viencipara skaitli gan sasniegt nav izdevies, tomēr no janvāra līdz novembra beigām bezdarbs krities par 1,1 procentpunktu, novembra beigās sasniedzot 10,6%.

Lai veicinātu līdzīgu tendenci arī turpmāk un atbalstītu darba meklētājus, LM šogad izstrādājusi un nākamgad cer ieviest reģionālās mobilitātes pasākumu "Darbs Latvijā" jeb tā dēvēto "pārcelšanās pabalstu". Šī ideja saņēmusi gan atbalstu, gan kritiku, tomēr visbiežāk tā nodēvēta par mēģinājumu "iztukšot" lauku reģionus. Ministrija gan to kategoriski noliegusi un uzsvērusi, ka šo atbalstu saņems cilvēki, kuri vēlas strādāt Latvijā un ir gatavi meklēt darbu tajā apdzīvotā vietā, kur ir pieprasījums pēc viņu prasmēm un spējām.

Lielas galvas sāpes ministrijai šogad sagādājušas pašas padotības iestādes. Šķiet, janvārī atklātās nelikumības Nodarbinātības Valsts aģentūrā (NVA) radīja "sniega bumbas" efektu, un gada gaitā LM turpināja atklāt arvien jaunus pārkāpumus savās padotības iestādēs. Gada sākumā par pārmēru lielu budžeta saistību uzņemšanos, LM no amata atbrīvoja NVA direktori Baiba Paševicu.

Šā gada laikā savas darba vietas pēc LM rosinājuma atstājuši arī trīs sociālās aprūpes centru vadītāji un citu iestāžu amatpersonas. Iespējams lielākās nelikumības gan šogad atklātas Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (SIVA). Šajā iestādē pārbaudes turpinās joprojām, bet jau noskaidrots, ka kāda darbiniece vairāku gadu garumā no SIVA kases izzagusi 13 000 latu, un citu amatpersonu rīcības dēļ no SIVA kasēm 2011.gadā izsisti un anulēti čeki par aģentūras pakalpojumiem 306 350 latu apmērā.

Skaļi šogad izskanējis arī labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) vārds. Septembrī vairākas nevalstiskās organizācijas pieprasīja ministres demisiju, jo, viņuprāt, LM izplatītā bērnu grāmata "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" ir "dzimumu identitāti graujoša" un "tendencioza". Viņu prasība sasniedza arī Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), tomēr viņš uzsvēra, ka grāmatas ir vajadzīgas un būs labs palīgs, lai mazinātu dzimumu stereotipus.

Nepagāja ne divi mēneši, kad lūgumu atkāpties no amata ministre saņēma arī no Latvijas Pensionāru federācijas (LPF), jo, pēc LPF priekšsēdētājas Ainas Verzes teiktā, viņa intervijā žurnālam "Playboy" nekaunīgi ņirgājusies par Latvijas pensionāriem. Par spīti nesaskaņām Viņķele gan saņēma uzaicinājumu uz LPF 20 gadu jubilejas svinībām, kur vēlreiz izteica nožēlu par pārpratumiem un godināja vairākus LPF biedrus. Svinību laikā arī federācijas vadītāja bija pārliecināta, ka attiecībās ar LM iestājušos "ledus laikmetu" izdosies pārvarēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas