Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Labu gaisa kvalitāti var konstatēt tikai trešdaļā izglītības iestāžu ēku

Labu gaisa kvalitāti var konstatēt 35% izglītības iestāžu ēkās, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē deputātus informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Struktūrfondu departamenta direktora vietniece profesionālās izglītības un mūžizglītības attīstības jomā Gunta Arāja.

Papildus Arāja informēja, ka 12% ēku ir būtiski pārkurinātas, bet apmēram 50% ēku tiek periodiski pārsniegta rekomendētā gaisa temperatūra.

Tomēr Arāja izcēla, ka lielākajā daļā izglītības iestāžu telpas tiek regulāri vēdinātas gan pēc mācību stundām, gan starpbrīžos, gan pēc pirms pirmās mācību stundas.

Iepriekš ziņots, ka maija beigās Latvijas skolās noslēgusies gaisa kvalitātes mērītāju uzstādīšana.

Gaisa kvalitātes mērierīces ir nodrošinātas valsts un pašvaldību dibinātajās vispārējās un speciālās izglītības iestādēs, kā arī profesionālās izglītības iestādēs atbilstoši klašu komplektu un mācību grupu skaitam.

Kopumā skolās uzstādīti ap 14 000 sensoru, ap 1000 iekārtu nonākušas arī pašvaldību sociālās aprūpes centros, no valsts budžeta šim mērķis atvēlot 4,3 miljonus eiro.

Sensoru dati par gaisa kvalitāti klasēs portālā "co2.mesh.lv" no 1.jūnija ir publiski pieejami ne vien IZM un skolām, bet arī vecākiem. Portālā gaisa kvalitātes mērītāju rādījumi tiek attēloti divos veidos - izglītības iestādes telpās veikto gaisa kvalitātes mērījumu atspoguļojums tiešsaistes režīmā ar divu minūšu intervālu un gaisa kvalitātes mērījumu atspoguļojums laika intervālā līkņu veidā.

Gaisa kvalitātes mērījumus portālā var atrast pēc izglītības iestādes nosaukuma, tās ēku un telpu nosaukumiem, kādus definējuši paši izglītības iestādes pārstāvji. Portālā ir iespējams arī aplūkot attiecīgās telpas datus laika intervālā, tādējādi izglītības iestāde un tās dibinātājs var iegūt pārskatu par gaisa kvalitāti telpā, ko var salīdzināt ar telpu noslodzes plānojumu un ventilācijas sistēmu darbības algoritmu.

Portālā redzams ne tikai ogļskābās gāzes līmenis telpā, bet arī gaisa temperatūra un relatīvais gaisa mitrums telpā. Šie rādītāji ir jāvērtē kopsakarībās, jo tie visi veido kopējo gaisa kvalitāti telpā.

Kā uzsver ministrija, neapmierinošas gaisa kvalitātes gadījumā izglītības iestādes dibinātājam jāveic pasākumi gaisa kvalitātes uzlabošanai, tajā skaitā piespiedu ventilācijas sistēmu izbūve izglītības iestādēs, lai nodrošinātu gaisa kvalitātes prasību ievērošanu. Gan izglītības iestādēm, gan izglītības iestāžu dibinātājiem jāņem vērā, ka no 2024.gada, pārejot uz izglītības iestāžu institucionālo akreditāciju, gaisa kvalitātes prasību ievērošana ir viens no kritērija "Infrastruktūra un resursi" novērtēšanas rādītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas